SOCIÁLNÍ ASISTENCE Třinec

elpis.tc@slezskadiakonie.cz - koordinátor, sociální pracovník
soc.asistence.tc@slezskadiakonie.cz - sociální pracovník

Poslání

Posláním Slezské diakonie je poskytování kvalitních sociálních služeb potřebným lidem na základě křesťanských hodnot.

Posláním služby Slezské diakonie - SOCIÁLNÍ ASISTENCE Třinec je podpora rodin s dětmi v dlouhodobě nepříznivé sociální situaci. Ve spolupráci s klienty služby usilujeme o zachování společného soužití členů rodiny a zdravého vývoje dětí v rodině, posilujeme je v jejich samostatnosti a usilujeme o sociální začleňování rodin do společnosti.

• rodiny s dětmi ve věku 0-18 let
  • osamělý rodič nebo jiné pečující osoby s dětmi ve věku 0-18 let
  • osoby, které se připravují na přijetí svých dětí domů z ústavní péče
  • těhotné ženy

Služba je určena pro klienty, kteří spadají pod katastr odboru Sociální právní ochrany dětí Třinec.

Tyto osoby se nacházejí v obtížných sociálních situacích, jako je:

• problematická finanční situace (nízké příjmy, zadluženost, hrozba exekucí, dlouhodobá nezaměstnanost),
  • výchovné a vzdělávací problémy dětí,
  • problémy s bydlením (hrozba soudního vystěhování, nevyhovující bytové podmínky),
  • přítomnost patologických jevů v rodině (závislosti na návykových látkách, rodič ve výkonu trestu aj.);
  • riziková situace v rodině – dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav člena rodiny, riziko umístění dětí v ústavním zařízení, rodič jako samoživitel.

Služba není určená pro rodiny, které se nechtějí aktivně podílet na řešení své sociální situace a žádají pouhé doučování dětí, asistované setkávání rodičů, prarodičů s dětmi, hlídání dětí, práce spojené s rekonstrukcí, úklidem domácnosti apod.

Služba SAS je klientům poskytována zdarma.

Cíle služby

Cílem služby je rodina, která:

• má dovednosti ve výchově a vzdělávání dětí (samostatně řádně pečuje o děti, rozvíjí děti v mimoškolních aktivitách, dítě smysluplně tráví volný čas, dbá na domácí přípravu dítěte do školy a dítě má vhodné podmínky pro domácí přípravu, řeší výchovné problémy doma i ve škole s odborníky),
  • samostatně zvládá hospodaření s penězi (snižují svou zadluženost, řeší exekuce, snaží se zvýšit svůj příjem),
  • zvládá péči o domácnost (vaření, nákupy, úklid domácnosti, dodržují základní hygienické návyky dětí a dospělých),
  • řeší svou bytovou situaci (zlepšila si materiální vybavení bytu, zajistila si nové, vhodnější bydlení),
  • využívá veřejně dostupné služby, samostatně a uvědoměle jedná s pracovníky (orgány veřejné moci, PPP, lékaři, škola, zdravotní pojišťovna, realitní kanceláře apod),
  • upravila své fungování a připravila podmínky pro zdravý vývoj dítěte a to může být navráceno z ústavního zařízení.

Zásady poskytované služby

• Nestrannost - nestraníme žádnému z rodičů, hájíme zájmy dítěte.
  • Individuální přístup - každá rodina je jedinečná, respektujeme její individualitu, pracujeme s rodinou s ohledem na její konkrétní potřeby, situaci a specifičnost.
  • Vedení k samostatnosti a zodpovědnosti -podporujeme rodinu v její samostatnosti, nejednáme za ně, ale vedeme členy rodiny k zodpovědnosti za své jednání, nutná je aktivita a spolupráce rodiny.
  • Přístup bez předsudků a negativního hodnocení -  pracovníci SAS Třinec respektují jedinečnost každého klienta, jednají s respektem, podporují silné stránky, nevyvolávají soucit a nepodporují představy o závislosti rodiny na společnosti.
  • Pracovníci SAS Třinec pracují na základě křesťanských hodnot,  a proto chtějí:

-    vnášet do své práce víru v dobro každého člověka, zejména toho, který se ocitl v nepříznivé sociální situaci vlastní vinou. Dávat mu pocit jistoty, že i on má šanci svůj život změnit,
-    přinášet všem klientům naději do jejich často bezvýchodných situací,  tzn. ukazovat širší smysl života než jen lidský,
-    přijímat s úctou a pochopením každého člověka jako jedinečnou lidskou bytost, která má svou důstojnost a zaslouží si úctu a porozumění,
-    vést klienta k tomu, aby si vážili nejen sami sebe, svého života, ale i života druhých – úcta k rodičům, dětem, manželovi, partnerovi.

Služba obsahuje tyto základní činnosti

Službu SOCIÁLNÍ ASISTENCE Třinec poskytujeme podle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách dle § 65 Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi jsou terénní, popřípadě ambulantní služby poskytované rodině s dítětem, u kterého je jeho vývoj ohrožen v důsledku dopadů dlouhodobě krizové sociální situace, kterou rodiče nedokážou sami bez pomoci překonat, a u kterého existují další rizika ohrožení jeho vývoje.

Služba poskytuje tyto základní činnosti:

a) Výchovná, vzdělávací a aktivizační činnost

• podpora rodičů při předškolní a školní přípravě dětí
  • podpora a nácvik rodičovských dovedností
  • podpora při zajišťování bydlení
  • podpora při vedení rodinného rozpočtu
  • podpora při zajištění chodu domácnosti

b) Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím

• doprovázení dětí do školy, školského zařízení, k lékaři, na zájmové aktivity
  • poskytování informací a zprostředkování kontaktů na volnočasové aktivity
    pro děti a rodinu

c) Sociálně terapeutická činnost

• praktický nácvik komunikačních dovedností
  • praktická příprava jednoduchých jídel
  • psychosociální podpora

d) Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

• doprovod na úřady, k soudu, policii nebo na další návazné služby
  • pomoc s vyřizováním osobních dokladů a sociálních dávek, osobních dokumentů apod.
  • poskytnutí kontaktů na jiné zařízení a instituce.

Forma poskytování služby

- terénní - přímo v rodině, dále dle potřeby ve vzdělávacích a dalších institucích (školské instituce, lékařské ambulance, orgány veřejné moci).

Je poskytována v čase:

7:00 - 18:00 v pracovní dny

- ambulantní - v místě sídla SAS Třinec (Máchova 643, Třinec).

Je poskytována v čase:

PO:   7:00-9:00

ST: 14:00-16:00

Kapacita služby je 18 rodin.

Mapa