Čas na první medobraní

Je to již jeden rok, co jsme si přivezli naše včelky do Zámeckého parku v Kuníně.

Práce je kolem včelek v podstatě celoroční, od léčení po zakrmování, pravidelné kontroly včelstva. Nejintenzivnější práce však nastává na jaře, kdy včelky začínají reagovat na teplé paprsky slunce a vylétají pro první pyl z lísek, vrb a olší.

Postupem času mají včelky čím dál větší potřebu „stavět“ a tehdy nastává pro včelaře ten správný okamžik, kdy přidává další nástavky, tzv. medníky a nové rámečky se zatavenými mezistěnami, které si připravil přes zimu.

Ovocné stromy i jarní květy kvetou naplno, je čas intenzivní snůšky. Včelař musí pravidelně (ideálně 1x týdně) kontrolovat nejen sílu včelstev a jejich místa pro kladení a líhnutí nových včelek, ale také místo pro ukládání nektaru. Matka klade denně až 2000 vajíček. Nastává rojové období. Vyrojení včel by znamenalo oslabení včelstva a pro včelaře pravděpodobně ztrátu ve formě nemožnosti vytáčet daný rok med.

EFFATHA Nový Jičín, sociálně terapeutické dílny chovají včeličky prvním rokem, a tak i to kolik medu a zda vůbec bude, bylo pro všechny velkým očekáváním od jara.

Na jaře se podařilo zaměstnat mladého muže s duševním onemocněním, který se o včelky aktuálně stará. Práce u včelek je pro něj motivací, cestou k zotavení.

Tím se naplňuje poslání, se kterým jsme do toho na počátku našeho chovu včel šli. Dát příležitost člověku se zdravotním omezením a navázat tak na filantropický odkaz hraběnky Walburgy z Kunína. Jde o „položení základního kamene“ pro možný vznik budoucího sociálního podniku.

Chov včel má také ekologický význam, včela je důležitou součástí ekosystému. Evropský parlament uvedl, že na včelách jsou závislé až tři čtvrtiny produkce potravin v EU.

Nastal ten pravý čas stáčet med.

Plásty jsou v nástavcích plné, buňky zavíčkované, med je zralý a připravený k vytočení. Nastává odměna za celoroční péči a práci, tzv. medobraní.

Klienti služby připravili skleničky a můžeme jít „na to“.

Naštěstí jsou naše včelky hodné a tak nikdo z nás nedostal žádné žihadlo při vytahování rámků. Rámky opatrně ometáme od včelek a skládáme je do připravených bedýnek. Převážíme je do naší včelařské „boudy“. Zde již práce „odsýpá“. Rámeček položíme na odvíčkovací tác a pomocí speciální vidličky buňky odvíčkujeme a vložíme do připraveného medometu.

Med krásně vytéká, přes hrubé sítko zachytáváme případné nečistoty, vosk a buňky.

Po týdnu, kdy med necháváme odstát, aby se tak zbavil případných bublinek vzduchu a pylových zrn, stáčíme med do připravených skleniček. Máme tak připravený kvalitní lipový med pro pracovníky Novojičínské oblasti v rámci kampaně „Společnou cestou ke zdraví“ a implementace Age managementu ve Slezské diakonii.

Gabriela Lhotská, vedoucí střediska EFFATHA Nový Jičín, soc. terap. dílny