SÁRA Frýdek-Místek, azylový dům pro matky s dětmi

Místo poskytování služby

Středisko Sára Frýdek-Místek, Bruzovská 328, Frýdek-Místek 73801.

Provozní doba

Nepřetržitá

Kapacita služby

8 bytových jednotek s 26 lůžky

100 Kč za den pro dospělou osobu
70Kč za den pro dítě

Mgr. Anna Husáková, DiS.
Sociální pracovník SÁRA Frýdek-Místek
Mob: 605 201 512, sara.fm.sp@slezskadiakonie.cz

Mgr. Radka Fürstová, DiS.
Vedoucí střediska SÁRA Frýdek-Místek
Mob: 703 499 983, sara.fm@slezskadiakonie.cz

Informace o zpracování osobních údajů k jednání se zájemcem o službu

Informace o zpracování osobních údajů k uzavření smlouvy o poskytování služby

Jaké je poslání naší služby

Sociální služba SÁRA Frýdek-Místek, Azylový dům pro matky s dětmi, jehož zřizovatelem je Slezská diakonie,  poskytuje dočasné ubytování matkám s dětmi, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Individuální podporou se snažíme řešit jejich situaci tak, aby se mohly začlenit do běžné společnosti a nalezly vhodné bydlení.

Cíle služby

Cílem poskytované služby je klientka, která:

• má vyřízeny běžné záležitosti (potřebné doklady, úřední dokumenty, registrace u lékaře),
  • zvládá péči o své děti (naplnění základních potřeb, povinná školní docházka, péče o zdraví, spolupráce s orgánem sociálně-právně ochrany dětí případně jinými institucemi),
  • má zajištěny finanční prostředky, plánuje a hospodaří s financemi (sociální dávky, výživné na děti, zaměstnání, důchod, řeší své dluhy, má přehled o svých příjmech a výdajích),
  • má přehled o návazných službách (dluhové poradny, poradna pro ženy a dívky, odborné sociální poradenství pro osoby závislé, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi),
  • získá vhodné bydlení.

Okruh osob, kterým je služba určena

Služba je určena matkám ve věku od 18-ti let s nezaopatřenými dětmi, ženám, kterým bylo soudně svěřeno do péče jedno nebo více dětí a těhotným ženám od 8. měsíce těhotenství, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Služba není určena osobám, které jsou zcela imobilní.

Co poskytujeme

• Stravování:
    • Vytvoření podmínek pro samostatnou přípravu stravy nebo pomoc s přípravou stravy.
  • Ubytování:
    • Ubytování po dobu zpravidla nepřevyšující 1 rok.
    • Umožnění celkové hygieny těla.
    • Vytvoření podmínek pro zajištění úklidu, praní a žehlení osobního prádla, výměny ložního prádla
  • Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a osobních záležitostí:
    • Pomoc při vyřizování běžných záležitostí vyplývajících z individuálních plánů.
    • Pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob, včetně uplatňování zákonných nároků a pohledávek.
  • Fakultativní činnosti:
    Nad rámec základních činností mohou být klientce poskytnuty fakultativní činnosti:
    • Praní osobního prádla v automatické pračce.
    • Sušení prádla v sušičce.
    • Poskytnutí pracího prostředku.

Zásady poskytování naší služby

• Zásada samostatnosti- vedeme klientky k zodpovědnému řešení jejich životní situace, snažíme se vést klientky k samostatnosti a nezávislosti na službě.
  • Individuální přístup - každou klientku vnímáme jako jedinečnou osobnost, služba vychází z jejich individuálních potřeb.
  • Zachování rovného přístupu - každá klienta má stejná práva a povinnosti, přistupujeme ke klientkám bez známek diskriminace (např. příslušnost k národnostní menšině, náboženské vyznání).

Vybavení azylového domu pro matky s dětmi

Služba je poskytována v pokojích typu garsonek s vlastní kuchyňkou a sociálním zařízením. Každý pokoj je vybaven kuchyňským koutem s ledničkou a elektrickým vařičem, jídelním stolem a židlemi, dále se v pokoji nachází postele s úložným prostorem, uzamykatelné skříně a drobný nábytek. Maminky s dětmi mohou využívat společenskou místnost ke sledování televize, posezení a hraní si s dětmi, počítačovou místnost a společnou kuchyň, která je vybavena elektrickou troubou. V areálu Azylového domu se nachází zahrada s altánkem.

Podporují nás

Tato sociální služba je financována z Individuálního projektu MSK: „Optimalizace sítě služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, z dotací Ministerstvo práce a sociálních věcí a města Frýdek-Místek.
Tato služba je zapojena do komunitního plánování sociálních služeb statutárního města Frýdek-Místek.
Viz. http://www.frydekmistek.cz/cz/o-meste/socialni-sluzby/komunitni-planovani-rozvoje-socialnich-sluzeb/081462-komunitni-planovani-rozvoje-socialnich-sluzeb.html?strana=1
Tato služba je zapojena do: Podpora služeb sociální prevence 2 CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_005/0003758

Sponzor Sponzor Sponzor

Mapa