BETHEL Frýdek-Místek, noclehárna

Adresa K Zahrádkám 1309, 738 01 Frýdek-Místek Ukázat na mapě
Doba poskytování služby 19:00 – 9:00 hod. nocleh od 19:00 do 07:00, schůzky se sociálním pracovníkem po až pá od 07:00 do 09:00
Kapacita 22

Poslání služby

Posláním Noclehárny střediska BETHEL Frýdek-Místek je poskytnout zázemí pro přenocování a vykonání osobní hygieny mužům bez přístřeší starším 18 let, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci. Nabízíme pomoc a podporu, která vychází z individuálních potřeb klienta.

Cíle služby

Klient, který předchází nebo zmírňuje zdravotní rizika vyplývající z jeho způsobu života (pravidelně přespává na noclehárně, vykonává osobní hygienu).

Klient využívá poradenství u sociálních pracovníků, začne využívat návazné sociální služby (nízkoprahové denní centrum, azylový dům), jiné formy bydlení (ubytovna, nájemní byt) a jiné formy pomoci (sociální šatník ADRA, služby Českého červeného kříže). Orientuje se v předávaných informacích a aktivně řeší svou situaci (vyřizuje si dávky, doklady, využívá lékařskou péči).

Cílová skupina

Služba noclehárna je určena mužům starším 18 let, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.

Jedná se zejména o osoby, které:

• jsou bez střechy -  přežívají venku na ulici, pod mostem, v lese,
  • bez bytu – po opuštění instituce např. věznice, zdravotnické zařízení apod.,
  • žijí v nevyhovujícím bydlení -  garáž, zahradní chatka, sklepy, squaty, stan, přístřešek,
  • nejisté bydlení - přechodně přespávají u příbuzných, známých, přátel.

Služba není určena pro osoby, které:

• jsou imobilní a potřebují bezbariérové prostředí,
  • trpí akutní infekční nemocí (např. žloutenka, tuberkulóza, svrab) a svým zdravotním stavem ohrožují okolí,
  • vlivem užití alkoholu nebo dalších omamných látek nejsou schopny chůze nebo jsou agresivní (vyhrožování a fyzická agrese).

Zásady

Jedinečnost

Respektujeme jedinečnost každého klienta (každý klient je osobnost, přistupujeme k němu individuálně s ohledem na jeho osobní potřeby).

Práva

Respektujeme právo každého klienta na vlastní představu o životě.

Anonymita

Respektujeme anonymitu klienta a zachováváme mlčenlivost.

Důstojnost a lidská práva

Respektujeme důstojnost a lidská práva klienta (dle Etického kodexu Slezské diakonie, Listiny základních práv a svobod).

Pravidla poskytování služby

Řídíme se stanovenými pravidly pro poskytování služby, čímž vytváříme bezpečné prostředí pro klienty.

Nabídka služeb

• poskytnutí přenocování – umožnění přespání v posteli, zapůjčení ložního povlečení, peřiny, polštáře. Prostory noclehárny jsou každý den uklízeny a ložní prádlo se mění pravidelně 1 za týden.
  • poskytnutí podmínek pro osobní hygienu nebo pomoc při osobní hygieně -poskytnutí zázemí pro osobní hygienu - WC, sprcha, zapůjčení ručníku, mýdla, případně pomoc při provádění osobní hygieny.
  • základní sociální poradenství – klienti mají možnost poradit se sociálním pracovníkem ohledně řešení jejich nepříznivé sociální situace.

BETHEL Frýdek-Místek, noclehárna

Podporují nás