BETHEL Frýdek-Místek, azylový dům

Místo poskytování služby

BETHEL Frýdek-Místek:

Bahno - Příkopy 1309, Frýdek-Místek - azylový dům pro muže,

Sokolská 1347, Frýdek-Místek – „druhé patro azylového domu“ – samostatné bydlení

Komenského 159, Frýdek-Místek – „druhé patro azylového domu“ – samostatné bydlení

J. Trnky 72, Frýdek-Místek – „druhé patro azylového domu“ – samostatné bydlení

Československé armády 799, Frýdek-Místek – „druhé patro azylového domu“ – samostatné bydlení

Provozní doba

Nepřetržitě

Kapacita služby

celková kapacita 36 lůžek, z toho azylový dům 32 lůžek, samostatné bydlení 4 lůžka

bethel.fm@slezskadiakonie.cz, 734 862 307

Informace o zpracování osobních údajů k jednání se zájemcem o službu

Informace o zpracování osobních údajů k uzavření smlouvy o poskytování služby

Poslání služby

Posláním Azylového domu střediska BETHEL Frýdek-Místek je poskytnutí dočasného ubytování dospělým mužům bez přístřeší, zázemí pro přípravu jídla a podpory, případně pomoci k řešení jejich nepříznivé životní situace. Míra podpory a pomoci vychází z individuálních potřeb klientů. Vedeme je k zodpovědnosti, k respektování pravidel a motivujeme je k aktivitě tak, aby mohli žít životem nezávislým na službě azylového domu.

Cíle služby

Hlavním cílem je podpořit uživatele, aby mohl vést samostatný život, nezávislý na službě azylového domu.

Dílčí cíle:

• uživatel je schopen sám si vyřídit doklady (např. občanský průkaz, rodný list, průkazku pojištěnce) a sociální dávky (např. zaevidování na úřadu práce),
  • uživatel je schopen vyhledat nabídky práce a reagovat na ně (na úřadu práce, v inzertním tisku, na Internetu),
  • uživatel je schopen najít si bydlení a udržet si jej (hledá si jiné bydlení, šetří si peníze na bydlení),
  • uživatel je schopen hospodařit se svým příjmem, „vyjde“ s ním od jedné výplaty k druhé, a řešit své dluhy (pravidelně hradí splátky nebo má sestavený splátkový kalendář a dodržuje jej),
  • uživatel je schopen pečovat o své zdraví, v případě, že je závislý na návykových látkách, je schopen závislost řešit,
  • uživatel je schopen navázat kontakt se svou rodinou.

Co poskytujeme

Služba azylový dům nabízí uživatelům tyto základní činnosti:

Pomoc při zajištění stravy

• vytvoření podmínek pro samostatnou přípravu nebo pomoc s přípravou stravy

Poskytnutí ubytování

• ubytování po dobu zpravidla nepřevyšující 1 rok
  • umožnění celkové hygieny těla
  • vytvoření podmínek pro zajištění úklidu, praní a žehlení osobního prádla, výměny ložního prádla

Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

• pomoc při vyřizování běžných záležitostí vyplývajících z individuálních plánů
  • pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob, včetně uplatňování zákonných nároků a pohledávek (např. pomoc a podpora při vyřízení sociálních dávek, důchodů, hledání práce, bydlení, hospodaření s penězi, umožnění kontaktu s rodinou).

Cílová skupina

Azylový dům je určen mužům od 18 let věku, kteří jsou bez přístřeší nebo mají takové bydlení, které ohrožuje jejich život a zdraví, jsou mobilní a soběstační v základních životních úkonech.

„Druhé patro azylového domu“ – samostatné bydlení - je určeno uživatelům služby azylový dům, kteří splňují podmínky pro zařazení do samostatného bydlení azylového domu.

Okruh osob, kterým službu nemůžeme poskytnout

Azylový dům NENÍ určen pro osoby, které:

• nespadají do cílové skupiny,
  • pobytem v azylovém domě chtějí řešit pouze svou ztrátu bydlení a nechtějí spolupracovat na řešení své nepříznivé sociální situace,
  • z důvodu zdravotního stavu potřebují poskytnutí ústavní péče ve zdravotnickém zařízení,
  • trpí akutní infekční nemocí (např. žloutenka, tuberkulóza, svrab),
  • by z důvodu duševní poruchy závažným způsobem narušovaly kolektivní soužití,
  • jsou nevidomé, neslyšící, anebo mají kombinaci těchto postižení a v důsledku toho nejsou schopny komunikovat a/nebo nejsou soběstačné v základních životních úkonech,
  • mají vypovězenou smlouvu o poskytnutí služby Azylový dům z důvodu porušování povinností a ustanovení Domovního řádu azylového domu uvedených ve smlouvě o poskytnutí služby Azylový dům (nemohou užívat službu max. po dobu 6 měsíců od vypovězení smlouvy).

Zásady poskytování služby

• Respektujeme důstojnost a lidská práva klienta – pracovníci při poskytování služby dbají na dodržování lidských práv.
  • Přistupujeme ke klientům individuálně - s klientem plánuje pracovník průběh služby.
  • Aktivizujeme klienta - prostřednictvím individuálního plánování, na komunitních setkáních, aby byli klienti schopni vést samostatný život, nezávislý na službě azylového domu.
  • Respektujeme jedinečnost klienta - pracovníci respektují jedinečnost každého člověka bez ohledu na jeho původ, etnickou příslušnost, rasu či barvu pleti, mateřský jazyk, věk, rodinný stav, pohlaví, zdravotní stav, sexuální orientaci, ekonomickou situaci, náboženské a politické přesvědčení a bez ohledu na to, jak se podílí na životě celé společnosti.
  • Respektujeme právo klienta rozhodovat o svém životě - zaměstnanci respektují právo každého člověka na vlastní představu o životě v takové míře, aby současně nedocházelo k omezení stejného práva druhých osob.
  • Řídíme se profesionální odpovědností (důvěra, mlčenlivost, diskrétnost, vstřícnost).

Mapa