LYDIE Český Těšín, poradna rané péče

Ambulantní konzultace: Třanovského 1758/10, 737 01 Český Těšín
Konzultace v domácím prostředí

Doba poskytování služby

Služba je poskytována terénní a ambulantní formou:

Forma terénní (v domácnosti uživatele):

PO:   8:00 – 16:00 hod

ÚT:  10:00 – 18:00 hod

ST:   8:00 – 16:00 hod

ČT:  10:00 – 18:00 hod

PÁ:   8:00 – 16:00 hod

Forma ambulantní (v poradně rané péče LYDIE)

PÁ: 12:00 – 15:00 hod (jiná hod dohody s rodinou)

Kapacita

Terénní forma – 30 rodin

Ambulantní forma – 2 rodiny

zdarma

Mobil: 737 117 998 (vedoucí služby),
          773 670 364, 734 640 271 (poradci rané péče)

E-mail: rp.lydie@slezskadiakonie.cz

Dokumenty ke stažení

Letáček k rané péči ZDE

Videospot k projektu Šťastné dětství naleznete ZDE

Informace o zpracování osobních údajů k jednání se zájemcem o službu

Informace o zpracování osobních údajů k uzavření smlouvy o poskytování služby

Poslání

Posláním rané péče LYDIE Český Těšín je podpora dítěte a jeho rodiny od narození do 7 let, které je zdravotně postižené nebo má potíže ve vývoji. Prostřednictvím odborného poradenství posilujeme schopnosti celé rodiny s cílem, aby dítě mohlo vyrůstat v rodině, navštěvovat školu, postupně se začleňovat do přirozeného sociálního prostředí.

Cílovou skupinou rané péče je rodina a její dítě od narození do 7 let a to:

• dítě s mentálním, tělesným a kombinovaným postižením nebo autismem
  • dítě s ohroženým vývojem ze zdravotních důvodu (předčasný porod, nízká porodní váha, porodní komplikace, onemocnění, které ovlivňuje vývoj aj.)
  • rodiny, kterým se vývoj dítěte nezdá v pořádku, a potřebují se poradit

Pod pojmem rodina rozumíme:

více generační soužití rodičů a dětí, ať už v rodině úplné nebo neúplné, společenská skupina spojená manželstvím nebo pokrevními vztahy, odpovědností a vzájemnou pomocí např.:

• biologická rodina
  • pěstounská rodina (včetně přechodu dítěte ze zařízení do rodiny)
  • adoptivní rodina

Co nabízíme:

• Zhodnocení schopností a možností dítěte a rodiny
  • zjišťování potřeb dítěte a rodiny
  • poradenství rodičům a dalším blízkým osobám
  • nabídka programů a technik podporujících vývoj dítěte
  • instrukce při nácviku a upevňování dovedností dítěte
  • zprostředkování kontaktů na zajímavé přednášky a kurzy
  • zprostředkování kontaktů na odborníky (psycholog, logoped atd.)
  • půjčování pomůcek, hraček a literatury
  • podpora při výběru vhodného předškolního a školního zařízení

Raná péče je poskytována zdarma.

Nabídka fakultativních služeb,

které raná péče LYDIE poskytuje za úhradu. ÚHRADOVNÍK ke stažení ZDE

• Fyzioterapie (Individuální cvičení s prvky Feldenkraisovy terapie, cvičení podle Mojžíšové, měkké techniky a mobilizace, parafinové zábaly, elektrostimulace, hydroterapie, cvičení na motomedu a cvičení na Therapimasteru)
  • O.T.A. RS  (Open Therapy of Autism Romany Straussové) – Intenzivní terapie

(Stimulace pozornosti, pomoc při zvládání úzkostí a obtížných situací, zpevňování žádoucího chování, práce s celou rodinou)

• O.T.A. RS (Open Therapy of Autism Romany Straussové)  – Individuální nácvik

(Individuální nácviky o délce 60 minut se zaměřují na rozvoj specifických dovedností dítěte, přičemž podstatná je zóna nejbližšího vývoje dítěte).

Jakými metodami s dítětem pracujeme:

• Bazální stimulace
  • metoda alternativní a augmentativní komunikace (AAK)
  • makaton
  • výměnný obrázkový, komunikační systém (VOKS)
  • orofaciální stimulace
  • práce s dětmi s poruchou autistického spektra (PAS)
  • metoda strukturovaného učení
  • vizualizace
  • individuální nácviky metodou O.T.A. RS (metoda terapie pro děti s PAS)
  • intenzivní terapie O.T.A. RS (skupinová metoda terapie pro děti s PAS)
  • Zhodnocení vývojové úrovně dítěte dle Portage, Gessel škály, Vágnerové – vývojové psychologie

Na jakých zásadách poskytujeme ranou péči:

• Důstojnost – respektujeme individualitu každého dítěte a také kulturní, sociální a výchovné zvláštnosti každé rodiny
  • individuální přístup – přizpůsobujeme se aktuálním potřebám a požadavkům rodiny
  • partnerství – poradce, rodina a dítě spolupracují, rodiče a dítě jsou rovnocennými členy týmu
  • přirozenost prostředí – převážná část služeb je poskytována v rodinném prostředí
  • ochrana soukromí – v domácím prostředí vstupuje poradce pouze na místa, kde je zván
  • kontinuita péče – případě ukončení péče je rodina informována o návazných službách a je jí nabídnuto jejich zprostředkování

Místo poskytování služby:

Ambulantní forma – poradna LYDIE Český Těšín, raná péče, Třanovského 1758/10 Český Těšín

Terénní forma – je poskytována v přirozeném prostředí uživatele a jeho rodiny, a to na území měst Český Těšín, Třinec, Jablunkov, Frýdlant nad Ostravicí a v přilehlých obcích těchto měst.
Přilehlými obcemi rozumíme obce do 10 kilometrů k výše jmenovaným městům.

Akce v roce 2016:

• 24. 2. 2016 / 16:00 – 18:00 hod – seminář „PSYCHOHYGIENA PRO KAŽDÉHO Z NÁS“ – vede psycholog Mgr. Jakub Majetný
  • 7. 4. 2016 / od 16 hod – seminář s praktickou ukázkou „INTERAKTIVNÍ PROJEKCE PRO DĚTI“ – lektorka Mgr. Markéta Mikuláčková  (seminář určen pro rodiče dětí se zdravotním postižením. Rodiče získají základní informace o této metodě a děti hravou formou budou mít možnost s lektorkou si tuto metodu rovněž vyzkoušet)
  • 19. 4. 2016 / 8:00 – 15:00 hod – Závěrečná konference „ŠŤASTNÉ DĚTSTVÍ“ k projektu, který je zaměřen na osvětu inovativních metod v práci s dětmi se zdravotním postižením: O.T.A. RS (Open Therapy of AutismRomany Straussové) a Feldenkraisova metoda
  • 4. 6. 2016 / od 9:00 hod - „DEN DĚTÍ“ - zábavné dopoledne pro děti zaměstnanců ústředí Slezské diakonie a děti zaměstnanců a klientů střediska LYDIE Český Těšín v DVC.
  • 10. 6. 2016 / od 16:00 hod – „LETNÍ SETKÁNÍ“ – zábavné odpoledne pro děti, rodiče a sourozence. Ukázka canisterapie a práce asistenčního psa, ukázka interaktivní projekce, malování, zpívání, běhání … povídání u kávy.
  • 17. 10. 2016 – 21. 10. 2016 – Týdenní pobyt s Romanou Straussovou pro rodiny dětí s PAS – Jablunkov, rodinný hotel STARÁ AMERYKA
  • Od 7. 11. – 11. 11. 2016 – probíhá „CELOREPUBLIKOVÝ TÝDEN RANÉ PÉČE“ v rámci, kterého raná péče LYDIE připravuje odpolední akci pro rodiny
  • Každý měsíc od 16:30 – 18:30 hod probíhá ve středisku LYDIE Český Těšín workshop – „Pohybové lekce ATM FELDENKRAISOVA METODA“ (lektorka Mgr. Irena Molin a Jitka Nagy). Náplň workshopu: praktické lekce, během nichž se společně učí, jak se účelně pohybovat. Zaměření na sebepoznání prostřednictvím pohybu. Workshop vhodný pro „pohybové laiky“, ale i pro terapeuty různých oborů. Podmínkou není žádné vzdělání J. Datum konání jednotlivých workshopu vždy uvedeno na webových stránkách Slezské diakonie.

V roce 2017 jsme pro Vás připravili:

• 30. 3. – 31. 3. 2017 – Konference v Ostravě „Každý den s autismem“ – prezentace terapie  O.T.A. ve střediscích RP LYDIE Český Těšín a SALOME Bohumín
  • K 30. 4. 2017 – ukončení a zhodnocení projektu Šťastné dětství
  • 17. 4. 2017 – Kazuistický seminář RP Olomouc – prezentace multidisciplinárního týmu z Českého Těšína (poradkyně RP LYDIE Mgr. Jana Macečková a klinický psycholog Mgr. Jakub Majetný)
  • 22. 5. – 26. 5. 2017 – Týdenní pobyt s Romanou Straussovou pro rodiny s PAS, rodinný hotel STARÁ AMERYKA, Jablunkov (5 rodin)
  • 29. 5. 2017 – supervize pracovníků RP v C.T.A. Praha
  • 1. 6. 2017 – konference pro pěstounské rodiny „Dítě a náhradní péče“ – Český Těšín
  • 7. 6. 2017 – Den sociálních služeb v Českém Těšíně - prezentace rané péče
  • 9. 6. – 11. 6. 2017 – odlehčovací pobyt pro rodiny rané péče LYDIE – Ostravice, rodinný hotel SLUNÍČKO
  • 14. 6. – 16. 6. 2017 – základní kurz VTI – účast 2 pracovníků RP LYDIE
  • 13. 9. – 15. 9. 2017 – Celorepubliková konference RP v Olomouci – prezentace multidisciplinárního týmu z Českého Těšína (poradkyně RP LYDIE Mgr. ana Macečková a klinický psycholog Mgr. Jakub Majetný)
  • 19. 9. – 23. 9. - Týdenní pobyt s Romanou Straussovou pro rodiny s PAS, rodinný hotel STARÁ AMERYKA, Jablunkov (6 rodin)