HOMESHARING- Darujte rodičům dětí s postižením vzácné chvíle volna

Délka čtení: 3 min., 43 sec.
HOMESHARING- Darujte rodičům dětí s postižením vzácné chvíle volna

V celé ČR je nyní zapojeno do homesharingu asi 50 hostitelů. Pro další děti stále nové hostitele hledáme, přihlásit se je možno přes https://www.sdbrno.cz/projekty/homesharing/. Zkusíte to taky? Třeba i dvě hodiny týdně můžou hodně pomoct.

Jak se daří homesharingu

Právě před rokem jsme v Úseku Brno začali se zaváděním homesharingu pro Jihomoravský kraj. Tento inovativní koncept komunitní sdílené péče o děti s mentálním nebo kombinovaným postižením pochází z Irska a realizujeme jej spolu s dalšími sedmi organizacemi z různých krajů ČR. Projekt finančně zaštiťuje do konce r. 2023 nadační fond Abakus. Homesharing budí příznivé ohlasy veřejnosti, zástupců krajů i měst a přitahuje zájem médií. Zapojené klientské rodiny jsou vděčné za tuto novou formu podpory a staví se ke konceptu velmi otevřeně – jdou do něj s důvěrou a nadějí.
V homesharingu proškolení dobrovolníci, tzv. hostitelé (jednotlivci, páry nebo i celé rodiny), pečují ve své domácnosti několik hodin týdně o dítě s postižením. Realizují tak vlastní potřebu solidarity, dávají smysl svému volnému času a rodičům pečujícím trvale o děti s postižením pomáhají získat čas na odpočinek, aktivity s dalšími členy rodiny nebo na vyřízení nezbytných záležitostí (lékař, úřady atd.).

Úspěchy 2022

V Jihomoravském kraji je úspěšně vyškoleno 6 hostitelů, z nichž 3 už prošli párovacím procesem a samostatně spolupracují s dítětem. Další 3 zahajují párování v září. Do konce roku 2022 bude v JMK minimálně 9 vyškolených hostitelů již samostatně pečujících o dítě nebo právě procházejících párovacím procesem. S dětmi a jejich rodinami k dnešnímu dni spolupracují hostitelé v Brně (2), Břeclavi (1), ve Vyškově (1), v Blansku (1) a Moravských Bránicích (1). Pro přihlášené děti z dalších míst JMK hostitele hledáme a od září realizujeme opět informační kampaň v médiích (televize, články v médiích, soc. sítích atd.).

img

Cíle 2023

V roce 2023 plánujeme proškolit dalších 5 – 10 hostitelů a provést je zdárně párovacím procesem.
​​​​​​

img

Vize 2024 a dále

Vzhledem k mimořádnému přínosu konceptu sdílené péče pro společnost (zejména pro rodiny s dětmi s postižením, ale také pro hostitele, jež homesharing velmi vnitřně obohacuje), hledáme od ledna 2024 návazné financování, jakož i optimální cestu, jak homesharing dlouhodobě udržet v nabídce služeb SD pro naše klienty v Jihomoravském kraji.

POMOZTE NÁM DOFINANCOVAT AUTO PRO HOMESHARING PŘISPĚJTE PROSÍM DO SBÍRKY

Děkujeme. Jakýkoliv příspěvek pomůže.

Šíma, Bára, Vendulka, Vesinka už své hostitele mají, mnohé další děti na ně však teprve čekají. Než začnou dobrovolní hostitelé v homesharingu samostatně pečovat o dítě s postižením a pomáhat tak rodičům, aby si mohli na chvíli odpočinout, probíhá tzv. „párování“ zahrnující několik schůzek s pracovnicemi našeho odborného týmu v domácnosti dítěte a u hostitele doma. Navzájem se seznamují se svými potřebami a možnostmi i se specifiky dítěte a nároky na péči. Koordinátorka klientských rodin, koordinátorka hostitelů a psycholožka projektu pomáhají vše ladit pro hladký začátek spolupráce. Jezdíme za klienty a hostiteli po celém Jihomoravském kraji a k práci nezbytně potřebujeme osobní automobil. Větší část nákladů na auto nám přislíbily pokrýt Jihomoravský kraj a Statutární město Brno BRNOmycity. Potřebujeme zajistit zbývajících 100 000 Kč. Prosím pomozte s námi přiblížit Homesharing potřebným rodinám s dětmi s postižením v JMK. Děkujeme Vám! Děkujeme také Tomáš Smot Svoboda za výtvarný návrh.