září

Zelená stužka pro duševní zdraví: Česko si druhý zářiový týden připomene 30 let od založení prvních komunitních služeb

V pondělí 14. září Česká republika zezelená. Zelená stuha jako symbol otevřenosti, povědomí a destigmatizace (odstraňování tabu) v oblasti duševního zdraví bude provázet sérii happeningů, k níž se připojí neziskové organizace poskytující lidem s duševním onemocněním komunitní služby. Ty se začaly rozvíjet jako protipól k odosobněným psychiatrickým léčebnám a ústavům již v roce 1990. Jejich průkopníkem se stal pražský Fokus, na který navázaly další organizace po celé ČR. Dnes jich celorepublikově působí kolem čtyřiceti, což v praxi znamená téměř sto padesát zaregistrovaných služeb pro více než dvanáct tisíc klientů.

„Komunitní služby jsou dnes již nedílnou součástí reformy psychiatrické péče a právě vznikajících center duševního zdraví. Z  původně přehlížené alternativy se postupně stalo klíčové východisko pro podporu lidí se zkušeností s  duševním onemocněním. Psychickou nevyrovnanost totiž nelze řešit represí a izolací, ale individuální podporou v  přirozeném prostředí tam, kde člověk žije, tedy v komunitě,“ připomíná Jan Mácha, ředitel FOKUS Tábor a zároveň předseda spolku FOKUS ČR, platformy, která sdružuje deset samostatných Fokusů, neziskových organizací působících v sedmi krajích po celé ČR.

„Ještě před vypuknutím koronavirové krize schválila Vláda ČR Národní akční plán pro duševní zdraví 2020–2030. Ten i v reakci na priority zdravotně-sociální politiky EU předpokládá přesun dlouhodobě hospitalizovaných osob v psychiatrických zařízeních do komunitního prostředí. Je tedy zřejmé, že význam komunitních služeb v nejbližších letech ještě poroste. Zároveň se postupně dostává do širšího povědomí i samotná problematika duševního zdraví, k čemuž slouží i nejrůznější destigmatizační a osvětové akce, jako je právě nadcházející celorepublikový happening,“ říká Blanka Veškrnová, ředitelka neziskové organizace Práh jižní Morava a zároveň předsedkyně správní rady Asociace komunitních služeb v oblasti péče o duševní zdraví (AKS).

Šlape nám to 30 let

Regionální Fokusy a další členové AKS společně oslaví 30 let komunitních služeb prostřednictvím vlastního happeningu s mottem „šlape nám to 30 let“.

Symbolika zelené stužky

Oslavou 30 let komunitních služeb provází zelená stužka, která je mezinárodním symbolem pro povědomí o duševním zdraví. „Kdo přijde na náš happening nebo bude chtít dát kdekoliv jinde veřejně najevo, že je téma duševního zdraví důležité a mělo by se o něm ve společnosti mluvit, může si připnout zelenou stužku, kterou budeme na všech akcích rozdávat zdarma,“ dodává Blanka Veškrnová.

Nový web komunitne30let.cz

V souvislosti s výročím 30 let komunitních služeb v oblasti péče o lidi se zkušeností s duševním onemocněním vznikly i speciální webové stránky komunitne30let.cz, kde budou pro zájemce připraveny avíza a reporty z akcí konaných do konce roku 2020. V Praze například již druhý den po happeningu (15. září) proběhne odborná konference o pražských komunitních službách, na kterou se lze přihlásit zde.