EDEN Český Těšín, Třanovice denní stacionář

Provozní doba

PONDĚLÍ – PÁTEK od 7:00 hod. do 15:00 hodin

PONDĚLÍ – PÁTEK od 8:00 hod. do 14:00 hodin

Služba se neposkytuje během státních svátků, v době mezi vánočními svátky a Novým rokem (od 22. 12. do 31.12) a v průběhu roku z důvodu vzdělávání pracovníku a technickoprovozního zabezpečení střediska (max. 9dnů)

Služba informuje uživatele o neposkytnutí služby z důvodu uzavření střediska s předstihem min. 15dnů, formou oznámení na dveřích, písemného a elektronického oznámení.

Kapacita služby

Kapacita denního stacionáře:   32

25 denně

7 denně

Osoby s mentálním postižením
Muži i ženy, věk osob při přijetí je v rozmezí od 18 let do 64 let, vzhledem k věkové struktuře stávajících uživatelů služby.
Osoba mobilní (nevyžadující invalidní vozík), nejsme bezbariérové zařízení.

Osoby s mentálním postižením

Osoby se zdravotním postižením

Osoby s chronickým duševním onemocněním ve stabilizovaném stavu

Muži i ženy, věk při přijetí od 18 let do 80 let.

ČESKÝ TĚŠÍN

Strava (v případě sjednání)
oběd 63,- Kč za 1ks, pitný režim 3,-Kč za 1den

TŘANOVICE

Strava (v případě sjednání)
oběd 75,- Kč za 1ks, pitný režim 3,-Kč za 1den

Úhrada za podporu v činnostech
Podpora A od 8,-Kč do 30,- Kč dle poskytnuté míry podpory
Podpora B 16,-Kč za 1hodinu (podpora B je vždy započtena).

Vedoucí:
Bc. Dagmar Bystroňová, DiS.
d.bystronova@slezskadiakonie.cz

Sociální pracovnice Český Těšín:
Bc. Daniela Lisá, DiS.
mob.:+420 731 128 450
eden@slezskadiakonie.cz

Sociální pracovnice Třanovice:
Bc. Miriam Horečková
mob.:731 514 698
eden.tranovice@slezskadiakonie.cz

Zapojení do mezinárodního dobrovolnictví

Adam Lacz - Ukrajina

Poslání denního stacionáře EDEN Český Těšín, Třanovice

ČESKÝ TĚŠÍN

Posláním denního stacionáře Slezské diakonie EDEN v Českém Těšíně je individuálně podporovat, podle potřeb jednotlivých uživatelů, dospělé osoby s mentálním postižením při získání, udržení a rozvíjení jejich soběstačnosti v oblasti sebeobsluhy, manuálních dovedností, učení, hájení svých práv a zájmů a tím podpořit jejich možnost žít život srovnatelný s většinovou společností. Míra podpory a zajištění denního programu je individuálně přizpůsobená uživatelům, a to v takovém rozsahu, jaký respektuje jejich postižení, ale zároveň je aktivizuje, aby se u nich neprohlubovala závislost na cizí pomoci.

TŘANOVICE

Posláním denního stacionáře Slezské diakonie EDEN v Třanovicích je individuálně podporovat, podle potřeb jednotlivých uživatelů, dospělé osoby s chronickým duševním onemocněním nebo zdravotním postižením aktivně trávit část pracovního dne, rozvíjet pracovní a sociální dovednosti a udržovat kontakt s lidmi. Míra podpory a zajištění denního programu je individuálně přizpůsobená uživatelům, a to v takovém rozsahu, jaký respektuje jejich postižení, ale zároveň je aktivizuje, aby se u nich neprohlubovala závislost na cizí pomoci.

Cíle služby

ČESKÝ TĚŠÍN

Aktivizace a soběstačnost uživatele zejména v oblasti:

• péče o sebe sama (oblékání, základní hygienické úkony, základy vaření);

• komunikace s nejbližším okolím v běžné nebo alternativní formě;

• manuální a pracovní dovedností – rozvíjené prostřednictvím praktických nácvikových aktivit (např. aktivita textilní, výtvarná, kutilská….);

• celoživotní učení se - udržení nebo rozvoj znalosti získaných v průběhu života a praktické využité v běžném životě (zejména čtení, psaní, počítání, práce na PC…);

• začlenění do běžného života – podpora uživatele v kontaktech s vnějším prostředím, orientace ve službách běžně dostupných veřejnosti (cestování, návštěva knihovny, kulturních a společenských akcí).

TŘANOVICE

Přispět k tomu, aby uživatelé služby byli schopni naučit se žít s duševním onemocněním a zdravotním postižením v podmínkách běžného života.
Dílčími cíli jsou:

• samostatnost uživatele v oblasti udržení či zlepšení vztahů s rodinou a s blízkými;

• samostatnost uživatele v oblasti hledání a navazování kontaktů s jinými lidmi a vytváření mezilidských vztahů;

• samostatnost uživatele v oblasti pracovních dovedností, jež mu umožňují zapojení do pracovního procesu (s mírnou nebo žádnou podporou);

• samostatnost uživatele v oblasti udržení a rozvoje sociálních dovedností.

Cíle služby a další cíle střediska jsou každoročně rozpracovány do Plánu činnosti střediska na daný kalendářní rok, rovněž se odrážejí v individuálním plánu spolupráce uživatele se službou.

Zásady poskytování sociální služby

ČESKÝ TĚŠÍN, TŘANOVICE

• Individuální plánování a poskytování služeb – službu přizpůsobujeme individuálním potřebám uživatele, s každým uživatelem stanovujeme jeho osobní cíle, podmínky a průběh služby, podporujeme ho v jejich dosažení, uživatel je pro nás partnerem.

• Týmová spolupráce  - při dosahování cílů uživatele i cílů služby spolupracujeme s uživatelem, s ostatními spolupracovníky a dalšími osobami (rodina, pracovníci návazných služeb) ve prospěch uživatele

• Odbornost – pracovníci se dále aktivně vzdělávají v oblastech, které podporují naplňování potřeb a cílů uživatelů

• Křesťanské zásady – Slezská diakonie je organizací, která se při poskytování sociálních služeb opírá o křesťanské zásady, které jsou popsány v dokumentu „Hodnoty Slezské diakonie“, výběr z kapitol: přistupujeme k uživateli jako k Božímu stvoření, osoba Ježíše Krista jako zdroj víry a vzor pro službu a život. Do poskytovaných služeb začleňujeme křesťanské prvky např. zpěv křesťanských písní, čtení či vyprávění biblických příběhu, modlitba.

Cílový okruh osob

ČESKÝ TĚŠÍN

Okruh zájemců, kterým můžeme službu poskytnout:

Muži i ženy, věk při přijetí od 18 od 64 let, osoba mobilní (nevyžadující invalidní vozík) nejsme bezbariérové zařízení. Sociální službu poskytujeme dospělým osobám s takovým stupněm mentálního postižení, kteří potřebují pravidelnou podporu a pomoc jiné osoby v oblasti sebeobsluhy, pracovních dovedností, učení, hájení svých práv a zájmů.

Okruh zájemců, kterým nemůžeme a neumíme služby poskytnout:

• osobám, které žádají o službu, kterou středisko neposkytuje;

• v případě naplněné kapacity služby;

• osoby se zdravotním postižením bez mentálního handicapu;

• osoby, jejichž zdravotní stav vyžaduje denní specializovanou zdravotní péči v době využívání služeb denního stacionáře, nezajišťujeme zdravotnickou péči;

• osoba s těžkou sluchovou vadou, osoba nevidomá, která potřebuje specializovanou asistenci při komunikaci;

• osoba, jejíž chování by z důvodu duševní poruchy závažným způsobem narušovalo kolektivní soužití;

• osobě, která žádá o poskytnutí sociální služby, již vypovědělo středisko EDEN Český Těšín, Třanovice v době kratší než 6 měsíců před touto žádostí smlouvu o poskytnutí téže sociální služby z důvodu porušování povinností vyplývajících ze smlouvy.

TŘANOVICE

Muži i ženy, věk při přijetí od 18 let do 80 let. Sociální službu poskytujeme dospělým osobám s  chronickým duševním onemocněním, zdravotním nebo mentálním postižením, kteří jsou ve stabilizovaném stavu a potřebují pravidelnou podporu a pomoc jiné osoby v oblasti sebeobsluhy, pracovních dovedností, učení, hájení svých práv a zájmů a udržování společenských kontaktů.

Okruh zájemců, kterým nemůžeme a neumíme služby poskytnout:

• osobám, které žádají o službu, kterou středisko neposkytuje či v případě naplněné kapacity služby;

• osoby s mentálním postižením bez jiného zdravotního nebo chronického duševního onemocnění, osoby s těžkou sluchovou vadou, osoby nevidomé, které potřebují specializovanou asistenci při komunikaci;

• osoby s nařízenou ochrannou léčbou;

• osoby s agresivním chováním diagnostikovaným psychiatrem;

• osoby v akutní fázi závislosti na alkoholových či nealkoholových drogách;

• osoba, jejíž chování by závažným způsobem narušovalo kolektivní soužití;

Poskytování základních činností:

ČESKÝ TĚŠÍN, TŘANOVICE

Pomoc při zvládaní běžných úkonů péče o vlastní osobu

Zajištění podmínek pro péči o sebe sama (oblékaní, svlékáni, orientace, samostatný pohyb v zařízení a stravování). Podpora ze strany pracovníka je poskytována dle individuálních potřeb uživatele, uživatel je motivován k zvyšování a udržení samostatnosti.

Pomoc při osobní hygieně

Zajištění podmínek pro osobní hygienu dle individuálních potřeb uživatele, uživatel je motivován k zvýšení a udržení samostatnosti.

Poskytnutí stravy

Stravování je zajišťováno jednou denně formou teplého hlavního jídla, dováženého smluvní organizaci a celodenního pitného režimu. V zařízení se nachází vybavená kuchyňka umožňující individuální přípravu čaje, kávy, svačiny.

Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti

Činnosti zajišťujeme prostřednictvím nácvikových aktivit. Usilujeme o celkovou aktivizaci člověka, napomáháme v udržení a obnovení nabytých schopností.

Zprostředkování kontaktů se společenským prostředím

Zajišťujeme pravidelná setkání s rodiči a opatrovníky. Úzce spolupracujeme s návaznými službami v okolí (knihovna, škola…), využíváme běžně dostupných služeb ve společnosti (městská doprava, obchody, pošta…).

Popis nabízené činnosti – nabídka aktivit

ČESKÝ TĚŠÍN

Nabízené činnosti vychází z individuálních potřeb a přání uživatelů s přihlédnutím k objektivním možnostem střediska. V rámci programu denního stacionáře nabízíme uživatelům hlavní a doplňkové nácvikové aktivity

Vzdělávací aktivity – podporují celoživotní učení, udržují a obnovují kompetence v péči o vlastní osobu, rozvíjejí slovní zásobu, pomáhají se zařazováním do společenského života.

• vzdělávací aktivita 1 - zaměření komunikace verbální i neverbální, trénink paměti a logického myšlení

• vzdělávací aktivita 2 - upevňování znalosti získaných školním vzděláváním – čtení, psaní, počítaní, práce s počítačem – Word, internet

• vzdělávací aktivita 3 - právní minimum, orientace v běžně dostupných službách – dopravní prostředky, obchody, úřady, pošta, restaurace

Praktické aktivity – rozvíjejí manuální zručnosti, podporují soustředění a vytrvalost uživatele, rozvíjí pozitivní vztah k práci.

• kutilská nácviková aktivita

• výtvarná nácviková aktivita

• textilní nácviková aktivita

• keramická nácviková aktivita

Doplňkové aktivity  - probíhající v rámci praktického dne nebo v odpoledních hodinách, některé doplňkové aktivity jsou zařazovány do programu hlavních nácvikových aktivit:

• péče o zahradu

• péče o domácnost

• sportovní aktivity

• drama klub

Osobnostní a sociální dovednosti

• trénink paměti a logického myšlení

• upevňování znalostí získaných školním vzděláváním nebo praxí – např. práce s počítačem – Word, internet

• komunikace verbální a neverbální, upevňování společenských vztahů, interakce ve skupině

• orientace v běžně dostupných službách – dopravní prostředky, obchody, úřady, pošta, restaurace

Praktické aktivity

• kutilská a výtvarná aktivita

• kuchařská či floristická nácviková aktivita

• textilní nácviková aktivita

• didaktická aktivita

Doplňkové aktivity

• péče o domácnost

• knižní klub

• muziko klub

• pohybové aktivity

• relaxace

Fakultativní služby

ČESKÝ TĚŠÍN

Poskytovatel nabízí uživateli fakultativní činnosti (služby) nad rámec základních činností:

• doprava do a ze střediska

Rozsah fakultativních služeb je předmětem dohody mezi poskytovatelem a uživatelem.

V roce 2016 nás finančně podpořili

MPSV

Moravskoslezský kraj

Město Český Těšín

Obec Třanovice

Elpro Drive, s.r.o.

Významní pomocníci v naší práci jsou i drobní dárci a sponzoři.

Děkujeme také všem dobrovolníkům, kteří podpořili naše středisko a darovali mu svůj volný čas.

Kdo nás podporuje

Sponzor Sponzor Sponzor Sponzor