RÚT Ostrava, sociální rehabilitace

Délka čtení: 1 min., 49 sec.
RÚT Ostrava, sociální rehabilitace

Ve středisku RÚT Ostrava, sociální rehabilitace pomáháme osobám s mentálním a kombinovaným postižením, služba je zdarma, můžeme pomoci najít práci – od přípravy životopisu, pohovoru, hledání na internetu, oslovením potenciálních zaměstnavatelů až po vyřízení veškeré dokumentace pro vstup do zaměstnání.

Podporujeme naše uživatelé – formou asistence na pracovišti.

Příběhem naší uživatelky Elišky Vám vše přiblížíme.

Eliška společně se svým opatrovníkem oslovila službu RÚT Ostrava v červnu 2021 s cílem - najít zaměstnání a zlepšit své komunikační dovednosti.

Její komunikační schopnosti byly na špatné úrovni, při návštěvách v konzultační místnosti RÚT byla schopna mlčet celou schůzku.

K procvičování komunikace bylo použito mnoho metod – (náladové karty, hry, navržená témata – zvířata, auta, výlety, Vánoce a další, kdy Eliška společně s klíčovým pracovníkem na dané téma, které si uživatelka vybrala hovořila cca 10 minut.

Dalším cílem bylo najít vhodné zaměstnání. Eliška za pomocí KP vytvořila svůj životopis, procvičovala pracovní pohovory, tím se začala zlepšovat i v komunikaci, naučila se vše co je potřebné pro hledání práce.

Její představa byla v oblasti obchodu – doplňování zboží. Prošla řetězce Tesco, kde si žádala o práci.

Služba RÚT Ostrava jí navrhla pracovat v oblasti úklidu, kde začala spolupráce s firmou TSC Cleaning. Klíčová pracovnice navrhla Elišce návštěvu v této firmě, která zaměstnává osoby s postižením a kde jsou velice k pracovníkům vstřícní.

Eliška je zde nyní již stálou pracovnicí, od 8.3.2022 nastoupila na HPP kde provádí úklid šaten a umýváren, do práce dochází včas, asistenci na pracovišti vyžadovala pouze 1 týden.

Eliška prošla dlouhou cestou za podpory služby RÚT Ostrava, ale došla do správného cíle, má práci a umí komunikovat s lidmi. Našla nové přátelé a je spokojená a to nás hřeje na srdci, služba splnila svůj cíl.

Gabriela Hamříková