LYDIE Český Těšín, poradna rané péče

Ambulantní konzultace: Třanovského 1758/10, 737 01 Český Těšín
Konzultace v domácím prostředí

Doba poskytování služby

Služba je poskytována terénní a ambulantní formou:

Forma terénní (v domácnosti uživatele):

PO:   8:00 – 16:00 hod

ÚT:  10:00 – 18:00 hod

ST:   8:00 – 16:00 hod

ČT:  10:00 – 18:00 hod

PÁ:   8:00 – 16:00 hod

Forma ambulantní (v poradně rané péče LYDIE)

PÁ: 12:00 – 15:00 hod (jiná hod dle dohody s rodinou)

Kapacita

Terénní forma – 30 rodin

Ambulantní forma – 2 rodiny

zdarma

Mobil: 737 117 998 (vedoucí služby),
            734 640 271, 739 392 022 (poradci rané péče)

E-mail: rp.lydie@slezskadiakonie.cz

Dokumenty ke stažení

Letáček k rané péči první část a druhá část

Videospot k projektu Šťastné dětství naleznete ZDE

Informace o zpracování osobních údajů k jednání se zájemcem o službu

Informace o zpracování osobních údajů k uzavření smlouvy o poskytování služby

Poslání

Posláním rané péče LYDIE je pomáhat rodině poznat, pochopit a naplnit potřeby svého dítěte a nalézt nejvhodnější cestu, která by pomohla dítěti vyrůstat v rodině a začlenit se do společnosti.

Cílovou skupinou rané péče je rodina a její dítě od narození do 7 let a to:

• dítě s mentálním, tělesným a kombinovaným postižením nebo autismem
  • dítě s ohroženým vývojem ze zdravotních důvodu (předčasný porod, nízká porodní váha, porodní komplikace, onemocnění, které ovlivňuje vývoj aj.)
  • rodiny, kterým se vývoj dítěte nezdá v pořádku, a potřebují se poradit

Pod pojmem rodina rozumíme:

více generační soužití rodičů a dětí, ať už v rodině úplné nebo neúplné, společenská skupina spojená manželstvím nebo pokrevními vztahy, odpovědností a vzájemnou pomocí např.:

• biologická rodina
  • pěstounská rodina (včetně přechodu dítěte ze zařízení do rodiny)
  • adoptivní rodina

Co je naším cílem?

• rodina umí porozumět dítěti a pracovat s ním
  • rozvoj dítěte v oblasti: vědomostí, komunikace, sebeobsluhy, motoriky a socializace
  • poradenství v oblasti dítěte a rodiny
  • veřejnost i odborníci jsou informování o službách rané péče

Co nabízíme:

• zhodnocení schopností a možností dítěte a rodiny
  • zjištění potřeb dítěte a rodiny
  • poradenství v oblasti dítěte a rodiny
  • nabídka programů a technik podporujících vývoj dítěte
  • instrukce při nácviku a upevňování dovedností dítěte
  • zprostředkování kontaktů na zajímavé přednášky a kurzy
  • sociální poradenství
  • zprostředkování kontaktů na odborníky (psycholog, psychiatr, logoped atd.)
  • půjčování pomůcek, hraček a literatury
  • podpora při výběru vhodného předškolního a školního zařízení

Raná péče je poskytována zdarma.

Nabídka fakultativních služeb

Které raná péče LYDIE poskytuje za úhradu. ÚHRADOVNÍK ke stažení ZDE

• O.T.A. RS  (Open Therapy of Autism Romany Straussové) – Intenzivní terapie

(Stimulace pozornosti, pomoc při zvládání úzkostí a obtížných situací, zpevňování žádoucího chování, práce s celou rodinou)

• O.T.A. RS (Open Therapy of Autism Romany Straussové)  – Individuální nácvik

(Individuální nácviky o délce 60 minut se zaměřují na rozvoj specifických dovedností dítěte, přičemž podstatná je zóna nejbližšího vývoje dítěte).

Jakými metodami s dítětem pracujeme:

• bazální stimulace
  • metoda alternativní a augmentativní komunikace (AAK)
  • výměnný obrázkový, komunikační systém (VOKS)
  • orofaciální stimulace
  • práce s dětmi s poruchou autistického spektra (PAS)
  • metoda strukturovaného učení
  • vizualizace
  • individuální nácviky metodou O.T.A. RS (metoda terapie pro děti s PAS)
  • intenzivní terapie O.T.A. RS (skupinová metoda terapie pro děti s PAS)
  • Zhodnocení vývojové úrovně dítěte dle Portage, Gessel škály, Vágnerové – vývojové psychologie

Na jakých zásadách poskytujeme ranou péči:

• důstojnost – respektujeme individualitu každého dítěte a také kulturní, sociální a výchovné zvláštnosti každé rodiny
  • individuální přístup – přizpůsobujeme se aktuálním potřebám a požadavkům rodiny
  • partnerství – poradce, rodina a dítě spolupracují, rodiče a dítě jsou rovnocennými členy týmu
  • ochrana soukromí – v domácím prostředí vstupuje poradce pouze na místa, kde je zván
  • kontinuita péče – případě ukončení péče je rodina informována o návazných službách a je jí nabídnuto jejich zprostředkování

Místo poskytování služby:

Ambulantní forma – poradna LYDIE Český Těšín, raná péče, Třanovského 1758/10 Český Těšín

Terénní formaje poskytována v přirozeném prostředí uživatele a jeho rodiny, a to na území měst Český Těšín, Třinec, Jablunkov, Frýdlant nad Ostravicí a v přilehlých obcích těchto měst.
Přilehlými obcemi rozumíme obce do 10 kilometrů k výše jmenovaným městům.

HURÁ! LYDIE má novou střechu!

Středisku LYDIE Český Těšín se v letních měsících splnil sen. Po několika letech marného úsilí se podařilo na LYDII celkově zrekonstruovat střechu střediska. Na střechu byla položena nová geotextilie, hydroizolace z folie PVC. Byly zrekonstruované dvě vnitřní vpusti a zhotovené nové pojistné přepady přes střechu. Na vnější stranu střechy se položil krycí plech a kolem celé délky střechy bylo zhotoveno 12 ks propustných komínků, které umožní odvětrávání střechy střediska. A to vše se podařilo díky realizaci projektu „Střecha je základ“, který jsme mohli realizovati za podpory Moravskoslezského kraje. Moravskoslezský kraj nás podpořil částkou 631 000 Kč. Rekonstrukci se nám podařilo vyřešit dlouholetý havarijní stav střechy. Pro více než 40 uživatelů se zdravotním postižením, děti mateřské školy a žáky základní školy jsme získali zdravé a bezpečné prostředí, zvýšili jsme kvalitu a komfort v poskytování sociálních služeb.

Děkujeme Moravskoslezskému kraji za obrovskou podporu, bez které bychom velice těžko projekt realizovali.

Projekt byl realizován na území města Český Těšín v budově střediska LYDIE na ulici Třanovského 1758/10.

Středisko LYDIE Český Těšín bylo podpořeno účelovou dotaci Moravskoslezského kraje na realizaci projektu č.03760/2017/SOC „STŘECHA JE ZÁKLAD“ ve výši 631 000 Kč.

Dotace byla poskytnuta na celkovou rekonstrukci střechy střediska LYDIE Český Těšín.

Akce v roce 2016:

• 24. 2. 2016 / 16:00 – 18:00 hod – seminář „PSYCHOHYGIENA PRO KAŽDÉHO Z NÁS“ – vede psycholog Mgr. Jakub Majetný
  • 7. 4. 2016 / od 16 hod – seminář s praktickou ukázkou „INTERAKTIVNÍ PROJEKCE PRO DĚTI“ – lektorka Mgr. Markéta Mikuláčková  (seminář určen pro rodiče dětí se zdravotním postižením. Rodiče získají základní informace o této metodě a děti hravou formou budou mít možnost s lektorkou si tuto metodu rovněž vyzkoušet)
  • 19. 4. 2016 / 8:00 – 15:00 hod – Závěrečná konference „ŠŤASTNÉ DĚTSTVÍ“ k projektu, který je zaměřen na osvětu inovativních metod v práci s dětmi se zdravotním postižením: O.T.A. RS (Open Therapy of AutismRomany Straussové) a Feldenkraisova metoda
  • 4. 6. 2016 / od 9:00 hod - „DEN DĚTÍ“ - zábavné dopoledne pro děti zaměstnanců ústředí Slezské diakonie a děti zaměstnanců a klientů střediska LYDIE Český Těšín v DVC.
  • 10. 6. 2016 / od 16:00 hod – „LETNÍ SETKÁNÍ“ – zábavné odpoledne pro děti, rodiče a sourozence. Ukázka canisterapie a práce asistenčního psa, ukázka interaktivní projekce, malování, zpívání, běhání … povídání u kávy.
  • 17. 10. 2016 – 21. 10. 2016 – Týdenní pobyt s Romanou Straussovou pro rodiny dětí s PAS – Jablunkov, rodinný hotel STARÁ AMERYKA
  • Od 7. 11. – 11. 11. 2016 – probíhá „CELOREPUBLIKOVÝ TÝDEN RANÉ PÉČE“ v rámci, kterého raná péče LYDIE připravuje odpolední akci pro rodiny
  • Každý měsíc od 16:30 – 18:30 hod probíhá ve středisku LYDIE Český Těšín workshop – „Pohybové lekce ATM FELDENKRAISOVA METODA“ (lektorka Mgr. Irena Molin a Jitka Nagy). Náplň workshopu: praktické lekce, během nichž se společně učí, jak se účelně pohybovat. Zaměření na sebepoznání prostřednictvím pohybu. Workshop vhodný pro „pohybové laiky“, ale i pro terapeuty různých oborů. Podmínkou není žádné vzdělání J. Datum konání jednotlivých workshopu vždy uvedeno na webových stránkách Slezské diakonie.

V roce 2017 jsme pro Vás připravili:

• 30. 3. – 31. 3. 2017 – Konference v Ostravě „Každý den s autismem“ – prezentace terapie  O.T.A. ve střediscích RP LYDIE Český Těšín a SALOME Bohumín
  • K 30. 4. 2017 – ukončení a zhodnocení projektu Šťastné dětství
  • 17. 4. 2017 – Kazuistický seminář RP Olomouc – prezentace multidisciplinárního týmu z Českého Těšína (poradkyně RP LYDIE Mgr. Jana Macečková a klinický psycholog Mgr. Jakub Majetný)
  • 22. 5. – 26. 5. 2017 – Týdenní pobyt s Romanou Straussovou pro rodiny s PAS, rodinný hotel STARÁ AMERYKA, Jablunkov (5 rodin)
  • 29. 5. 2017 – supervize pracovníků RP v C.T.A. Praha
  • 1. 6. 2017 – konference pro pěstounské rodiny „Dítě a náhradní péče“ – Český Těšín
  • 7. 6. 2017 – Den sociálních služeb v Českém Těšíně - prezentace rané péče
  • 9. 6. – 11. 6. 2017 – odlehčovací pobyt pro rodiny rané péče LYDIE – Ostravice, rodinný hotel SLUNÍČKO
  • 14. 6. – 16. 6. 2017 – základní kurz VTI – účast 2 pracovníků RP LYDIE
  • 13. 9. – 15. 9. 2017 – Celorepubliková konference RP v Olomouci – prezentace multidisciplinárního týmu z Českého Těšína (poradkyně RP LYDIE Mgr. ana Macečková a klinický psycholog Mgr. Jakub Majetný)
  • 19. 9. – 23. 9. - Týdenní pobyt s Romanou Straussovou pro rodiny s PAS, rodinný hotel STARÁ AMERYKA, Jablunkov (6 rodin)