Také chceme zažít dovolenou

Délka čtení: 2 min., 36 sec.
Také chceme zažít dovolenou

Středisko Slezské diakonie BENJAMÍN Krnov třetím rokem připravilo pobytové akce pro osoby s těžkým zdravotním postižením. Pobytová akce je tak nejen možností „mít dovolenou“ pro dospělé klienty denního stacionáře, ale také časem, kdy si mohou jejich pečující rodiny odpočinout a zažít něco co při své každodenní péči nemohou.

„Mít dovolenou nebo tábor je pro Míšu něco nového. Vždy sledoval svou sestřičku, která jezdila na různé tábory, ale sám tuto možnost dříve neměl. Sledovala jsem ten pocit jeho důležitosti, že i on nyní odjede na pár dní z domova bez své rodiny. Tahle zkušenost byla pro Míšu něčím novým, něčím, co neznal. Přesto jsme viděli, že se těší na to, že někam vyjede a moc se mu tam líbilo. Pro mne jako mámu bylo důležité, že Míša jede s lidmi, které zná, kterým věříme, a se kterým se můj syn cítí dobře. Po zkušenostech z předchozího roku jsem se nemusela ani já obávat a využila jsem tento týden pro svou relaxaci. Děkuji, že jsem měla možnost vycestovat se svým partnerem a dcerou. Na dovolené jsme si nejen odpočinuli, ale měli prostor více se stmelit jako rodina, protože jsme na sebe měli více času, než je tomu běžně. Děkuji všem za tuto skvělou zkušenost.“ Uvedla Monika Barešová, maminka a opatrovnice Michala.

Letošní pobytové akce jsme měli možnost realizovat v obci Dívčí Hrad, kde jsme využili útulných, a hlavně bezbariérových srubů, které nám nabídli příjemné prostředí s možností využívat okolních míst. Navštívili jsme Farmu pod Hradem, kde jsme letos prvně do programu přidali i projížďky na koních. Pobytovou akci nám obohatil pan Mgr. Petr Veleta, se svou tanečně pohybovou terapií a služba canisterapie. V rámci pobytu jsme si s klienty vyzkoušeli speciální techniku EBRU, nebo-li malování na vodní hladině. Volné chvíle jsme si vyplnili hudbou, zpěvem, malováním, procházkami po okolí, zchlazením se ve vodě nebo sportovními aktivitami. Pestrost programu byla možná i díky tomu, že na každý pobyt vyrazilo pouze osm osob se zdravotním postižením v doprovodu sedmi asistentů. Letošní ročník by nebylo možné uskutečnit bez finanční podpory Moravskoslezského kraje, Ministerstva zdravotnictví ČR a Nadace Rozvoje zdraví. A samozřejmě také bez asistentů, kterým velmi děkujeme a bez našich klientů a jejich rodin, které nám dávají svou důvěru.

Veronika Židková, vedoucí střediska SD BENJAMÍN Krnov
koordinátor Dobrovolnického centra Slezské diakonie v Krnově