Milí spolupracovníci, příznivci naší organizace,

kampaň společnou cestou ke zdraví skončila. Ale neznamená to konec zájmu o zdraví našich zaměstnanců. Zdraví je jeden z hlavních předpokladů age managementu, který se zabývá udržením pracovní schopnosti zaměstnanců. Proto nyní již na úrovní jednotlivých oblastí probíhají aktivity na podporu této schopnosti často spojené s péči o zdraví. Pravidelně vám bude přinášet informace o konkrétních aktivitách, které jsou plánovány v jednotlivých oblastech. První bude oblast Ostravsko.

Úspěšné příběhy, age management, který funguje!

Název, který přesně vystihuje praktické příklady age managementu v různých organizacích včetně Slezské diakonie. Koukněte na webové stránky https://www.amm-project.eu/cs/age-management-examples-cze/. Stále se můžeme inspirovat, jak age management implemtovat do praxe naší organizace. A jsme moc rádi, že náš příběh, je inspirací pro druhé!

V ostravské oblasti jsme se v rámci aktivit Age managementu rozhodli pokořit různé výzvy. A jednou z nich je "květen bez cukru"!

Ne že by celá oblast byla zcela bez cukru, ale není nás málo, kteří jsme se rozhodli v květnu cukr a sladkosti ze svého jídelníčku vyřadit, říká vedoucí střediska SILOE Ostrava, paní Veronika Raszková.
Zpočátku to šlo samo, ale postupně nám chuťové buňky dávají zabrat a honí nás mlsná. Čím ji zahnat? Třeba vydatnou miskou s tvarohem, ovocem a oříšky hned na ranní start. Nebo po návratu z práce koktejlem s jahodami a borůvkami z loňských zásob v mrazáku.
Ne nadarmo se říká: Ve zdravém těle zdravý duch! Tak na zdraví!

Aby nás záda nebolela

Video s návodem pro domácí cvičení vzniklo v rámci plnění cílů Age managementu v Oblasti Těšínsko.

Jakou atmosféru budeme šířit, taková se nám vrátí.

Pečovat o zaměstnance je nejen znakem zdravé firmy, ale především ji vnímám jako základ naší firemní kultury a svou hlavní pracovní náplň coby vedoucího pracovníka.

Již v historii naši předkové, ať jde o p. Tomáše Baťu, bratry Hücklovy ze světoznámé firmy na klobouky TONAK, majitelé Vítkovických železáren věděli, že spokojení pracovníci jsou základem každé firmy. Jsou jednou z jejich priorit. Podniková sociální práce, předchůdce dnešních age management projektů, měla své důležité místo. Spokojený zaměstnanec byl nejen „usměvavější“, ale také výkonnější a loajální.

Součástí naší práce je tak nejen pečovat a podporovat klienty, ale vytvořit také spokojené zázemí těm, kteří tuto podporu sami poskytují, našim pracovníkům „srdcařům“.

Na Novojičínsku se snažíme pečovat o jejich tělesné zdraví, ale zajímá nás také jejich spokojenost a psychická pohoda.

V průběhu roku jsme pro ně připravili celodenní cvičení „školu zad“, preventivní onkologické školení, začali jsme vybavovat jejich pracoviště ergonomickými pomůckami, zakoupili jim pracovně-zdravotní obuv, ale také se formou společných diskuzí zajímali o jejich slazení rodinného a pracovního života. A protože si našich pracovníků velmi vážíme, připravili jsme si pro ně i benefit ve formě přístupu k nabídce online knih, které pro ně mohou být nejen zdrojem odborných znalostí, ale také zdrojem odpočinku a relaxu. Společně motivované, týmové akce jako je dárcovství krve nebo sportovní aktivity s cílem podpořit dobrou věc, tak jen doplňují naše aktivity age managementu a posilují týmového ducha.

Zdravé čaje „Pro srdcaře“ a „Hoď se do pohody“, „Zámecký med hraběnky Walburgy“ od našich včelek tak byly na konci roku jen třešinkou na pomyslném dortu, poděkováním za jejich skvělou celoroční práci, protože bez spokojených zaměstnanců bychom neměli ani spokojené klienty

Zdraví a funkční kapacita

Bez zdraví je pracovní schopnost zpravidla významně snížená. Požadavky na zdraví v sociálních službách jsou u mnoha pracovních pozic velmi významné proto, aby práce s klienty mohla být vůbec vykonávána. V této souvislosti, podceňovat péči o zdraví se nevyplácí. Snížení pracovní schopnosti v důsledku zdravotních problémů je často spojeno s nemožností dále práci vykonávat.

Proto zdraví je považováno za elementární předpoklad dlouhodobé pracovní schopnosti.

Opatření:

Oblast Ostravsko vedená paní Renátou Motykovou se rozhodla podpořit tento základní atribut pracovní schopnosti. Se svými kolegy nastavili personální cíle k Age managementu ve třech rovinách:

• Pro všechny zaměstnance možnost zakoupit si vitamíny nebo masáž.
  • Zlepšení pracovních podmínek pro zaměstnance služeb ARCHA Ostrava a NOE Ostrava.
  • Alespoň 10 zaměstnanců se zapojí do výzvy Pohybem ke zdraví. K realizaci tohoto cíle se nakonec přihlásilo 20 našich kolegyň a kolegů z Oblasti Ostravsko a daří se mnohem více kroků, než 5 000 denně!

Podcast s vedoucí Oblasti Ostravsko Renátou Motykovou

Také oblast Karvinsko, kterou vede paní Milana Bakšová se rozhodla podpořit u svých zaměstnanců tento základní atribut pracovní schopnosti.

Všichni zaměstnanci v oblasti obdrží vitamíny, které jim pomohou o jejich zdraví pečovat  Část zaměstnanců již byla vitamíny podpořena a další kolegové obdrží vitamíny v průběhu druhého pololetí. Současně plánují podpořit dlouhodobou pracovní schopnost některých zaměstnanců péčí o záda prostřednictvím kolegy - kvalifikovaného maséra.

Kdo pečuje o druhé, sám potřebuje pečovat o své tělo i mysl.

Strategie Age Managementu Slezské diakonie dává prostor službám k realizaci péče o zdraví a pohodu pracovníků středisek. Pracovníci osobní asistence a odlehčovacích služeb TABITA, jsou v procesu absolvování konzultace a cvičení v metodě SM systém. Pojmenování SM systém znamená „stabilizace a mobilita“. Cvičení stabilizují tělo (páteř) a zároveň vytvářejí pohyb – mobilitu.  Autorem systému je bývalý sportovec a renomovaný český lékař MUDr. Richard Smíšek. Děkujeme panu Romanu Kaletovi z Frýdku Místku, který nám pomáhá systému porozumět. Pro lepší rozložení zátěže při přesouvání v terénu obdržela již zkraje roku 2021 každá asistentka batoh pro přenášení pracovní obuvi, ochranných a pracovních pomůcek a případného menšího nákupu pro uživatele. Před prázdninami a vánočními svátky, trávíme, jako pracovníci střediska TABITA, příjemný společný čas, snažíme se navzájem lépe poznávat, relaxujeme, vyměňujeme si malé dárky, dáme dobré jídlo.  Připomínka narozenin pracovníků nebývá velkolepá, ale nechybí biblický verš pro povzbuzení a malá pozornost. V říjnu se chystáme na společný výšlap. Držte nám palce, ať počasí vyjde.

Ivana Andrýsková, vedoucí střediska TABITA

Teambuilding pracovního týmu domova

Služba domova pro osoby se zdravotním postižením prochází mnoha změnami, kterými chceme dosáhnout zvýšení kvality života našich uživatelů a přiblížení běžného způsobu života, a to i navzdory podmínkám DOZP.

To však obnáší především změnu našeho myšlení ve smyslu odstranění historického pojetí služby domova jakožto „ústavu“, hledat příležitosti a možnosti zkvalitnění v každé oblasti lidského života. Ovšem kdo z nás má rád změny? Každá změna s sebou přináší i určité obavy… Jako tým jsme potřebovali utříbit myšlenky, zhodnotit změny, které již proběhly a zamyslet se nad tím, kam služba směřuje.

Nejlepším prostředkem ke sjednocení a stmelení týmu je již od samotného názvu teambuilding. Již při plánování jsme měli obavy, zda se budeme moct takhle sejít s ohledem na „nekončící“ covidové období. Povedlo se a jsme moc rádi Program byl bohatý… dopoledne jsme se věnovali výše uvedeným tématům, radili jsme se a diskutovali o změnách, kterými procházíme. Odpoledne jsme již vyrazili směr Písek u Jablunkova. Po cestě nechyběla zastávka v kavárně, kde vznikl spontánní nápad na teambuildingovou aktivitu - večerní smažení bramboráků. Zázemí jsme měli v krásném prostředí Beskydské oázy. Užívali jsme si jeden druhého, smíchu, dobrého jídla a pití a taky hudby a tance. Ráno jsme vše završili společnou snídaní a část z nás se vydala ještě na hory.

Byl to skvěle společně strávený čas.

Jana Chlebusová

Ve Slezská diakonii, oblast Krnov, Bruntál v rámci Age managementu proběhla další aktivita. Praktické předvedení a nácvik správného protažení všech důležitých svalových partií a prevence bolesti zad pod vedením naší fyzioterapeutky Růženky Ondruškové.

Pro možnost krátkého uvolnění zad a kloubů i během pracovního dne, budou na některá pracoviště zakoupeny gymnastické míče.

Hostem našeho pořadu Slezské diakonie S NÁMI... je paní Ludmila Vajdová, vedoucí Oblasti Krnov, Bruntál.

Age management se zabývá udržením dlouhodobé pracovní schopnosti, kterou se ve Slezské diakonii zabýváme a krásně zpracovaný přístup a výstupy má vedoucí oblasti Ing. Ludmila Vajdová se svými vedoucími zaměstnanci. Udržení dlouhodobé pracovní schopností je tématem mnoha lidí, zejména proto, že se posunuje hranice odchodu do důchodu. Na pracovištích dnes pracuje několik generací od 18letých až po 70leté kolegy, přičemž každá generace má své specifické potřeby spjaté s prací i se sladěním osobního a pracovního života.

V Slezská diakonie, oblast Krnov, Bruntál v rámci Age managementu proběhla další aktivita.

Aktivity, které ve Slezská diakonie realizujeme v rámci AGE MANAGEMENTU najdete také na našich webových stránkách: