Lidé se zdravotním znevýhodněním

Dobrovolnická činnost u osob se zdravotním postižením nabízí nepřeberné množství aktivit. Od volnočasových a herních aktivit s dětmi, přes dopomoc při rozvoji nových dovedností, při komunikaci nebo smysluplném využití času dospělých a starších osob. Dobrovolníci zde najdou uplatnění nejen ve hře, v rukodělných dílnách (keramika, textil, proutí), ale také jsou společníky pro procházky, návštěvy kulturních zařízení. Také si s nimi můžete hezky po staru dopisovat.

Připojte se k nám!

Dobrovolnické centrum Český Těšín

Šárka Petrželová
e-mail: s.petrzelova@slezskadiakonie.cz

Dobrovolnické centrum Krnov

Veronika Židková
e-mail: v.zidkova@slezskadiakonie.cz

Těšíme se na vás v těchto službách!

ARCHA Nový Jičín

ARCHA Nový Jičín, chráněné bydlení, je pobytová služba poskytující své služby dospělým lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Sídlíme v krásném prostředí uprostřed zeleně na kraji města Nový Jičín, v místní části Žilina. Klienty v rámci nácviků připravujeme na to, aby byli co nejvíc samostatní a soběstační, a aby případně zvládli samostatný život již mimo naši službu.

Budeme moc rádi za Váš čas, který s našimi klienty strávíte. Klienti mají moc rádi procházky, popovídání si, posezení v cukrárně nebo hospůdce, pečení dobrot, hraní si společenských her, návštěvy v jízdárně a další a další aktivity. A kromě klientů na Vás také čekají pracovníci, kteří si své dobrovolníky hýčkají, jsou za ně vděčni a váží si jich.

BENJAMÍN Krnov

Denní stacionář Benjamín v Krnově podporuje dospělé lidi s mentálním a kombinovaným postižením v aktivním prožívání dne za pomocí vzdělávacích, pracovně terapeutických, rehabilitačních a volnočasových činností. V průběhu poskytování služby klademe důraz na individuální potřeby a přání klienta.

V průběhu poskytování služby je kladen důraz na individuální potřeby, zájmy a možnosti klientů denního stacionáře. Pracovníci mapují míru závislosti klienta na druhých osobách a hledají oblasti, ve kterých je možné podpořit klientův rozvoj. Program v zařízení vychází ze zjištěných potřeb klientů a jejich zájmů.

.

EFFATHA Krnov

V sociálně terapeutických dílnách EFFATHA Krnov nabízíme dospělým lidem se zdravotním postižením možnost aktivně trávit den činnostmi, které potřebují pro pracovní uplatnění. Také poskytujeme podporu v dovednostech, které jsou využitelné v každodenním životě, ve vztazích s lidmi a v seberealizaci.

.

HARMONIE P.O.

Posláním Domova Harmonie v Krnově je poskytovat celoročně podporu a péči lidem s mentálním a vícenásobným postižením na základě jejich individuálních potřeb a přání. Pracovníci citlivým způsobem podporují zachování rodinných, přátelských a partnerských vztahů s ohledem na všechny jejich potřeby. Umožňují jim využívat ostatní služby v přirozeném prostředí a hledají způsoby, které vedou klienta k nezávislosti na sociální službě

JORDÁN Třinec

Posláním sociálně aktivizačních služeb střediska Slezské diakonie JORDÁN Třinec je poskytovat individuální podporu lidem s duševním onemocněním tak, aby mohli žít v běžném prostředí. Prostřednictvím ambulantní služby jim nabízíme prostor pro setkávání a aktivní trávení času jako podporu při řešení problémů, které jim život s duševním onemocněním přináší.

Dobrovolník není ani školený pracovník, ani klient. Přináší s sebou jiný přístup. Takovou tu normálnost, kamarádství, zájem, snahu pochopit naše chování a nemoc. A je fajn, že každý je jiný.

ARCHA Třinec

Posláním střediska Slezské diakonie ARCHA Třinec, chráněné bydlení je poskytnout lidem s duševním onemocněním individuální podporu k získání schopností a dovedností, které jim umožní co největší začlenění do společnosti, případně samostatné bydlení v běžném prostředí dle jejich možností a vlastních představ.

V chráněném bydlení rádi trávíme čas procházkami a společnými
chvilkami u dobrého jídla či kávy. Uvítáme nápady a realizaci
různorodých finančně dostupných volnočasových aktivit pro
uživatele nebo třeba návštěvu čtyřnohého kamaráda. Velmi bychom
přivítali také podporu při zútulňováni prostor chráněného bydlení –
obrázky, dekorace, vymalování prostor atp.

SALOME Bohumín

Posláním sociálně aktivizační služby SALOME je podporovat děti a mladé lidi s postižením od    2 let do 26 let v rozvíjení jejich potenciálu. Prostřednictvím cílených aktivit dáváme klientům příležitost věnovat se činnostem, které dávají smysl, příležitost fungovat běžným způsobem života jako jejich vrstevníci.

Těší mě, že jsem dobrovolník v Salome. Pracovníci mě přijali velice srdečně. Baví mě trávit čas s klienty.

ELIADA Brno

Posláním osobní asistence ELIADA Brno je podporovat děti a dospělé osoby se zdravotním postižením nebo chronickým onemocněním v Brně a okolí tak, aby mohli žít běžný život ve svém domácím prostředí.

RÚT Brno

Posláním sociální rehabilitace RÚT Brno je podporovat dospívající a dospělé osoby se zdravotním postižením a jejich rodiny v Brně a okolí tak, aby mohly žít co nejvíce samostatně a soběstačně v prostředí, které si k životu samy zvolily.

MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie

Škola Slezské diakonie, již od svého vzniku roku 2000, poskytuje vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami. Vzdělávání je uskutečňováno v mateřských , základních a středních školách v městech Český Těšín, Karviná, Bohumín a Ostrava.

Mám jedinou touhu - být užitečný.

EUNIKA Karviná

Posláním EUNIKA Karviná, denního stacionáře je pravidelná pomoc a podpora osobám se zdravotním postižením podle jejich individuálních potřeb, přání a možností. Poskytujeme sociální péči, poradenství a další odbornou pomoc s cílem rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti tak, aby byli co nejvíce samostatní v každodenním životě.

Dobrovolník je vždy vzácná návštěva.

Denní stacionář EDEN Český Těšín, Třanovice

Posláním denního stacionáře EDEN Český Těšín, Třanovice je podporovat uživatele ve smysluplném trávení dne prostřednictvím vzdělávacích, manuálních a volnočasových aktivit s ohledem na jejich možnosti, schopnosti a individuální potřeby.

Ve středisku EDEN se můžete přesvědčit jak málo někdy stačí pro radost druhého člověka. Úsměv může přinést společná hra, povídání u kávy nebo obyčejná procházka.

DUHOVÝ DŮM Ostrava

Posláním  služby DUHOVÝ DŮM Ostrava, denní stacionář je poskytovat našim uživatelům individuální podporu a pomoc směřující k udržení a rozvoji jejich samostatnosti v běžném životě a zajištění základních životních potřeb. Uživatelé naší služby jsou osoby s mentálním, tělesným nebo kombinovaným postižením vyžadující pravidelnou podporu a pomoc, nacházející se v nepříznivé sociální situaci, ve věku 18 – 60 let, pobývající na území města Ostravy (včetně širšího správního obvodu) a Moravskoslezského kraje.

Posláním služby DUHOVÝ DŮM Ostrava, sociálně terapeutické dílny je podporovat osoby s mentálním, tělesným a kombinovaným postižením zejména v získání a upevnění pracovních a sociálních návyků a dovedností na základě jejich individuálních potřeb a tak i přispívat k jejich začlenění do společnosti a k smysluplnému a aktivnímu trávení času.

Posláním služby DUHOVÝ DŮM Ostrava, domov pro osoby se zdravotním postižením je vytvořit bezpečné prostředí přizpůsobené pro život lidí na invalidním vozíku – zařízení je kompletně bezbariérové. Nabízíme našim klientům možnost prožít důstojný život, tzn. zachování soukromí (jednolůžkové apartmány), uplatňování vlastní vůle (rozhodovat o svém životě, právo na přiměřené riziko), zažívání běžných prožitků.