Svět očima našich klientů SALOME Bohumín

Délka čtení: 2 min., 42 sec.
Svět očima našich klientů SALOME Bohumín

Výstava fotografií mladých lidí, kteří docházejí do SALOME Bohumín.

Přemýšlela jsem, jak uvést umělecký počin mladých lidí, kteří docházejí do Sociálně aktivizační služby SALOME Bohumín. Stejně jako všechno je prvopočátek dílem náhody. Naše skvělá kolegyně a nadšená amatérská fotografka Petra Schodlyová fotila rodinu našeho klienta Toma. Během focení došlo k náročné situaci. Aby ji uklidnila a odvedla pozornost jinam, svěřila mu jeden z fotoaparátů, aby se zapojil do focení své rodiny.

Později během nácviku v terénu si na tuto situaci vzpomněl. Dále slova Petry Schodlyové: „…šli jsme ven fotit přírodu a jiné objekty. Toma to bavilo a pak si to chtěl vyzkoušet David a Natálie. David projevil zájem o práci s objektivem, přibližování a oddalování objektu. Záměrem bylo soustředit se na něco pěkného a mít pevnou ruku. Zpětně si kontrolovali fotky a zjistili, že je polovina fotek rozmazaných, nebo je v objektivu zachycený palec. Bylo jedno období, kdy to všechny bavilo. Učila jsem je, aby si lehli do trávy, pozorovali hmyz na květinách a zaměřili se na pěkné věci a detail. Některé fotky vypadaly hodně hezky. Bylo zajímavé vidět, co se jim líbí. Dopravní prostředky, značky, znaky aut, budovy – to je doména kluků. Natálie se zajímala o květiny a vše co se leskne, nebo má spojení s láskou“.

Vnímání světa našich klientů je třeba obohatit o krásu. Je vidět že někteří světem proplují a neuvědomují si tu nádheru kolem nás. Chtělo to hodně trpělivosti a zklidnění oceňuje práci klientů kolegyně Petra Schodlyová. Protože se nám nahromadila spousta pěkných fotografií, rozhodli jsme se uspořádat výstavu. Klienti si fotografie sami vybrali. Výstava probíhala v měsíci dubnu v Knihovně v Bohumíně. Nyní máte možnost výstavu Svět očima našich klientů SALOME Bohumín podívat se na díla našich klientů v DVC Český Těšín.

Martina Venglářová
vedoucí střediska SALOME Bohumín
Sociálně aktivizační služba, Poradna rané péče

ℹ Posláním Sociálně aktivizační služby SALOME Bohumín je podporovat děti a mladé lidi s postižením od 2 let do 26 let v rozvíjení jejich potenciálu. Prostřednictvím cílených aktivit dáváme klientům příležitost věnovat se činnostem, které dávají smysl, příležitost fungovat běžným způsobem života jako jejich vrstevníci.

Navštivte výstavu fotografií Svět očima našich klientů SALOME Bohumín

img