Mobilní kavárna U Lidušky

Název projektu: Mobilní kavárna U Lidušky

Financováno z prostředků: Nadace rozvoje občanské společnosti ve výši 10 000 Kč. Dalšími pořadateli programu Tesco Stores ČR, a.s. a Nadační fond Tesco.  Grantový program VY ROZHODUJETE, MY POMÁHÁME

Doba realizace projektu: 23. 3. 2020 - 30. 11. 2020

Kavárna je pořádána ve střediscích sociálních služeb Slezské diakonie. Dobrovolníci zpříjemňují uživatelům sociálních služeb čas, který tráví celý den ve stejném prostředí. Kavárna není jen o tom uvařit si šálek horké kávy nebo čaje. Jejím hlavním přínosem je předání pozitivní energie, laskavosti a času těm, kteří to doopravdy potřebují. Díky projektu jsme mohli zajistit servis kávovarů, nakoupit drobné občerstvení a pomůcky. V době uzavření středisek v souvislosti s pandemií jsme realizovali a realizujeme videokavárny nebo kavárny na dálku, kdy naši dobrovolníci píšou klientům pohlednicové pozdravy, dopisy, nahrávají videa, pečou dobroty, posílají dárky a vždy přidáme horkou čokoládu, čajíky, džusy apod.

Kavárnu jsme takto realizovali např. v SAREPTĚ, domově pro seniory v Komorní Lhotce, EBEN-EZERU domově pro osoby se zdravotním postižením v Horním Žukově, DUHOVÉM DOMĚ domově pro osoby se zdravotním postižením v Ostravě nebo HOSANĚ domově pro osoby se zdravotním postižením v Karviné.

DOBROVOLNICTVÍ - dobro-volně

Název projektu: DOBROVOLNICTVÍ - dobro-volně

Financováno z prostředků Ministerstva zdravotnictví České republiky ve výši 18 400,- Kč

Doba realizace projektu od 1.1.2020 do 31.12.2020

DOBROVOLNICTVÍ - dobro-volně je ročním projektem, který nám podporuje realizovat dobrovolnickou službu na oddělení sociálních lůžek v Nemocnici Třinec, p.o. Garantem projektu je samotná nemocnice. Dobrovolníci svou aktivitou zpříjemní pobyt klientů a sami se rozvíjí ve svých dovednostech. Dobrovolník vystupuje v roli tzv. společníka, s klienty si na oddělení povídá, předčítá z knih, doprovází klienta do bufetu, na procházky do místního nemocničního parku, apod. Realizují se také skupinové aktivity - tvořivé workshopy, hudební hodinky zpěvu, Mikulášské akce apod. Dobrovolníci jsou aktivní i v době uzavření oddělení z důvodu pandemie, např. šitím roušek, píši pozdravy, chystají občerstvení, zapojují se do akce na tvorbu adventní výzdoby celého oddělení apod. Díky projektu jsme mohli spolufinancovat činnost koordinátora dobrovolníků a nakoupit pomůcky pro dobrovolníky pro skupinové aktivity s klienty.