Středisko potravinové a materiální pomoci

Doba poskytování služby Po- Pá 7:00-15:00 nebo dle potřeby
Kapacita
Kontakt
Mgr. Stanislav Mrózek Vedoucí střediska +420 733 142 414 s.mrozek@slezskadiakonie.cz
Andrzej Kraina Koordinátor projektu PoMpo +420 734 177 911 koor.pp@slezskadiakonie.cz
Kamil Liška Koordinátor projektu +420 703 499 983 sphp.vedouci@slezskadiakonie.cz

Aktualita služby

Více o projektu:

Poslání služby

Středisko potravinové a materiální pomoci, které provozuje Slezská diakonie, poskytuje potravinovou a materiální pomoc osobám v nepříznivých životních situacích. Pomoc zahrnuje dodávku potravin a hygienických potřeb v pravidelných intervalech (Výdejna), ale i nárazovou pomoc v případě náhlé nepříznivé životní situace. Dále nabízíme zajištění ošacení pro děti i dospělé, zajištění dětských potřeb, školních potřeb nebo nábytku.
Zapojujeme se také do potravinových sbírek, udržujeme aktivní kontakt s dárci ať už z řad jednotlivců nebo firem a poskytujeme mobilní Výdejnu v přilehlých obcích nebo náhlou pomoc v případě kontaktování pracovníky z úřadů a jiných institucí.

Cíle služby

Cílem poskytované služby je zajistit potraviny, hygienické potřeby, nábytek, ošacení apod. pro klienty, kteří potřebují aktuálně v těchto oblastech pomoci, ale také udržování kontaktů a sběr darů od dárců.

Cílová skupina

Služba je určena pro všechny osoby, kteří se ocitli v nepříznivých životních situacích. Pomoc je zprostředkována skrze sociální pracovníky, pracovníky v sociálních službách, střediska SD nebo pracovníky úřadů a jiných organizací a institucí.

Zásady

Individuální přístup

každého klienta vnímáme jako jedinečnou osobnost, služba vychází z jejich individuálních potřeb

Zachování rovného přístupu

každý klient má stejná práva a povinnosti, přistupujeme ke klientům bez známek diskriminace (např. příslušnost k národnostní menšině, náboženské vyznání)

Respektující přístup

s klienty jednáme zdvořile, při řešení nepříznivé sociální situace respektujeme jejich rozhodnutí

Důstojný přístup

ke klientům přistupujeme citlivě a s ohledem na jejich aktuální životní situaci. Klienty vedeme k nezávislosti na službě a samostatnosti

Nabídka služeb

• Potraviny (trvanlivé i k přímé spotřebě)
  • Hygienické potřeby (mýdlo, zubní pasty, kartáčky…)
  • Ošacení od dárců
  • Dětské potřeby (dětská hygiena, hračky, drobný nábytek, kočárky…)
  • Školní potřeby
  • Nábytek od dárců
  • Domácí potřeby (nádobí, úklidové pomůcky a prostředky)

V rámci našeho střediska spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, Moravskoslezským krajem, městy a dalšími neziskovými organizacemi.
V zahraničí spolupracujeme s organizacemi City mission a Eurodiaconia a s evropskými státy, které jsou zapojeny do projektu Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám.
Jsme také členy Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD).

Tato služba je zapojena do projektu Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám II. (MPSV), Podpora a činnost potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením (Ministerstvo zemědělství) a Podpora výstavby a rekonstrukce skladovacích prostor potravinových bank a subjektů s humanitárním zaměřením (Ministerstvo zemědělství).

Středisko potravinové a materiální pomoci

Podporují nás