BETHEL Frýdek-Místek, nízkoprahové denní centrum

Po - Ne  10:00 - 16:00

Kapacita služby

bethel.fm@slezskadiakonie.cz, 734 862 307

Informace o zpracování osobních údajů k jednání se zájemcem o službu a informace o zpracování osobních údajů k uzavření smlouvy o poskytování služby

Poslání služby

Posláním nízkoprahového denního centra střediska BETHEL Frýdek Místek Slezské diakonie je poskytování sociální služby osobám bez přístřeší starším 18let, které se z různých příčin ocitly v nepříznivé sociální situaci. Individuálním přístupem se snažíme o zlepšení jejich sociální situace vytvořením podmínek pro umožnění provedení osobní hygieny a pro přípravu stravy a nabízíme podporu pro jejich začlenění do společnosti.

Cíle služby

• Klient, který předchází nebo zmírňuje zdravotní rizika vyplývající z jeho způsobu života (využívá službu pro možnost přípravy stravy, vykonává osobní hygienu).

• Klient, který se orientuje v předávaných informacích a aktivně řeší svou situaci (uplatňuje svá práva, vyřizuje si doklady, sociální dávky, hledá práci, bydlení, využívá lékařskou péči, navazuje kontakty a vazby s rodinou).

• Klient, který začne využívat návazné sociální služby (noclehárna, azylový dům), jiné formy bydlení (ubytovna, nájemní byt) a jiné formy pomoci (sociální šatník ADRA, služby Českého červeného kříže).

Okruh osob, kterým je služba určena

Služba nízkoprahového denního centra je určena osobám starším 18 let, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení, nemají zajištěny základní životní podmínky, ocitají se v situaci, kterou nejsou často schopny řešit samy.

Jedná se zejména o osoby, které:

• jsou bez střechy -  přežívají venku na ulici, pod mostem, v lese,

• bez bytu – po opuštění instituce např. věznice, zdravotnické zařízení apod.,

• žijí v nevyhovujícím bydlení -  garáž, zahradní chatka, sklepy, squaty, stan, přístřešek,

• nejisté bydlení - přechodně přespávají u příbuzných, známých, přátel.

Služba není určena pro osoby, které:

• jsou imobilní a potřebují bezbariérové prostředí,

• vlivem užití alkoholu nebo dalších omamných látek nejsou schopny chůze nebo jsou agresivní (vyhrožování a fyzická agrese).

Služba poskytuje tyto základní činnosti

• poskytnutí podmínek pro osobní hygienu nebo pomoc při osobní hygieně - poskytnutí zázemí pro osobní hygienu - WC, sprcha, zapůjčení ručníku, mýdla, případně pomoc při provádění osobní hygieny.
  • vytvoření podmínek pro přípravu stravy (kuchyňská linka, vařič, varná konvice, kuchyňské náčiní), poskytnutí čaje zdarma.
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí - poskytnutí základního sociálního poradenství, pomoc a podpora při vyřízení sociálních dávek, důchodů, občanských průkazů, zápočtových listů, rodných listů, vyhledávání a registrace u lékařů. Podpora při hledání práce, bydlení, podání informací o návazných sociálních službách, pomoc při navazování kontaktu s rodinou.

Fakultativní činnosti:

• praní a sušení prádla

Další poskytované činnosti:

• potravinová pomoc

Zásady služby

• respektujeme jedinečnost každého klienta (každý klient je osobnost, přistupujeme k němu individuálně s ohledem na jeho osobní potřeby)

• respektujeme právo každého klienta na vlastní představu o životě

• respektujeme anonymitu klienta a zachováváme mlčenlivost

• respektujeme důstojnost a lidská práva klienta (dle Etického kodexu Slezské diakonie, Listiny základních práv a svobod)

• řídíme se stanovenými pravidly pro poskytování služby, čímž vytváříme bezpečné prostředí pro klienty.

Mapa