Mezinárodní dobrovolnictví

KDYŽ SRDCE KRÁČÍ

"Když srdce kráčí" je sloganem programu interVIA, který zve k účasti na mezinárodní dobrovolné službě v České republice a v zahraničí. Dává tak mladým příležitost k neformálnímu učení a vzdělávání skrze pomoc druhým a práci s potřebnými.

Věříme, že dlouhodobá dobrovolná služba v zahraničí je jedinečnou příležitostí v životě každého člověka k tomu, aby lépe poznal sám sebe, ostatní lidi i Boha. V dobrovolnících vzbuzuje nadšení pro osobnostní, profesní a duchovní růst. Zveme je na cestu sociálního, interkulturního a sociálně-politického učení.

Věříme, že dobrovolnictví v cizině je obohacující zkušenost, díky níž lze získat nový pohled na lidi, kulturu a náboženství. Často také představuje výzvu hodnotám, zažitým normám a postojům a může měnit jednotlivce i celé komunity.

Spolupráce se zahraničními partnery

Od roku 2005 již u nás výměnou prošlo více než 300 dobrovolníků. Spolupracujeme s 15 partnerskými organizacemi sítě EDYN a jinými partnerskými organizacemi ze zemí Evropské unie i jiných částí světa (např. Tanzanie, Izrael, Rusko, Gruzie, Arménie, Ukrajina, Turecko nebo USA). Ve své historii byl náš program spolufinancován programy Evropské Unie jako Mládež v akci či Erasmus+. Nyní již druhým rokem novým programem, Evropským Sborem Solidarity.

Naší vizí je plnit sny těm lidem, jimž srdce bije za život v radosti, spravedlnosti a důstojnosti, a kteří vnáší změnu do vlastního života i života druhých lidí.

img

Vydej se spolu s námi na dobrodružnou cestu programů interVIA!

interVIA momentálně zastřešuje šest dobrovolnických programů: INVY v Česku, INVY v Evropě, INVYA, INVYT, INVYT Junior a INVYT+.

Prvotní zkušenosti s programem INVY daly vzniknout dobrovolnickým programům v Tanzanii, a to jak dlouhodobým (INVYT, INVYT+), tak i krátkodobým (INVYT Junior), které nabízí možnost mladým lidem z Česka a Slovenska stát se dobrovolníky na školách v Tanzanské vesnici Dongobesh. Tyto programy jsou realizovány ve spolupráci s Děti Afriky v ČR, a na Slovensku ve spolupráci Děti Afriky a SEM.

V roce 2015 jsme ve spolupráci s naší italskou partnerskou organizací Diaconia Valdese realizovali program INVYA (International Voluntary Year in Argentina). V jeho rámci absolvovala dobrovolnice Miška devítiměsíční dobrovolnou službu ve městě Paraná, kde pracovala s náctiletými matkami a jejich dětmi.

Dobrovolníci v plné sestavě

V rámci programu INVY jsme i letos ve Slezské diakonii a jejich školách přivítali 11 mezinárodních dobrovolníků. Jsme za ně moc vděčni a přejeme jim ať je jejich dobrovolnická zkušenost v České republice velmi obohatí!

Chceš vědět, jak se dobrovolníkům Slezské diakonie vede?

Zaujal tě některý z programu interVIA?

Neváhej se dozvědět více na našich webových stránkách:www.intervia.cz, nebo nás začni sledovat na sociálních sítích: na facebooku instagramu

Chcete se dozvědět více?

Dobrovolnice Alisa s uživateli

Příběhy mezinárodních dobrovolníků