SÁRA Frýdek-Místek, noclehárna pro ženy

sara.fm.sp1@slezskadiakonie.cz; +420 734 862 311

koordinátor:  Jan Savický;
sara.fm@slezskadiakonie.cz; +420 734 642 062

Jaké je poslání naší služby?

Poslání služby Noclehárna pro ženy střediska SÁRA Frýdek-Místek je poskytovat podporu osobám, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Služba usiluje o začlenění uživatelek do běžného života prostřednictvím poskytnutí přenocování a podmínek pro osobní hygienu a individuální podporou při řešení jejich situace. Služba je postavena na rovnováze přijetí člověka a stanovení jasných hranic a je poskytována na základě hodnot Slezské diakonie.

Jaké služby a činnosti poskytujeme?

• poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
    • zajištění podmínek pro běžné úkony osobní hygieny
    • zajištění podmínek pro celkovou hygienu těla
  • poskytnutí přenocování
  • přenocování, úklid, výměna ložního prádla
  • základní sociální poradenství

Jaké jsou cíle naší služby?

Cílem služby Noclehárna pro ženy je vytvářet podmínky pro snížení sociálních a zdravotních rizik vyplývajících ze současného způsobu života a motivovat uživatelka k využívání jiné návazné sociální služby.

Cílem služby je uživatelka, která:

• využívá zázemí pro přenocování a osobní hygienu, upevňuje své hygienické návyky a snaží se minimalizovat zdravotní rizika,
  • získává a využívá informace a kontakty na návazné sociální a veřejné služby (denní centra, poradny, azylové domy, sociální šatník, ubytovny, úřady, zdravotnická zařízení atp.,
  • aktivně řeší sovu nepříznivou sociální situaci posunem do návazné sociální služby či jiné formy pomoci (získání ubytování, zaměstnání).

Komu je služba určena?

Služba je určena ženám ve věku od 18-ti let, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení, a které mají osobní zájem aktivně řešit svou situaci a za její řešení přijímají odpovědnost.

Služba Noclehárna není určena osobám, které:

• nejsou schopny pohybu bez cizí pomoci nebo potřebují bezbariérové prostředí,
  • jsou nesoběstačné v základních životních úkonech,
  • vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu vyžadují hospitalizaci nebo svým zdravotním stavem mohou ohrozit zdraví ostatních osob (akutní poranění, akutní infekční onemocnění),
  • jsou pod vlivem alkoholu (0,5 promile v dechu) nebo jiných omamných látek,
  • se projevuje agresivně (slovně i fyzicky napadá pracovníky nebo jiné osoby),
  • žádají sociální služby, ale kterým byla v době kratší než 6 měsíců před žádostí vypovězena smlouva o poskytnutí téže sociální služby z důvodů porušení povinností vyplývajících ze smlouvy.

Zásady poskytování naší služby

1. Zásada důvěry: Vytváříme takové prostředí, ve kterém se uživatelky mohou cítit bezpečně a důvěřovat pracovníkům. Zároveň pracovníci přistupují k uživatelkám bez předsudků a usilují o vytváření partnerského vztahu.
  2. Zásada individuálního přístupu: Přijímáme každou uživatelku jako jedinečnou a neopakovatelnou osobnost. Pracujeme s ní podle jejích aktuálních potřeb a možností.
  3. Zásada motivace a aktivizace uživatelky: Vedeme uživatelky k zodpovědnému řešení jejich životní situace a při řešení problémů jim poskytujeme pouze nezbytnou podporu a pomoc. Tímto se snažíme vést uživatelky k samostatnosti a nezávislosti na službě.
  4. Zásada týmové spolupráce: Pracovníci v rámci týmu sdílí své zkušenosti, předávají si informace a vzájemně se podporují v práci.
  5. Zásada jasných pravidel: Vytváříme srozumitelná pravidla pro poskytování sociální služby a pracovníci i uživatelky se zavazují je dodržovat.
  6. Služba aplikuje Hodnoty Slezské diakonie:
  • Osobu Ježíše Krista jako zdroj víry a vzor pro službu a život
  • Přistupujeme ke klientovi jako k Božímu stvoření
  • Pomoc každému – osobní přístup
  • Osobní růst
  • Láskyplné vztahy
  • Týmová orientace
  • Transparentnost
  • Respekt

Vybavení noclehárny

Služba je poskytována ve dvou čtyřlůžkových pokojích. Pokoje jsou vybaveny postelemi, stolem a židlemi. Své věci si uživatelky mohou uložit v uzamykatelných skříňkách v hale. V prostorách noclehárny se dále nachází sociální zázemí – umývárna, toaleta a sprcha.

Sponzoři

Služba je financována z dotací MPSV.

Služba je financována z dotací Statutárního města Frýdek-Místek.

Somang, s.r.o.

Tato služba je zapojena do komunitního plánování sociálních služeb města Frýdek-Místek. Více zde: http://www.frydekmistek.cz/cz/o-meste/socialni-sluzby/komunitni-planovani-rozvoje-socialnich-sluzeb/081462-komunitni-planovani-rozvoje-socialnich-sluzeb.html?strana=1

Mapa