EFFATHA Frýdek-Místek

Život ve středisku EFFATHA Frýdek-Místek

klikněte  ZDE

Místo poskytování služby

třída T.G.Masaryka 1101, 738 01 Frýdek Místek, v prostorách budovy COOP, 1.patro

Služby jsou poskytovány zdarma, uživatel platí pouze oběd (61 Kč/denně).

Provozní doba

V pracovních dnech

Po,Út, Čt, Pá            7:45 – 14:00 hod.

St                              7:45 – 13:00 hod.

Kapacita služby

Celková kapacita: 12 míst

Koordinátorka střediska, sociální pracovnice:

tel.: 734 510 157

e-mail.: dilny.fm@slezskadiakonie.cz

Zde ke stažení Kvíz "Očima lidí s obtížemi v učení"

Poslání služby

Sociálně terapeutické dílny podporují dospělé osoby s mentálním postižením v tom, aby si udržely, obnovily či získaly pracovní a sociální návyky a dovednosti potřebné k osamostatnění se, zařazení do běžného života a k uplatnění na trhu práce.

Cíl služby

Cílem poskytované služby je uživatel, který plánovanou a individuální podporou dosáhne rozvoje dovedností souvisejících s pracovním životem a samostatností.

Jedná se především o:

• udržení, rozvoj nebo získání pracovních schopností a dovedností - dodržování pracovní doby, pravidelná docházka,
  • rozvoj a posílení sociálních dovedností - komunikace, sebekontrola, rozhodování, vztahy, telefonování, jednání na úřadech,
  • rozvoj či udržení dovedností v oblasti soběstačnosti a sebeobsluhy – oblékání, úprava oblečení, stravování aj.

Okruh osob, kterým je služba určena

Službu poskytujeme lidem ve věku 18 – 64 let s lehkým až středně těžkým mentálním postižením, popř. s přidruženým postižením /tělesné, sluchové, zrakové, psychické/,

• kteří v oblasti soběstačnosti nevyžadují plnou pomoc druhé osoby při oblékání a svlékání, při konzumaci stravy a při osobní hygieně (mimo hygieny rukou a obličeje),

• kteří mají sníženou soběstačnost natolik, že nejsou v současné době schopni vykonávat pracovní činnost na otevřeném či chráněném trhu práce.

Služba nemůže být poskytována lidem:

• v pohybu trvalé závislým na vozíku

• nezvládajícím chůzi po schodech za pomoci druhé osoby

• jejichž zdravotní stav vyžaduje stálou ošetřovatelskou péči

• s akutním infekčním onemocněním

• s těžkými smyslovými vadami (sluchovými, zrakovými)

• s těžkým až hlubokým mentálním postižením

• se závažným duševním onemocněním

• závislým na alkoholu či jiných návykových látkách

• s prokazatelným agresivním chováním

• pobírajícím starobní důchod

Popis prostředí, v němž je sociální služba poskytována

Adresa střediska EFFATHA Frýdek – Místek: Třída T.G. Masaryka 1101, 738 01 Frýdek – Místek

Služba je poskytována ve čtyřech místnostech, dvě slouží jako univerzální dílny, jedna dílna je dřevařská. Univerzální dílny mají vyčleněný koutek pro převlékání klientů. Dále je k dispozici kancelář koordinátora střediska, která slouží také jako zázemí pro pracovníky v sociálních službách a jako místnost určená k individuálním rozhovorům s klienty, popř. se zájemci o službu. Prostory jsou čisté a upravené, je zde zajištěna světelná a tepelná pohoda.

Zásady poskytování služby vycházejí z hodnot Slezské diakonie:

• Individuální přístup - snažíme se poskytovat službu „šitou na míru“, uznáváme jedinečnost každého člověka. Průběh služby je s uživatelem individuálně plánován a zaměřen na dosažení cílů, které si uživatel zvolí a jsou zároveň v souladu s cíli služby.
  • Pozitivní přístup - zaměřujeme se na schopnosti a dovednosti uživatele, ne na jeho nedostatky a omezení, věříme, že pozitivní naladění je nejsilnější prostředek k dosažení dobrých výsledků, podporujeme uživatele v hledání jeho nadání a schopností.
  • Posilování sebedůvěry  - podporujeme uživatele, aby dokázal zvládnout svůj neúspěch, poučil se z něho a nevzdával věci při prvním nezdaru.
  • Zodpovědný přístup - podporujeme uživatele v samostatném rozhodování s uvědoměním si možných následků svého rozhodnutí. Zaměřujeme se na rizikové situace, které jsou s poskytováním služby spojené. Uživatel má právo na přiměřené riziko.
  • Aktivní přístup - nepracujeme za uživatele, hledáme a nabízíme řešení, jak překonat překážky, zajímají nás uživatelovy návrhy řešení, a společně pak hledáme cestu, jak je zrealizovat
  • Týmová práce - věříme, že společně uděláme více, než každý sám, společně se snažíme hledat řešení překonání překážek a problémů, máme zájem se učit novým věcem, abychom uživatelům nabídli více možností a rozšířili naše i jejich obzory, navzájem si předáváme své zkušenosti.

Nabídka základních činností:

• Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu -uživatelům jsou k dispozici WC a umývárny / v umývárně není k dispozici sprcha, pouze umývadlo se studenou a teplou vodou/.
  • Pomoc při zajištění stravy - zajišťujeme obědy prostřednictvím školní jídelny ZŠ Jiřího z Poděbrad, s možností 3x v týdnu výběr ze dvou druhů jídel. Poskytujeme podporu při přípravě nápojů a svačiny (mazání, krájení).
  • Nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění - podporujeme uživatele v cíleném nácviku, který je zaměřen na praktické dovednosti a to například dodržování základních hygienických návyků, oblékání, obouvání, orientace v prostředí a v čase, zamykání, odemykání dveří, nácvik přípravy jednoduché stravy, telefonování, manipulace s financemi, práce na počítači, nácvik používání elektrospotřebičů, nácvik úklidu a udržování po řádku, nácvik komunikace jak ústní, tak písemné, orientace a schopnost využívat běžně dostupné služby, úřady a instituce.
  • Podpora vytváření a zdokonalování základních pracovních návyků a dovedností – zaměření se zejména na dodržování docházky, doby pracovní činnosti a přestávky, převlékání se do pracovního oděvu, dodělání započaté činnosti, dodržování pracovních postupů, schopnost spolupráce v kolektivu.

Činnosti probíhají ve třech dílnách:

• Nácviková dílna  - zaměření se nácvik převážně sociálních dovedností spojených s pracovním a osobním životem (znalost osobních údajů, obstarávání osobních záležitostí, orientace ve službách, práce na počítači, nácviky péče o vlastní osobu).
  • Kreativní dílna činnost v této dílně je zaměřena na udržování či rozvoj praktických dovedností a zkušeností prostřednictvím různorodých činností (šití na stroji, odlévání výrobků ze sádry a vosku, výroba mýdel a další dekorativní techniky).
  • Dřevařská dílna (výroba) probíhá ve dřevařské dílně. Uživatelé mají možnost při výrobě pracovat s elektrickým nářadím (vrtačka, pila, bruska) a zhotovit různé dekorativní i účelné výrobky ze dřeva (jmenovky, cedulky, věšáky, dekorativní ozdoby aj.).

Pracovní činnosti jsou přizpůsobené individuálním schopnostem a potřebám uživatelů. Pokud během nácviku uživatel dovede výrobu do finále, výrobek pak slouží k prezentaci střediska a ukázce nabízených činností, také však pro radost a další motivaci samotných tvůrců.

Další aktivity:

• Dva dny v týdnu jsou organizovány odpolední aktivity, které jsou zaměřeny na rozšiřování povědomí o vlastních právech a povinnostech a na zvýšení orientace a informací z měst, kde je služba poskytována.
  • Zajišťujeme přednášky a exkurze, které pomáhají získávat všeobecné vědomosti a znalosti v oblasti společenského života a pracovního uplatnění.
  • Nabízíme duchovní podporu formou modlitby, zamyšlení se nad biblickými texty v rámci „Poledního ztišení“. Uživatelé i pracovníci mají možnost setkání s duchovní Slezské diakonie. Duchovní služba je postavena zcela na principu dobrovolnosti, a to jak vzhledem k pracovníkům, tak k uživatelům.

Kdo nás podporuje

Sponzor Sponzor