STREETWORK ON LINE Karviná

online@slezskadiakonie.cz,

Tel.: 731 428 974

Poslání

STREETWORK ON LINE Karviná je terénní sociální služba pro děti a mládež na území města Karviné. Naším posláním je usilovat o zlepšení osobní a sociální situace dětí a mládeže skrze individuální podporu, poradenství, informace a pomoc na místech, která jsou pro tyto skupiny blízká – sídliště, parky, lavičky, ubytovny.

Cíle služby

• Být v kontaktu - Cílem je, aby děti a mládež byli v kontaktu s širším společenským prostředím.
  • Být aktivní - Cílem je, aby děti a mládež získali dovednosti směřující k vlastní aktivitě.
  • Rozvíjet se - Cílem je, aby si děti a mládež prohlubovali schopnosti a dovednosti k zvládnutí životních situací (školní nároky, práce, finance, experimentování s návykovými látkami, mezilidské vztahy aj.).
  • Respektovat pravidla, znát svá práva - Cílem je, aby děti a mládež dodržovali pravidla a hranice, která jsou nezbytnou součástí života jedince, a přispívají k jeho zapojení do společnosti.

Co poskytujeme

Kontakt je krátká interakce pracovníka s uživatelem.

Kontaktní práce
Kontakt uživatele s pracovníkem, který může mít podobu rozhovoru nebo sdílení společných aktivit.

Kontakt s institucemi ve prospěch uživatele
Jedná se o kontakt pracovníka (ústní, telefonický, písemný) se zařízeními  návazné péče nebo dalšími institucemi, se kterými uživatel řeší další situace, ve kterých se ocitá (úřad práce, úřad města, lékař, poradny). Kontakt je realizován se souhlasem a vědomím uživatele (nejlépe za jeho přítomnosti).

Doprovod
Jedná se o fyzický doprovod do zařízení návazné péče nebo dalších institucí a asistenci při jednáních v těchto zařízeních.

Poradenství
Pomoc při řešení aktuálních problémů a zvyšování schopnosti uživatele tyto problémy řešit. Zaměřuje se na vyhodnocení situace, nabídku rady, informací a řešení vedoucí k odstranění obtíží (vztahy, rodina, sex, návykové látky, škola, volný čas, sociálně právní a jiné).

Intervence
Řešení aktuální problémové situace uživatele, do které je přímo i nepřímo zapojen pracovník. Jedná se především o vysvětlování norem, výzvy pracovníků vzhledem k jednání klientů a následné intervence související s porušením pravidel.

Pomoc v krizi
Pomoc při orientaci a řešení krizových životních situacích (rozchod, útěk z domova, šikana ve škole, akutní zneužití alkoholu a drog).

Individuální a skupinový nácvik
Nácvik školní nebo mimoškolní látky u jednotlivce nebo skupiny.

Cílová skupina

Cílovou skupinu tvoří děti a dospívající mládež z Karviné ve věku 6-20 let, kteří tráví většinu svého volného času venku.

Rozdělení cílových skupin do programů dle lokalit

•    6ka: Terénní program pro děti a mládež v lokalitě „osmistovka“ a kolem ubytovny Předvoj v Karviné – Novém Městě. Jedná o sociálně vyloučenou lokalitu, přičemž je možné využít k práci místnost na ubytovně.

•    TEENSTREET: Terénní program pro děti a mládež z různých lokalit města Karviné (Ka 1, Ka 7, Ka 8, Ka 4).

Okruh osob, kterým služba nebude poskytnuta

Osobám, které požadují službu, kterou neposkytujeme (osobní asistence, tlumočnické služby)

Základní činnosti

a) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím:

aktivity umožňující lepší orientaci ve vztazích odehrávajících se ve společenském prostředí,

b) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí:

1. pomoc při vyřizování běžných záležitostí,

2. pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob,

3. sociálně terapeutické činnosti, jejichž poskytování vede k rozvoji nebo udržení osobních sociálních schopností a dovedností, podporujících sociální začleňování osob,

4. poskytování informací o rizicích, spojených se současným způsobem života a snižování těchto rizik; v případě uživatele návykových nebo omamných a psychotropních látek prostřednictvím metod přístupu minimalizace škod.

Zásady služby

• dostupnost – nízkoprahový princip
  • diskrétnost a mlčenlivost
  • individuální přístup
  • rovný a respektující přístup

Sponzoři

Tento projekt je financován z MPSV.

Kdo nás podporuje

Sponzor Sponzor