Potravinová a materiální pomoc nejchudším

Slezská diakonie je partnerem projektu FEAD - Potravinová a materiální pomoc nejchudším. Jedná se o distribuci širokého sortimentu základních trvanlivých potravin, hygienických a domácích potřeb a základního oblečení. Pomoc je distribuovaná prostřednictvím vybraných služeb Slezské diakonie anebo výdejních míst potravinové pomoci. Tato místa jsou označena logem projektu a časovým rozvrhem výdeje.

Příjemci pomoci jsou zejména

• Osoby a rodiny s dětmi, ohrožené chudobou a sociálním vyloučením, zejména materiálně deprivované osoby a rodiny bez vlastního nebo nájemního bydlení (např. v azylových domech či v ubytovnách)
  • Osoby a sociálně slabé rodiny s dětmi, žijící v nejistém nebo nevyhovujícím bydlení
  • Osoby a rodiny ze sociálně vyloučených lokalit Osoby a rodiny ve finanční tísni
  • Neúplné rodiny s nízkou pracovní intenzitou

Výdejní místa chrání soukromí příjemců a neshromažďují o nich žádné osobní údaje.

Pravidla pro žadatele ke stažení ZDE

Investiční projekty

• Zkvalitnění zázemí domova BETEZDA

Cílem projektu je zvýšení kvality a dostupnosti sociální služby "domov pro osoby se zdravotním postižením" vedoucí k sociální inkluzi prostřednictvím zkvalitnění zázemí pro jejich fungování, spočívající v celkové rekonstrukci objektu BETEZDA a pořízení vybavení.

• Rekonstrukce denního stacionáře EDEN

Projekt vyřeší problémy spojené se zajištěním kvality a dostupnosti poskytované sociální služby denní stacionář EDEN.

• Rekonstrukce polyfunkčního komunitního centra V Aleji

reg. č. projektu CZ.06.2.56/0.0/0.0/17_088/0006779
Datum realizace: 12. 6. 2017 - 31.5.2022

Cílem projektu je zvýšení kvality a dostupnosti sociálních služeb vedoucích k sociální inkluzi prostřednictvím celkové rekonstrukce objektu a zázemí polyfunkčního komunitního centra V Aleji v Karviné, ve kterém jsou poskytovány ambulantní a terénní sociální služby, volnočasové, výchovně vzdělávací, kulturní a environmentální aktivity. Předmětem projektu je rekonstrukce objektu, která povede ke zkvalitnění zázemí komunitního centra V Aleji, jehož špatný technický stav již neodpovídá dnešním standardům pro jeho správné fungování.
Tento projekt je spolufinancován z Evropských zdrojů prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.

Koordinátor: Ing. Soňa Kantorová, Ph.D
Projektový manažer: Iveta Kuczerová

Neinvestiční projekty

• Program Housing first ve Slezské diakonii

Registrační číslo: CZ.03.2.X/0.0/0.0/19_108/0015702

Záměrem konceptu Housing first je ukončení bezdomovectví a aktivní a cílená podpora a spolupráce s cílovou skupinou, která povede ke zvýšení jejich schopnosti řádně obývat pronajaté byty a dlouhodobě si je udržet.  Hlavním cílem je poskytnout bydlení a podporu, která umožní získat nový domov se vším, co k němu patří – pocit bezpečí, stability a kontroly nad vlastním životem. Klientům je nabízená vysoka forma podpory, která cílí na udržení si bydlení, zdraví, životní spokojenost a sociální integraci.

Cílovou skupinou přístupu Housing first jsou zejména osoby bez domova, kteří tzv. „propadají“ sítí sociálních služeb, mají špatný zdravotní stav, závislost na návykových látkách, vážná duševní onemocnění a další zdravotní omezení. Tito lidé potřebují intenzivní podporu v oblasti zabydlení a doprovázení v počáteční fázi v přechodu do stálého bydlení.  Nevyhovující bydlení má negativní dopady na školní výsledky dětí, zdravotní stav členů rodin a možnosti navazovat běžné vztahy mimo ubytovnu. Koncept Housing first umožní zefektivnit podporu osobám v daných městech.

Ve městě Karviná, Frýdek - Místek a Třinec  bude poskytnuta podpora celkem 16 domácnostem (jednotlivci, páry, nebo rodiny podle velikosti bytu, domácností pro jednotlivce zaměřených na skupinu osob s duševním onemocněním nebo jejich projevy). Konkrétně ve městě Karviná podpoříme 10 domácností pro jednotlivce zaměřených na skupinu osob s duševním onemocněním nebo jejich projevy. Městě Frýdek - Místek podpoříme 3 domácnosti (jednotlivce, pár, nebo rodinu podle velikosti bytu). Ve městě Třinec podpoříme 3 domácnosti (jednotlivce, pár, nebo rodinu podle velikosti bytu).

Na projekt je poskytována finanční podpora z EU.

• Společně v jedinečnosti
    Projekt je zaměřen na inovativní přístupy v oblasti sociálního začleňování lidí s duševním onemocněním, kteří se vracejí z ústavního prostředí nebo žijí ve vlastním prostředí. Cílem je podpora nalezení a udržení pracovního uplatnění prostřednictvím podpory sociální rehabilitace společně s uplatněním metody podporovaného zaměstnávání. Dále se projekt zabývá podporou lidí s poruchou autistického spektra. Důraz je kladen na rozvoj sociálních a komunikačních dovedností, interakci s okolím bez problémových projevů chování, začlenění do běžného života, na pracovní trh a do školského systému.

• Aktivizací ke změně - první krok k práci
    Cílem projektu je aktivně vyhledávat a oslovovat osoby z cílové skupiny, motivovat je k zapojení se do aktivit projektu v období, kdy jsou bez práce a pomocí individuální podpory vést účastníky projektu k přijetí zodpovědnosti na svůj vlastní život a k zařazení na běžný trh práce.

Další informace o projektu zde

• Kvalitní sociální služby díky kvalitnímu řízení v oblasti age managementu
    V rámci tohoto projektu absolvuje část spolupracovníků 50+ vzdělávání, jehož cílem je podpořit a zvýšit pracovní schopnost až do pozdního věku. Jde o vzdělávání například v oblasti práce s PC, chytrými telefony, sociálními sítěmi, seminář o spolupráci napříč generacemi, seminář týkající se zdraví a zdravého životního stylu, ale také se zaměříme na oblast finančního zajištění apod.

• Podpora pečujících osob v Pobeskydí
    Projekt jde naproti těm, kteří doma pečují o svého blízkého nepřetržitě NEBO kombinují péči s pracovním procesem a potřebují podporu v období po propuštění blízkého z nemocnice, po rapidní změně zdravotního stavu blízkého nebo během již probíhající dlouhodobé péče.

• Projekt komplexní prevence trestné činnosti na Bruntálsku
    Poskytování podpory osobám opouštějícím výkon trestu a jejich rodinným příslušníkům a blízkým v období výkonu strestu a po opuštění, s cílem překlenout propast po odchodu z věznice a tím pomoci k ativnímu sociálnímu začleňování a boji s chudobou.

• Primární prevence
    Jedná se o přednášky zaměřené na prevenci rizikového chování, které naši zkušení lektoři přednášejí na základních a středních školách na území Třinecka, Frýdecko-Místecka a Českotěšínska. Prostřednictvím preventivních programů chceme děti a mládež vést k tomu, aby si vytvořili zdravý hodnotový systém a nepodlehli tlaku negativních společenských jevů.

• Kvalita a vzdělávání
    Pilířem kvality všech poskytovaných služeb Slezské diakonie je důraz na důsledné a uvědomělé naplňování požadavků zákona při práci s klientem služby, které je založeno na odborné a týmové práci zaměstnanců při zpracovávání metodiky služby.

• MEZI REZORTY
    Slezská diakonie připravuje ve spolupráci s Evropskou asociací poskytovatelů sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením (EASPD) z Bruselu konferenci zaměřenou na problematiku multidisciplinární spolupráce při podpoře lidí se zdravotním postižením a jejich rodin v Jihomoravském kraji.