SILOE Ostrava, centrum denních služeb

Místo poskytování služby

Službu Centrum denních služeb poskytujeme na adrese: Rolnická 55, 709 00 Ostrava – Nová Ves. Budova střediska SILOE byla nově rekonstruována, je do ní zajištěn bezbariérový přístup. Před budovou je k dispozici parkoviště.

Celá rekonstrukce budovy i zahrady byla financována z projektu Švýcarsko – české spolupráce „Kvalitní život i v nemoci“

Doba poskytování služby

PO–PÁ 06:00–18:00 (mimo státní svátky)

Každý poslední čtvrtek v měsíci od 16:00 hodin probíhá setkání  tzv. Svépomocná skupina  (mimo letní prázdniny a svátky). Jedná se o akci určenou pro pečující o osoby s poruchami paměti. Setkání probíhá vždy na adrese Rolnická 55, 709 00 Ostrava – Nová Ves, v první patře budovy. Bližší informace u sociální pracovnice nebo vedoucí střediska, kontakt viz níže.

Kapacita

20 klientů na den

dle doby poskytnuté služby, více v Ceník služeb 2019

Kontakt

Mgr. Jana Němcová, DiS., sociální pracovnice centra denních služeb a odlehčovacích služeb
email: soc.siloe@slezskadiakonie.cz
Na paní Němcovou se obracejte v případě zájmu o bližší informace či zájmu o poskytovanou službu.

Mgr. Veronika Chvostková, sociální pracovnice domova se zvláštním režimem, zástupce vedoucí střediska
email: siloe.domov@slezskadiakonie.cz
Na paní Chvostkovou se obracejte v případě zájmu o bližší informace či zájmu o poskytovanou službu. Paní Chvostková je zároveň kontaktní osobou ČALS pro případ, že budete mít zájem o kognitivní měření (tzv. Test paměti) nebo odbornou konzultaci v této oblasti.

Mgr. Veronika Raszková, vedoucí střediska
email: siloe@slezskadiakonie.cz
Na paní Raszkovou se obracejte v případě zájmu o komplexní informace o službách střediska SILOE Ostrava.

Vedoucí střediska i sociální pracovnice jsou v kanceláři k dispozici od 8:00 do 15:00 hodin každý všední den, vyjma pracovních schůzek mimo zařízení (doporučení – telefonicky či emailem si dopředu objednat schůzku).

Žádost
o poskytování služeb

Žádosti o poskytování služby ve středisku SILOE ke stažení ve formátu doc. ZDE

Informace o zpracování osobních údajů k jednání se zájemcem o službu

Informace o zpracování osobních údajů k uzavření smlouvy o poskytování služby

Poslání

Posláním SILOE Ostrava, centra denních služeb, je snaha o důstojnou a empatickou podporu, pomoc a péči lidem s poruchami paměti.
Velký důraz klademe také na dobrou spolupráci s pečujícími, kterým se snažíme poskytovat kvalitní poradenství a podporu.

Cíle poskytované služby

• Vytvářet důstojné prostředí a podmínky důstojné péče klientům s poruchami paměti
  • Udržet stávající schopnosti klientů co nejdelší možnou dobu pomocí specifického přístupu (např. formou aktivizace, reminiscence, validace aj.)
  • Přispět k setrvání osoby s poruchami paměti v rodinném prostředí a oddálení tak dlouhodobého pobytu v ústavním zařízení
  • Informovat veřejnost v oblasti podpory a péče o osoby s poruchami paměti

Okruh osob, kterým je služba určena

osobám (50 a více let) s poruchami paměti (především poruchy způsobené Alzheimerovou chorobou či vaskulární demencí), které v současné době bydlí v okresu Ostrava, nebo také osobám (50 a více let) s poruchami paměti z Moravskoslezského kraje (v případě, že nechtějí využívat fakultativní služby dopravy do/z centra).

Okruh osob, kterým služba určená není

• osobám upoutaným na lůžko,
  • osobám, u nichž se poskytovaná péče dlouhodobě soustředí pouze na zajištění základních fyziologických potřeb,
  • osobám, kterým zdravotní stav již neumožňuje vědomou spolupráci s pečujícími a zapojení se do kolektivu
  • osobám, jejichž zdravotní stav vyžaduje poskytnutí ústavní péče ve zdravotnickém zařízení (např. nutnost infuzní léčby, zavedení a péče o sondu aj.),
  • osobám, kterým z důvodu akutní infekční nemoci ošetřující lékař nedoporučí poskytování služby,
  • a dále osobám, jejichž chování by závažným způsobem narušovalo kolektivní soužití.

Důvody pro neposkytnutí služby

• kapacita je plně využitá
  • žadatel nesplňuje rozhodující kritéria cílové skupiny
  • žadatel v uplynulém půlroce využíval služeb Centra a porušil podmínky poskytování služby uvedené ve smlouvě jako výpovědní důvody. Z tohoto důvodu byla s  klientem ukončena smlouva ze strany poskytovatele

Forma poskytované služby

V centrech denních služeb se poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby.

Dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách dle § 35 a § 45 v návaznosti na vyhlášku č. 505/2006 Sb., služby poskytované v Centru denních služeb střediska SILOE obsahují tyto základní činnosti:

• základní sociální poradenství,
  • pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu,
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.
  • poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy,
  • výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,
  • sociálně terapeutické činnosti,

V Centru se snažíme přiblížit se domácímu prostředí klientů, navozovat atmosféru klidu a pohody tak, aby stres vyvolaný ztrátou paměti a soběstačnosti byl co nejmenší. Klient se do Centra dopravuje sám nebo s pomocí rodiny, využít může také dovoz či odvoz služebním vozem v rámci fakultativní služby. V průběhu dne se zapojuje do různých aktivit. Zajišťujeme pomoc při stravování a osobní hygieně. Provozní doba Centra je ve všední dny od 6:00 do 18:00 hodin. Kapacita je max. 20 klientů na den.

Zásady poskytování služby

Při poskytování služeb v Centru denních služeb ve vztahu ke  klientovi dbáme těchto zásad:

• Partnerský přístup - ke klientům se pracovníci chovají vždy rovnocenně s respektem k jejich důstojnosti. Klienti mají možnost si volit sami nebo s podporou rodiny rozsah a způsob poskytovaných služeb.
  • Klient je vnímán jako jedinečná osobnost - jsou podporovány jeho schopnosti a dovednosti, kterých je schopen využívat.
  • Spolupráce - pracovníci spolupracují s rodinou klienta, berou vážně jejich připomínky, názory i obavy. Pečujícím osobám je také nabízena podpora formou sociálního poradenství. Sociální pracovník dále spolupracuje při vyřizování úředních listin s veřejnými institucemi (např. úřady práce, soudy a jiných záležitostí.).
  • Osobní přístup - pracovníci respektují přirozené tempo klienta, jeho zvyklosti a chování, dodržují specifický přístup k zajišťování potřeb klienta s ohledem na jeho nepříznivou sociální situaci.

Středisko SILOE Ostrava je mimo jiné i kontaktním místem České alzheimerovské společnosti, proto při poskytování služeb vycházíme dále z těchto dokumentů:

• Evropská charta pacientů postižených demencí a těch, kteří o ně pečují –deklarace Alzheimer Europe 1998-
  • Charta práv pacientů - práva pacientů trpících Alzheimerovou chorobou nebo jinými formami demence
  • Strategie P-PA-IA- „manuál“ péče o seniory s poruchami paměti (autor Česká alzheimerovská společnost)

Středisko SILOE Ostrava je kontaktním místem České alzheimerovské společnosti a poskytuje odborné poradenství v této oblasti (kontakt viz výše)

Kontakt na ČALS

Česká alzheimerovská společnost
Šimůnkova 1600, 182 00  Praha 8
tel.: 286 883 676

Poskytujeme poradenství a podporu rodinným pečovatelům v rámci kontaktního místa České alzheimerovské společnosti (ČALS).

Bližší informace na: www.alzheimer.cz

Služba SILOE, centrum denních služeb je držitelem Certifikátu Vážka České alzheimerovské společnosti.

Sponzor Sponzor Sponzor

Mapa