EBEN-EZER Český Těšín, sociálně terapeutické dílny

Místo poskytování služby

EBEN - EZER Český Těšín, Vělopolská 243, 737 01 Český Těšín - Horní Žukov

Druh soc. služby, číslo registrace

sociálně terapeutické dílny, 3475508

Forma poskytování soc. služby

ambulantní

Doba poskytování služby

Pondělí až pátek
7:00 hodin – 15:00 hodin

Kapacita

rozdělení kapacity - 35 osob s mentálním a kombinovaným postižením a 6 osob s chronickým duševním onemocněním

Cílová skupina

• mají zájem podílet se na řešení své situace,

• nejsou v současné době umístitelné na otevřeném či chráněném trhu práce,

• nepotřebují neustálý dohled (lidé s vysokou mírou závislosti na péči druhé osoby).

za poskytnuté služby: bez úhrad
za stravu: 68,- Kč za 1ks oběda (cena zahrnuje oběd a provozní náklady);
pitný režim 5,- Kč á den (v případě sjednání)

vedoucí střediska EBEN-EZER Český Těšín
Mgr. Jana Chlebusová
mob.: + 420 730 844 482

e-mail: j.chlebusova@slezskadiakonie.cz

koordinátor služby a sociální pracovník
Žaneta Tomanová, DiS.

mob.: 731 450 949
e-mail: ebenezerct@slezskadiakonie.cz

sociální pracovník
Mgr. Michaela Michňáková
mob.: 730 843 673

e-mail: ebenezer.dilny@slezskadiakonie.cz

Zapojení do mezinárodního dobrovolnictví

„Středisko EBEN-EZER Český Těšín hostuje od září 2017 zahraničního dobrovolníka z Ukrajiny Vladislava Dashkieva.“

Ke stažení

Leták služby

ke shlédnutí zde

Praxe v EE

Žádost o poskytování služby

Průvodce po dílnách

ke stažení zde

Informace o zpracování osobních údajů k uzavření smlouvy o poskytování služby

Informace o zpracování osobních údajů k jednání se zájemcem o službu

Poslání

Sociálně terapeutické dílny EBEN-EZER Český Těšín poskytují dlouhodobou a pravidelnou podporu osobám se zdravotním postižením při nácviku pracovních a sociálních dovedností. Podpora vychází z individuálních potřeb a možností uživatelů, směřuje k rozvoji jejich schopností a soběstačnosti a ke zvýšení šance uplatnit se na trhu práce.

Cíle služby

Cílem služby je vybavit uživatele takovými dovednostmi, které mu umožní uplatnit se v jejich samostatném životě nebo na otevřeném či chráněném trhu práce.
Dílčí cíle:

• Posílit možnost pracovního uplatnění uživatelů
  • Získat, rozvíjet a udržet pracovní dovednosti uživatelů
  • Získat, rozvíjet a udržet sociální dovednosti uživatelů
  • Zabránit sociálnímu vyloučení

Zásady poskytování sociální služby:

• individuální přístup
  • partnerství
  • důstojný přístup
  • praktická realizace biblických zásad pomoci bližnímu

Cílový okruh osob

CÍLOVÁ SKUPINA: Dospělé osoby (18 - 64 let) se sníženou soběstačností z důvodu mentálního postižení, chronického duševního onemocnění nebo kombinovaného postižení, které

• mají zájem podílet se na řešení své situace,
  • nejsou v současné době umístitelné na otevřeném či chráněném trhu práce,

Služba je poskytována bezplatně, s výjimkou odebrané stravy a sjednaných fakultativních služeb. Výše a způsob úhrady je uvedena v Sazebníku služby.

Základní poskytované činnosti

• pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu:
  • poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy:
  • nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začleňování:
  • podpora vytváření a zdokonalování základních pracovních návyků a dovedností:
  • poskytování základního sociálního poradenství.

Nabízené fakultativní služby v rámci poskytované sociální služby:

• doprava

Historie střediska

„Eben-Ezer“ znamená z hebrejského překladu „kámen pomoci“, biblický překlad „až dosud nám pomáhal Bůh“.(Bible, kniha Samuelova)

Kdo by se o něm chtěl dozvědět víc, může se vydat do Svaté země někam mezi Mispu a Šén, nebo si alespoň otevřít Bibli a nalistovat první knihu Samuelovu. Stačí ale taky sednout v Českém Těšíně na autobus a za deset minut vystoupit na nedalekém kopci za městem. Od časů Samuela totiž na světě vzniklo podobných „kamenů pomoci“ víc, a jeden z nich se nachází v Horním Žukově na ulici Vělopolské.

Na Samuelově Eben-Ezeru sváděl Izrael líté boje s Pelištejci. Ozýval se tu válečný ryk, země tady duněla a procházka růžovým sadem to rozhodně nebyla. Jaký je ale Eben-Ezer, který v roce 1993 začala v Horním Žukově budovat Slezská diakonie? Co se odehrává v téhle impozantní pětipodlažní budově, která shlíží na Český Těšín jako pevnost, a za co se v ní bojuje?

Středisko Slezské diakonie EBEN-EZER Český Těšín navazuje na historické kořeny a dlouholetou tradici diakonické práce na Těšínském Slezsku. Slezská diakonie působí na území Moravskoslezského kraji již od roku 1990, kdy navázala na dřívější charitativní působnost Slezské církve evangelické augsburského vyznání započatou na počátku 20. století.

V roce 1993 byla zahájena výstavba střediska EBEN-EZER Český Těšín. Realizace projektu se uskutečnila díky podpoře zahraničních nadací, Ministerstva práce a sociálních věcí, místních orgánů státní správy, Slezské církvi evangelické a.v. a řadě dalších dárců. Dne 3. května 1997 byl položen základní kámen. Slavnostní otevření střediska proběhlo 22. října 2000. Dne 1. listopadu 2000 byl zahájen provoz terapeutické dílny, zhruba o rok později došlo zahájení poskytování pobytové služby bydlení pro osoby s mentálním postižením, a to od 1. srpna 2001. Poskytování sociálních služeb v chráněném bydlení bylo zahájeno dne 15. března 2006. Významným mezníkem při poskytování sociálních služeb bylo přijetí zákona o sociálních službách v roce 2007. K 1.1.2013 dochází k osamostatnění služby chráněného bydlení a k sjednocení názvu služby rámci Slezské diakonie na ARCHA Český Těšín.

V roce 2016 došlo v rámci dílen k rozšíření cílové skupiny o osoby s chronickým duševním onemocněním s kapacitou 6 osob. Služba je poskytována v centru města Český Těšín na ul. Dukelská 263.

A právě za tohle se bojuje na hornožukovském Eben-Ezeru. Smyslem práce zdejších zaměstnanců není porazit Pelištejce, ale zajistit, aby se zdejší uživatelé učili samostatnosti a uměli si poradit i bez cizího přispění. Není zkrátka kámen jako kámen. Pětipodlažní „kámen pomoci“ nestojí u Českého Těšína pro to, aby se do něj lidé s postižením utekli schovat před okolním světem jako do pevnosti, ale v prvé řadě pro to, aby si na něm vystavěli co možná nejnezávislejší a nejvíce soběstačný život.

Poděkování

Spousta aktivit a činností se koná díky finanční nebo věcné podpoře individuálních dárců a sponzorů (slevy na materiál, darované zboží a materiál do dílen apod.).

Konkrétně děkujeme HC Ocelářům Třinec za dlouhodobou spolupráci a finanční podporu, firmě Wafarex s.r.o. a farnímu sboru SCEAV Třanovice za finanční podporu při rekonstrukci prostor nově otevřené dílny pro osoby s chronickým duševním onemocněním (výměna oken, topení).

Poděkování směřuje rovněž ke všem pracovníkům a dobrovolníkům, kteří svou prací a přičiněním pomáhají ke zvýšení kvality našich služeb.

Spolupracujeme

• MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie
  • Mateřská škola Horní Žukov, spadající organizačně pod Masarykovu základní školu a mateřskou školu Český Těšín
  • Místní církevní sbory
  • Nemocnice Třinec, ul. Kaštanová
  • Těšínské divadlo

ISO 9001

Středisko EBEN-EZER Český Těšín má zavedený a certifikovaný systém managementu kvality dle normy ČSN EN ISO 9001:2016.

Středisko Slezské diakonie EBEN-EZER Český Těšín úspěšně udržuje systém managementu kvality od roku 2006. V červnu 2018 úspěšně proběhl recertifikační audit externí firmou EURO CERT CZ, a.s. která poskytovaným sociálním službám udělila certifikát s platností do 30. 6. 2021.

Ve své praxi uplatňujeme principy spokojenosti uživatelů, udržování otevřené komunikace, zapojení a vedení zaměstnanců a následným udržováním tohoto systému přispíváme k jejich neustálému zlepšování. Naším cílem je poskytovat efektivní a kvalitní sociální služby.

Certifikát ZDE.

Ověření platnosti certifikátu (nutné vložit IČO organizace - Slezská diakonie: 65468562)

Tato sociální služba je financována

Tato sociální služba je financována prostřednictvím projektu Podpora služeb sociální prevence 2 CZ.03.2.60/0.0./0.0/15:005/0003758

Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost, státního rozpočtu České republiky a rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Podporují nás

Sponzor Sponzor Sponzor Sponzor Sponzor