duben

TABITA Český Těšín, Třanovice, Třinec, Jablunkov, osobní asistence, odlehčovací služby Slezské diakonie

Uzávěrka za měsíc březen. Rutina, která se navzdory zvláštním okolnostem současného fungování naší společnosti neliší množstvím práce, ale spíše způsobem potkávání – na 2 metry, v roušce, mimo tým. Život terénní služby TABITA, osobní asistence, odlehčovací služby, se však nezastavil. Celkem 21 asistentek pracuje v okruhu až 40 km ve městech Český Těšín, Třinec, Jablunkov a jejich okolí.  Dopravují se autobusem, vlakem, autem, chodí pěšky. V rukavicích a s dezinfekčním gelem v tašce. Pomáhá například i bývalá zdravotní sestra, která u nás pracuje brigádně. Potřeby uživatelů a pečujících osob trvají, navzdory nouzovému stavu. Průběžně je mapujeme a pracujeme s nimi. Pro případ karantény týmu či konkrétních uživatelů a jejich blízkých, máme zpracovány nouzové plány. Zjišťujeme, že v některých případech, jsou plány identické s těmi běžnými. Sociální pracovnice naše uživatele a pečující osoby pravidelně telefonicky kontaktuje. „Tato komunikace nám dává jistotu, že jste s námi ve spojení. Můžeme se na Vás obrátit a vědět, že jsme nebyli zapomenuti“, slýcháváme od našich uživatelů a pečujících. Ozvala se nám paní, které jsme krátkou dobu poskytovali službu asi před 1,5 rokem. Dnes se ocitla v nouzi a potřebuje naši pomoc. Služba je opět krátkodobá a díky vyhlášené nouzové situaci, uzavíráme smlouvu ústní. Takový typ smlouvy v tomto přechodovém čase, zřejmě nebude ojedinělý.

Projekt Slezské diakonie Zůstaň doma realizuje pomoc lidem, kteří díky komplexnímu systému terénních služeb mohou zůstat i přes své postižení ve svém rodinném prostředí.