INTERVENČNÍ CENTRUM Havířov

Pracovníci intervenčního centra v Havířově napomáhají svým uživatelům při řešení jejich obtížné životní situace v oblasti domácího násilí.

Místo poskytování služby

Opletalova 4/607, 736 01 Havířov-Šumbark

Doba poskytování služby

Konzultační hodiny INTERVENČNÍHO CENTRA Havířov jsou stanoveny

Po – Pá od 08:00 do 16:00

Poslední uživatel je pracovníkem přijat nejpozději 45 minut před koncem pracovní doby.
V době po – pá od 08:00 – 22:00 a so, ne, svátky 08:00 – 16:00 je k dispozici služební pohotovostní mobil.

Kapacita

Okamžitá kapacita ambulantní formy poskytování: počet klientů – 2, počet intervencí (30 min. jednání) – 2

Okamžitá kapacita terénní formy poskytování: počet klientů – 1, počet intervencí (30 min. jednání) – 1

Bezplatná služba

ic.havirov@slezskadiakonie.cz,

tel  596 611 239, 739 500 634

fax 596 611 238

Poslání

Posláním Intervenčního centra v Havířově je napomáhání svým uživatelům při řešení jejich krizové situace v oblasti domácího násilí. Pomocí bezplatného odborného sociálního poradenství a sociálně terapeutických činností zvyšuje soběstačnost uživatele při uplatňování svých práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí tak, aby získal dovednosti řešit tuto situaci vlastními silami. Při práci intervenčního centra je vždy přihlíženo k individuálním potřebám uživatelů a respektována lidská důstojnost. V rámci interdisciplinární spolupráce vyhledává a koordinuje pomoc osobám ohroženým domácím násilím. Propagační činností předává intervenční centrum informace o domácím násilí široké veřejnosti.

Věkovou strukturu ohrožených osob tvoří osoby starší 16ti let, kdy ohroženými osobami mohou být:

• osoby ohrožené násilným chováním osoby vykázané na základě vydání policejního záznamu o vykázání
  • osoby ohrožené domácím násilím, které požádaly o pomoc intervenční centrum
  • osoby ohrožené domácím násilím, které intervenční centrum kontaktuje bezprostředně poté, co se o ohrožení osoby násilným chováním dozví
  • osoby hledající informace o domácím násilí
  • osoby podléhající partnerskému stalkingu, v souvislosti s domácím násilím
  • oběti trestných činů v souvislosti s domácím násilím

Intervenční centrum neposkytuje své služby:

• násilným osobám v době jejich vykázání ze společného obydlí

Cíle

• podpora uživatele, aby mohl sám řešit svou situaci
  • rozvoj mezioborové spolupráce v oblasti domácího násilí
  • zvýšení informovanosti veřejnosti o domácím násilí a možné pomoci ohrožené osobě domácím násilím

Poskytované činnosti

Služba Intervenčního centra podle § 60 zákona o sociálních službách obsahuje tyto základní činnosti:

• sociálně terapeutické činnosti
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

Blíže jsou základní činnosti intervenčního centra specifikovány ve Vyhlášce č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách.

Základní činnosti při poskytování sociálních služeb v intervenčních centrech upravuje § 25, kdy v Intervenčním centru v Havířově se poskytují v rozsahu těchto úkonů:

• kontaktování ohrožené osoby v zákonné lhůtě 48 hodin poté, co se intervenční centrum o vykázání násilné osoby od Policie České republiky dozví (Úřední záznam o vykázání násilné osoby ze společných prostor)
  • telefonické, osobní konzultace, emaily, dopisy, doprovody
  • zprostředkování odborného psychologického a odborného právního poradenství
  • poskytnutí sociálního a základního právního poradenství (související s oblastí domácího násilí) pro ohroženou osobu
  • zprostředkování dalších návazných služeb ohrožené osobě
  • bezpečnostní plánování
  • pomoc při vypracování písemných žádostí a podání

V rámci interdisciplinární spolupráce Intervenční centrum v Havířově:

• spolupracuje s institucemi zainteresovanými do řešení problematiky domácího násilí, koordinuje jejich činnosti a spolupracuje při vzájemné informovanosti mezi jednotlivými intervenčními centry
  • vytváří a aktualizuje informační databáze o místech pomoci v daném  regionu
  • vzdělává spolupracující odborníky a propaguje služby Intervenčního centra

Zásady poskytování sociální služby

Pracovníci intervenčního centra při své práci dodržují tyto zásady:

Zásada diskrétnosti

• Pracovníci jsou zavázáni mlčenlivostí, nezveřejňují podrobnosti případů. Bez vysloveného či písemného souhlasu uživatele neposkytují údaje třetím osobám.
  • Údaje o průběhu poskytované služby jsou poskytovány pouze v tom případě, že je v souvislosti s oznámeným domácím násilím zahájeno trestní stíhání a policie či soud si vyžádá informace významné pro vyšetřování. O tomto jsou uživatelé v průběhu konzultace informováni.

Zásada anonymity

• Zájemce o službu či uživatel služby nemusí při svém jednání uvádět své osobní údaje – platné pouze u příchozích uživatelů/zájemců o službu.

Zásada bezplatnosti

• Za poskytované služby pracovníci intervenčního centra nevyžadují odměnu, služby intervenčního centra jsou ze zákona poskytovány bezplatně.

Zásada profesionality

• Pracovníci intervenčního centra přistupují k uživatelům profesionálně, poskytují ucelené informace týkající se domácího násilí a nabídky řešení. Pro zvýšení kvality poskytovaných služeb se pracovníci intervenčního centra průběžně vzdělávají.

Zásada respektu

• Pracovníci intervenčního centra respektují rozhodnutí uživatele při řešení situace bez toho, aby byl ovlivněn průběh jejich nabízené pomoci.

Zásada tolerance

• Pracovníci intervenčního centra přijímají uživatele bez předsudků pro jeho rasu, národnost, pohlaví, sociální úroveň, vyznání atd.

Zásada individuálního a motivujícího přístupu

• Pracovníci intervenčního centra ke každému přistupují dle jedinečnosti každého člověka. Informace jsou poskytovány s přihlédnutím k emočnímu rozpoložení uživatele.
  • Uživatel je pracovníky vhodnou formou motivován k tomu, aby se učil a naučil řešit svou situaci sám.

Zásada dobrovolnosti

• Je zcela na rozhodnutí uživatele/zájemce o službu, zda přijme nabídku pomoci intervenčního centra. Uživatel má rovněž právo spolupráci s intervenčním centrem přerušit v kterékoliv fázi poskytované služby bez udání důvodu.  V případě, že bude mít potřebu využít služby intervenčního centra opětovně, budou mu tyto služby opět ve stejné míře nabídnuty.

Zásada bezpečí

• Pracovníci intervenčního centra vytvářejí podmínky a prostředí pro bezpečnou ventilaci uživatele. Atmosféra bezpečí je zajišťována lidským přístupem pracovníků.

Souhrn pravidel pro efektivní využití služeb intervenčního centra

Důsledkem opakovaného porušení těchto podmínek může dojít k ukončení služby:

• dodržovat dohodnutý termín, v případě nutnosti se alespoň telefonicky omluvit a dohodnout si jiný termín (v případě, že opakuje toto své chování v průběhu pěti konzultací, je s tímto uživatelem ukončena spolupráce)
  • chovat se neagresivně k sociálnímu pracovníkovi (v případě, že se agresivní chování během konzultace s uživatelem intervenčního centra bude opakovat 5x, je s tímto uživatelem ukončena spolupráce)

Intervenční centrum, jakožto jedno ze středisek Slezské diakonie, poslání organizace plně respektuje a ztotožňuje se s ním. Při společné konzultaci nad tématem křesťanských hodnot byly samotnými pracovníky Intervenčního centra definovány níže uvedené křesťanské hodnoty:

• láska k člověku
  • úcta
  • respektování každého člověka
  • milosrdenství
  • naděje
  • víra
  • odpuštění
  • přijetí

a tyto hodnoty jsou přenášeny do jejich práce s uživateli.

Tuto službu v rámci dotačních projektů podporuje Statutární město Havířov.

Kdo nás podporuje

Sponzor