Charitativní akce Kwiat morwy

Délka čtení: 2 min., 3 sec.
Charitativní akce Kwiat morwy

V polovině června se naše středisko LYDIE Český Těšín zúčastnilo akce Gymnázia s polským jazykem vyučovacím v Českém Těšíně "Kwiat morwy", "Květ moruše".

Tato charitativní akce gymnázia je tradici  již po 10 let. Bohužel doba covidová tuto akci pozastavila. Po dvou letech, ale moruše opět nádherně rozkvetla. Sál střediska KASS v Českém Těšíně byl hojně naplněný hosty, studenty, rodiči a učiteli. Sál se proměnil v profesionální módní molo, kde se prezentovaly studentky ve svých modelech ušitých, speciálně na tuto akci. Téma letošní akce byla móda měnící se v průběhu 20 století. Publikum čtvrtečního odpoledne se dobře bavilo. Potlesk pro všechny modelky a jejich kreace byl obrovský. Jednotlivé prezentace modelů se střídaly s hudebními vstupy odpovídajícími  rovněž jednotlivým časovým dekádám 20 století. Naše středisko LYDIE mělo možnost prezentovat služby a ukázat kousek z naší práce. Výtěžek z letošního 11. ročníku putuje na středisko LYDIE a na pomoc studentce Zorině z Ukrainy, která před ruskou invazi studovala v Kyjevě a moc ráda by ve studium pokračovala. Na výtěžek se poskládalo dobrovolné vstupné, peníze z dražby nejhezčí kreace a ručně zdobené deky.

No a na konec vysvětlení, proč právě Květ moruše? Před 10 lety studentka gymnázia Julie Polok - Szurman, přišla s nápadem této charitativní akce. Vymyslela květ moruše v němž odkazuje na morušovník, strom díky kterému noční motýli, získávají hedvábí. Hedvábí bylo pro Julii unikátním materiálem, ze kterého chtěla vždy projektovat a jeho květ je symbolem daru.  Charitativní akce má právě za cíl obdarovat potřebné.
Touto cestou chceme studentům a učitelům gymnázia za přizvání k letošnímu "Květu moruše"  z celého srdce poděkovat a na blížící se prázdniny jim popřát mnoho sluníčka, hodně pozitivních zážitků a dobrodružství.

Za kolektiv pracovníků a dětí střediska LYDIE Český Těšín                        Jana Kadlubcová

Reportáž z celé akce a krásné fotografie na webových stránkách Zwrot: ZDE