LYDIE Český Těšín, denní stacionář

novinový článek Nova terapia: 27.8.2015 Głos Ludu

Videospot k projektu Šťastné dětství naleznete ZDE

Poslání služby

LYDIE Český Těšín, denní stacionář umožňuje dětem a mládeži se zdravotním postižením smysluplně trávit svůj čas v podnětném prostředí a v kontaktu s jinými lidmi. Pomoc a podpora vychází z individuálních potřeb uživatelů, směřuje k zachování či rozvoji schopností, dovedností a zájmů a napomáhá k jejich soběstačnosti a začlenění do běžného života.

Cíle služby

1. Uživatel, který si prostřednictvím služby zachoval nebo zlepšil své schopnosti a dovednosti v oblasti sebeobsluhy, motoriky, komunikace, vědomostí a socializace, jenž mu usnadňují začlenění do běžného způsobu života.
2. Uživatel, který získal dovednosti a schopnosti, které mu pomohou začlenit se do vzdělávacího procesu prostřednictvím běžné nebo speciální školy.

Poskytované činnosti

Všechny základní činnosti poskytujeme dle nabídky denních stacionářů podle § 46 zákona 108/2006 o sociálních službách.

Co Vám můžeme nabídnout

Základní činnosti

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu
  • pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
  • poskytnutí stravy
  • výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
  • sociálně terapeutické činnosti
  • pomoc při uplatnění práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

Fakultativní činnosti

• O.T.A. RS intenzivní terapie, individuální nácviky
  • Fyzioterapie- ( cvičení Vojtovou metodou, cvičení podle Mojžíšové, měkké techniky a mobilizace, Klappovo lezení, individuální cvičení, cvičení s prvky Feldenkraisovy metody, parafín, perličková koupel, motomed, therapimaster, elektrostimulace)
  • Přeprava uživatelů

Zprostředkujeme  kontakty na návazné odborné služby (logoped, psycholog).

Okruh osob, kterým je služba poskytována

Děti a mládež od 2 let do ukončení školní docházky (26 let), kteří byli z důvodu postižení odmítnutí při přijetí do MŠ (jedná se o děti ve věku 2-6 let) nebo v průběhu školního vzdělávání potřebuji podporu při rozvoji sebeobsluhy a soběstačnosti a mají:

• mentální postižení – snížené rozumové schopnosti v pásmu od lehké až po hlubokou mentální retardaci.
  • tělesné postižení – z důvodu opožděného nebo narušeného psychomotorického vývoje potřebují pomoc a podporu.
  • kombinované postižení – výše jmenované postižení rovněž v kombinaci se smyslovým postižením pokud smyslové postižení není pro dítě určující (např. hluchota, slepota atd.).
  • vývojové poruchy – včetně poruch autistického spektra (např. Rettův syndrom, Aspergerův syndrom).
  • těžké poruchy komunikace- např. dysfázie, afázie, mutismus.

Důvody pro neposkytnutí služby

Zákonné důvody § 91 odstavec 3 zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách:

• Poskytovatel neposkytuje sociální službu, o kterou osoba žádá, a to i s ohledem na vymezení okruhu osob v registru poskytovatelů sociálních služeb.
  • Poskytovatel nemá dostatečnou kapacitu k poskytnutí sociální služby, o kterou osoba žádá.
  • Osobě, která žádá o poskytnutí sociální služby, vypověděl v době kratší než 6 měsíců před touto žádostí smlouvu o poskytnutí téže sociální služby z důvodu porušování povinností vyplývající ze smlouvy.

Zásady, které dodržujeme

Všechny zásady vychází z hodnot Slezské diakonie.

• Zásada jedinečnosti – respektujeme a reagujeme na jedinečné potřeby uživatele, respektujeme jeho kulturní, sociální a výchovné zvláštnosti. Vycházíme z  přání, potřeb, možností a schopností každého uživatele, podporujeme je v jejich osobních rozhodnutích.
  • Zásada týmové spolupráce – uplatňujeme vzájemnou spolupráci mezi jednotlivými pracovníky týmů v různých typech péče (sociální, výchovné, zdravotní, speciálně pedagogické, psychologické, logopedické).
  • Zásada flexibility – jsme schopni reagovat na potřeby uživatelů, s tím souvisí i změny v poskytování služeb.
  • Zásada integrace do běžného života – zprostředkujeme uživatelům aktivity, které jsou běžné pro jejich věkovou skupinu a které také mohou využívat s podporou a pomocí pracovníka, asistenta, rodiny apod.

Úhrady za služby

Základní činnosti dle míry podpory:

Uživatelé (školní věk): 25,-až 45,- Kč

Stravování

Oběd 28,- Kč

Svačina 13,- Kč

O.T.A. RS intenzivní terapie 1200,- / 1 blok
Individuální nácvik 380,- / 1 hodina

Rehabilitační služby:

Uživatelé (předškolní věk): individuální cvičení 50,-Kč

Uživatelé (školní věk):individuální cvičení 70,-Kč

Perličková koupel, parafinové zábaly, elektrostimulace, inhalace apod.

30,-Kč

Svozy uživatelů