Stáž v Diaconii Valdese přinesla mnoho inspirace

Délka čtení: 1 min., 5 sec.
Stáž v Diaconii Valdese přinesla mnoho inspirace

Ve dnech 22. – 26. května 2022 jsme se vypravily s kolegyněmi ze SILOE Ostrava a SAREPTY Komorní Lhotka na stáž do italské Valdenské diakonie v Torre Pellice, abychom načerpaly informace, inspiraci, dovednosti a dobrou praxi při zavádění konceptu Dementia Friendly Communities (DFC).

Byla to nezapomenutelná zkušenost plná osobních setkání s lidmi, pro které je důstojnost člověka a hodnota jeho života na prvním místě. Měly jsme možnost setkat se také s osobami s demencí – ambasadory přístupu DFC, jejichž moudrost a laskavost nás objímala. Kromě sdílení praxe v Rifugio Re Carlo Alberto v Torre Pellice jsme se mohli podívat na DFC v praxi měst Torino a Ivrea.

Děkujeme Diaconia Valdese za úžasné přijetí a za sdílení dobré praxe a těšíme se na pokračování naší spolupráce. Především se těšíme na to, až uvedeme koncept Dementia Friendly Communities do naší praxe.

Tato cesta mohla být realizována díky finanční podpoře z Evropské unie z programu Erasmus+ Krátkodobé projekty pro mobilitu studujících a zaměstnanců v oblasti vzdělávání dospělých v rámci projektu Dementia Friendly Communities v České republice.

S kolegyněmi z Itálie se uvidíme ve Slezské diakonii na podzim letošního roku, kdy budeme pokračovat ve vzdělávání a plánovat kroky k realizaci inovace.