SÁRA Frýdek-Místek, azylový dům pro ženy

Místo poskytování služby

Bruzovská 328, Frýdek-Místek, 738 01

Komenského 159, byt č. 32, 7. podlaží, Frýdek-Místek, 738 01

Provozní doba

Nepřetržitě

Kapacita služby

11 lůžek

130 Kč/den pro dospělou osobu

Bc. Michaela Křištofová, DiS.

Sociální pracovník SÁRA Frýdek-Místek

Mob: 734 862 311, sara.fm.sp1@slezskadiakonie.cz

Mgr. Radka Fürstová, DiS.

Vedoucí střediska SÁRA Frýdek-Místek

Mob: 703 499 983, sara.fm@slezskadiakonie.cz

Informace o zpracování osobních údajů k jednání se zájemcem o službu

Informace o zpracování osobních údajů k uzavření smlouvy o poskytování služby

Poslání služby

Posláním služby SÁRA Frýdek-Místek, azylový dům pro ženy, jehož zřizovatelem je Slezská diakonie, je poskytovat dočasné ubytování ženám, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Podporujeme klientky v řešení jejich individuální situace tak, aby nalezly vhodné bydlení a začlenily se do běžné společnosti.

Cíle služby

Cílem služby je klientka, která:

• má vyřízeny běžné záležitosti (potřebné doklady, úřední dokumenty, registrace u lékaře),
  • má zajištěny finanční prostředky, plánuje a hospodaří s financemi (sociální dávky, zaměstnání, důchod, řeší své dluhy, má přehled o svých příjmech a výdajích),
  • navazuje a udržuje kontakty s rodinou a blízkými osobami,
  • má přehled o návazných službách (dluhové poradny, odborné sociální poradenství pro osoby závislé),
  • získá vhodné bydlení.

Co poskytujeme

A. Stravování

• Vytvoření podmínek pro samostatnou přípravu nebo pomoc s přípravou stravy (možnost připravit si stravu na pokoji v kuchyňském koutu).

B. Ubytování

• Ubytování po dobu zpravidla nepřevyšující 1 rok v dvoulůžkovém nebo třílůžkovém pokoji.
  • Umožnění celkové hygieny těla (společné sociální zařízení na chodbě nebo pokoji klientek).
  • Vytvoření podmínek pro zajištění úklidu, praní a žehlení osobního prádla, výměny ložního prádla.

C. Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a osobních záležitostí

• Pomoc při vyřizování běžných záležitostí vyplývajících z individuálních plánů (zajištění osobních dokladů, vyřízení odpovídajících sociálních dávek, zabezpečení ve stáří a invaliditě, podpora při pracovněprávních vztazích, pomoc při jednání s institucemi - lékař, úřad. Možnost využít pomoc při plánování a hospodaření s finančními prostředky).
  • Pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob, včetně uplatňování zákonných nároků a pohledávek.

D. Fakultativní činnosti

Nad rámec základních činností mohou být klientce poskytnuty fakultativní činnosti:

• Praní osobního prádla v automatické pračce.
  • Sušení prádla v sušičce.
  • Poskytnutí pracího prostředku.

Okruh osob, kterým je služba určena

Služba je určena ženám ve věku od 18-ti let, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.

Služba není určena pro ženy vyžadující bezbariérový přístup nebo pro ženy závislé na pomoci druhé osoby v úkonech péče o vlastní osobu.

Zásady poskytování služby

1. Zásada motivace a aktivizace klientky - vedeme klientky k zodpovědnému řešení jejich životní situace, snažíme se vést klientky k samostatnosti a nezávislosti na službě.
  2. Individuální přístup - každou klientku vnímáme jako jedinečnou osobnost, služba vychází z jejich individuálních potřeb.
  3. Zachování rovného přístupu - každá klientka má stejná práva a povinnosti, přistupujeme ke klientkám bez známek diskriminace (např. příslušnost k národnostní menšině, náboženské vyznání).
  4. Zachování respektu - pracovníci respektují názor klientky, ale hovoří s ní také o možných důsledcích jejího rozhodnutí.

Vybavení azylového domu pro ženy

V rámci Azylového domu pro ženy je možnost využívat společné prostory vybavené počítačem, společenskou místností s televizí, mikrovlnou troubou a varnou konvicí, prádelnu a místnost pro přípravu stravy vybavenou elektrickou troubou.

Klientky jsou ubytovány ve čtyřech pokojích, kdy dva pokoje jsou dvoulůžkové a dva trojlůžkové. Pokoje se nachází v prvním a druhém patře budovy střediska Sára. Pokoje jsou vybaveny kuchyňkou s lednicí a elektrickým vařičem, jeden pokoj má vlastní sociální zařízení, ostatní mají společné sociální zařízení na chodbě. Pokoj je vybaven základním nábytkem. V rámci kapacity azylového domu pro ženy je možnost ubytování v městském bytě na ulici Komenského v jednolůžkové garsonce. V areálu Azylového domu se nachází zahrada s altánkem.

Sponzoři

Tato sociální služba je financována z Individuálního projektu MSK: „Optimalizace sítě služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, z dotací Ministerstvo práce a sociálních věcí a města Frýdek-Místek.

Tato služba je zapojena do komunitního plánování sociálních služeb statutárního města Frýdek-Místek

Tato služba je zapojena do: Podpora služeb sociální prevence 2 CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_005/0003758

Mapa