Místo poskytování služby Moravskoslezský kraj
Provozní doba Po- Pá 8:00-16:00 nebo dle potřeby

Bc. Marie Slivoníková

Vedoucí střediska potravinové a materiální pomoci
Mob: 703 499 983, sphp.vedouci@slezskadiakonie.cz

Informace o zpracování osobních údajů pro účely výkaznictví Střediska potravinové a materiální pomoci

Jaké je poslání naší služby

Středisko potravinové a materiální pomoci, které provozuje Slezská diakonie, poskytuje potravinovou a materiální pomoc osobám v nepříznivých životních situacích. Pomoc zahrnuje dodávku potravin a hygienických potřeb v pravidelných intervalech (Výdejna), ale i nárazovou pomoc v případě náhlé nepříznivé životní situace. Dále nabízíme zajištění ošacení pro děti i dospělé, zajištění dětských potřeb, školních potřeb nebo nábytku.
Zapojujeme se také do potravinových sbírek, udržujeme aktivní kontakt s dárci ať už z řad jednotlivců nebo firem a poskytujeme mobilní Výdejnu v přilehlých obcích nebo náhlou pomoc v případě kontaktování pracovníky z úřadů a jiných institucí.

Cíle služby

Cílem poskytované služby je zajistit potraviny, hygienické potřeby, nábytek, ošacení apod. pro klienty, kteří potřebují aktuálně v těchto oblastech pomoci, ale také udržování kontaktů a sběr darů od dárců.

Okruh osob, kterým je služba určena

Služba je určena pro všechny osoby, kteří se ocitli v nepříznivých životních situacích. Pomoc je zprostředkována skrze sociální pracovníky, pracovníky v sociálních službách, střediska SD nebo pracovníky úřadů a jiných organizací a institucí.

Co poskytujeme

• Potraviny (trvanlivé i k přímé spotřebě)
  • Hygienické potřeby (mýdlo, zubní pasty, kartáčky…)
  • Ošacení od dárců
  • Dětské potřeby (dětská hygiena, hračky, drobný nábytek, kočárky…)
  • Školní potřeby
  • Nábytek od dárců
  • Domácí potřeby (nádobí, úklidové pomůcky a prostředky)

Zásady poskytování naší služby

Individuální přístup – každého klienta vnímáme jako jedinečnou osobnost, služba vychází z jejich individuálních potřeb.

Zachování rovného přístupu - každý klient má stejná práva a povinnosti, přistupujeme ke klientům bez známek diskriminace (např. příslušnost k národnostní menšině, náboženské vyznání).

Respektující přístup - s klienty jednáme zdvořile, při řešení nepříznivé sociální situace respektujeme jejich rozhodnutí.

Důstojný přístup - ke klientům přistupujeme citlivě a s ohledem na jejich aktuální životní situaci. Klienty vedeme k nezávislosti na službě a samostatnosti.

Spolupracujeme

V rámci našeho střediska spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, Moravskoslezským krajem, městy a dalšími neziskovými organizacemi.
V zahraničí spolupracujeme s organizacemi City mission a Eurodiaconia a s evropskými státy, které jsou zapojeny do projektu Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám.
Jsme také členy Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD).

Podporují nás

Tato sociální služba je podporována z Ministerstva zemědělství ČR a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Tato služba je zapojena do projektu Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám II. (MPSV), Podpora a činnost potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením (Ministerstvo zemědělství) a Podpora výstavby a rekonstrukce skladovacích prostor potravinových bank a subjektů s humanitárním zaměřením (Ministerstvo zemědělství).

Dále spolupracujeme s Potravinovou bankou ČR pobočka Ostrava, s obchodními řetězci Tesco, Kaufland, Albert, Billa, DM drogérie a s městy a obcemi Moravskoslezského kraje.

Podporují nás také firmy Dvě děti, XENIUM Europe s.r.o., Moment Česká republika o.p.s.,
Fortemix

Kdo nás podporuje