SILOE Ostrava, centrum denních služeb

Život ve středisku

klikněte  ZDE

Místo poskytování služby

Službu Centrum denních služeb poskytujeme na adrese: Rolnická 55, 709 00 Ostrava – Nová Ves. Budova střediska SILOE byla nově rekonstruována, je do ní zajištěn bezbariérový přístup. Před budovou je k dispozici parkoviště.

Celá rekonstrukce budovy i zahrady byla financována z projektu Švýcarsko – české spolupráce „Kvalitní život i v nemoci“

Doba poskytování služby

PO–PÁ 06:00–18:00 (mimo státní svátky)

Každý poslední čtvrtek v měsíci od 16:00 hodin probíhá setkání  tzv. Svépomocná skupina  (mimo letní prázdniny a svátky). Jedná se o akci určenou pro pečující o osoby s poruchami paměti. Setkání probíhá vždy na adrese Rolnická 55, 709 00 Ostrava – Nová Ves, v první patře budovy. Bližší informace u sociální pracovnice nebo vedoucí střediska, kontakt viz níže.

Kapacita

20 klientů na den

dle doby poskytnuté služby, více v Ceník služeb 2018

Kontakt

Bc. Marta Machová (vedoucí střediska) tel.: 733 142 425, siloe@slezskadiakonie.cz

Na paní Machovou se obracejte v případě zájmu o komplexní informace o službách střediska SILOE Ostrava, objednání se na osobní konzultace či na vyšetření paměti.

Mgr. Zuzana Vontorová (sociální pracovnice) tel.: 733 142 426, soc.siloe@slezskadiakonie.cz

Na paní Vontorovou se obracejte v případě zájmu o bližší informace či zájmu o poskytovanou službu.

Vedoucí střediska i sociální pracovnice jsou v kanceláři k dispozici od 8:00 do 15:00 hodin každý všední den, vyjma pracovních schůzek mimo zařízení (doporučení – telefonicky či emailem si dopředu objednat schůzku).

Žádost
o poskytování služeb

Žádosti o poskytování služby ve středisku SILOE ke stažení ve formátu doc. ZDE

Certifikát Vážka

SILOE Ostrava, centrum denních služeb obhájilo dne 28.2.2017 certifikát Vážka, který je udělován  na základě splnění kritérií České alzheimerovské společnosti. Kritéria stanovují jak pečovat o lidi s poruchami paměti. Poděkování patří celému týmu centra denních služeb.
SILOE Ostrava, centrum denních služeb obhájilo dne 28.2.2017 certifikát Vážka, který je udělován  na základě splnění kritérií České alzheimerovské společnosti. Kritéria stanovují jak pečovat o lidi s poruchami paměti. Poděkování patří celému týmu centra denních služeb.

Poslání

Posláním SILOE Ostrava, centra denních služeb, je snaha o důstojnou a empatickou podporu, pomoc a péči lidem s poruchami paměti.
Velký důraz klademe také na dobrou spolupráci s pečujícími, kterým se snažíme poskytovat kvalitní poradenství a podporu.

Cíle poskytované služby

• Vytvářet důstojné prostředí a podmínky důstojné péče klientům s poruchami paměti.
  • Udržet stávající schopnosti klientů co nejdelší možnou dobu pomocí specifického přístupu (např. formou aktivizace, reminiscence, validace aj.).
  • Přispět k setrvání osoby s poruchami paměti v rodinném prostředí a oddálení tak dlouhodobého pobytu v ústavním zařízení.
  • Informovat veřejnost v oblasti podpory a péče o osoby s poruchami paměti.

Okruh osob, kterým je služba určena:

• Osobám (50 a více let) s poruchami paměti (především poruchy způsobené Alzheimerovou chorobou či vaskulární demencí), které v současné době bydlí v okresu Ostrava,
  • ​a dále osobám (50 a více let) s poruchami paměti z Moravskoslezského kraje (v případě, že nechtějí využívat fakultativní služby dopravy do/z Centra).

Okruh osob, kterým služba určená není:

• Osobám, jejichž zdravotní stav vyžaduje poskytnutí ústavní péče ve zdravotnickém zařízení (např. nutnost infuzní léčby, zavedení a péče o sondu aj.),
  • osobám, kterým z důvodu akutní infekční nemoci ošetřující lékař nedoporučí poskytování služby,
  • a dále osobám, jejichž chování by z důvodu duševní poruchy závažným způsobem narušovalo kolektivní soužití.

Důvody pro neposkytnutí služby:

• Kapacita je plně využitá,
  • žadatel nesplňuje rozhodující kritéria cílové skupiny,
  • žadatel v uplynulém půlroce využíval služeb Centra a porušil podmínky poskytování služby uvedené ve smlouvě jako výpovědní důvody. Z tohoto důvodu byla s  klientem ukončena smlouva ze strany poskytovatele.

Forma poskytované služby

V centrech denních služeb se poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby.

Dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách dle § 35 a § 45 v návaznosti na vyhlášku č. 505/2006 Sb., služby poskytované v Centru denních služeb střediska SILOE obsahují tyto základní činnosti:
a) základní sociální poradenství,
b) pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu,
c) poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy,
d) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,
e) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,
f) sociálně terapeutické činnosti,

g) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

V Centru se snažíme klientům nahradit domácí prostředí, navozovat atmosféru klidu a pohody tak, aby stres vyvolaný ztrátou paměti a soběstačnosti byl co nejmenší. Klient je do Centra dopravován služebním autem či s pomocí vlastní rodiny. V průběhu dne se zapojuje do různých aktivit. Zajišťujeme pomoc při stravování a osobní hygieně. Provozní doba Centra je ve všední dny od 6:00 do 18:00 hodin. Kapacita je max. 20 klientů na den.

Zásady poskytování služby

Při poskytování služeb v Centru denních služeb ve vztahu ke  klientovi dbáme těchto zásad:

• Partnerský přístup - ke klientům se pracovníci chovají vždy rovnocenně s respektem k jejich důstojnosti. Klienti mají možnost si volit sami nebo s podporou rodiny rozsah a způsob poskytovaných služeb.
  • Klient je vnímán jako jedinečná osobnost - jsou podporovány jeho schopnosti a dovednosti, kterých je schopen využívat.
  • Spolupráce - pracovníci spolupracují s rodinou klienta, berou vážně jejich připomínky, názory i obavy. Pečujícím osobám je také nabízena podpora formou sociálního poradenství. Sociální pracovník dále spolupracuje při vyřizování úředních listin s veřejnými institucemi (např. úřady práce, soudy a jiných záležitostí.).
  • Osobní přístup - pracovníci respektují přirozené tempo klienta, jeho zvyklosti a chování, dodržují specifický přístup k zajišťování potřeb klienta s ohledem na jeho nepříznivou sociální situaci.

Středisko SILOE Ostrava je mimo jiné i kontaktním místem České alzheimerovské společnosti, proto při poskytování služeb vycházíme dále z těchto dokumentů:

• Evropská charta pacientů postižených demencí a těch, kteří o ně pečují – deklarace Alzheimer Europe 1998-
  • Charta práv pacientů - práva pacientů trpících Alzheimerovou chorobou nebo jinými formami demence
  • Strategie P-PA-IA- „manuál“ péče o seniory s poruchami paměti (autor Česká alzheimerovská společnost)

Kontakt na ČALS:

Česká alzheimerovská společnost
Šimůnkova 1600, 182 00  Praha 8
tel.: 286 883 676

Poskytujeme poradenství a podporu rodinným pečovatelům v rámci kontaktního místa České alzheimerovské společnosti (ČALS).

Bližší informace na: www.alzheimer.cz

Kdo nás podporuje