MOBILNÍ DÍKY VOLANTU

V květnu 2018 úspěšně prošel procesem hodnocení a na základě doporučení Centra pro regionální rozvoj ČR, byl schválen Řídícím orgánem IROP

projekt Slezské diakonie č. CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_072/0005194. Nese název MOBILNÍ DÍKY VOLANTU.

Projekt zefektivní poskytování osobní asistence a odlehčovacích služeb střediska TABITA Jablunkov, které se nacházejí na území MAS Jablunkovsko. Pro středisko bude pořízen nový osobní

automobil a pro cílové skupiny poskytovaných sociálních služeb kompenzační pomůcky, konkrétně 5 rozkládacích elektrických polohovacích postelí.  Projekt podpoří lepší dostupnost služby v regionu, sníží náklady na údržbu a opravy auta a umožní dovoz kompenzačních pomůcek na potřebné místo. Pořízené kompenzační pomůcky usnadní a zkvalitní práci personálu a pečujícím, a dále podpoří kvalitu života uživatelům a jejich pečujícím rodinám.

Problematika, kterou projekt řeší

• Časová nedostupnost služeb na území MAS Jablunkovsko pro cílovou skupinu v rozsahu 24/7, včetně svátků (dojezd v době, kdy v požadovaný čas absentují spoje do místa poskytování služby nebo zpátky či v obou směrech);
  • Místní nedostupnost služeb na území MAS Jablunkovsko v těžce dostupných terénech. Služba bude dále zefektivněna rychlým přesunem mezi jednotlivými uživateli a lepším využitím hodinové kapacity asistentek a potažmo služby. Asistentka tak zvládne obsloužit více uživatelů ve své pracovní době;
  • Možnost odvozu zapůjčených kompenzačních pomůcek, především rozkládacích elektrických polohovacích postelí. Za jejich montáž a demontáž a zaškolení obsluhující rodiny či uživatele je zodpovědný zaškolený personál střediska.
  • Nedostupnost elektrických polohovacích lůžek, které usnadňují manipulaci s osobou závislou. Tato lůžka šetří pečující osobě čas a zdraví. Nárok na ně je testován, osoba závislá musí splňovat přísná kritéria. V opačném případě pečující osoba/rodina přebírá na sebe další břemeno péče, tj. nešetrnou a namáhavou manipulaci s opečovávaným.
  • Zabránění omezení provozu auta odstavením v opravně;
  • nespolehlivá mobilita služby díky stáří a špatnému technickému stavu vozidla, který není přizpůsoben požadavkům na sjízdnost terénu;
  • Vysoké náklady na provoz auta způsobené vysokou spotřebou pohonných hmot a nákladům na opravy.

V období červen – srpen 2018 pracují příjemci grantu na výběru dodavatelů aut a kompenzačních pomůcek a následné koupi. Poté bude zabezpečena nezbytná publicita projektu, do provozu uveden zakoupený automobil a na období potřebnosti obyvatel MAS Jablunkovsko zapůjčena pečovatelská lůžka do domácností.

Vyhráli jsme projekt: SLOUŽIT V KOMUNITĚ ZNAMENÁ BÝT NEJBLÍŽE

Trendová péče o seniory 21. století se vrací do dob našich předků? PROČ a JAK? Především místem, kde je realizována. Terénní služby pro seniory a osoby, které ztratily soběstačnost v některých či v mnoha oblastech sebeobsluhy, probíhají přímo v komunitě, tj. TAM, kde prožíváme svůj každodenní život. TAM, kde se všichni cítíme doma, kde je naše rodina, naši přátelé, a kde chceme zůstat co nejdéle. TAM, kde můžeme přirozeným způsobem bořit mýty o stáři, podpořit mezigenerační solidaritu a zdůrazňovat hodnoty života a stáří.
Naše středisko, TABITA Slezské diakonie, poskytuje terénní sociální služby z velké části seniorům. Od září 2017 do června 2020 můžeme čerpat grant, udělený Nadací rozvoje zdraví (NRZ). Finanční podpora ve výši 330.000 Kč nám pomůže zabezpečit kontinuitu provozování asistenčních a odlehčovacích služeb v obcích Český Těšín, Třanovice, Třinec a Jablunkov. Tímto NRZ vyjadřujeme velké poděkování!
Grantová podpora bude využita na vícezdrojové krytí mzdových nákladů pracovníků v přímé péči. Zároveň přispěje ke stabilitě personálu služeb. Pokud se chcete přidat a podpořit naši službu TAKÉ VY, stáčí kliknout na zelené tlačítko „Chci pomáhat“ na webové stránce Slezské diakonie www.slezskadiakonie.cz nebo klikněte ZDE. SRDEČNĚ DĚKUJEME!

TABITA získala grant nadace AGROFERT

Když máte dovolenou a trávíte ji se svými blízkými na místě, kde se Vám líbí, je to paráda. A když uprostřed dovolené dostanete zprávu, že Vašemu středisku vyšel grant, tak nebe je ještě modřejší, slunce je ještě více rozzářené a nálada stoupne na maximum. Našemu středisku, TABITA, Český Těšín, Třanovice, Třinec, Jablunkov byl nadací AGROFERT udělen grant v částce 297 200 Kč, který můžeme čerpat až do konce června roku 2017.

Píšeme o něm veřejně teprve nyní, protože se ohlížíme za rokem 2016 a užíváme si první ovoce. Čtyřem pracovnicím jsme splnili jejich přání zúčastnit se rozšířeného kurzu Bazální stimulace. Pracovní obuv si už zakoupily téměř všechny asistentky střediska, krásná trika a vesty dorazily těsně před vánočním obdobím a do roku 2016 jsme mohli zúčtovat některé provozní náklady (mzdy, náklady na provoz vozidel a kanceláří). Každý den si asistentky navlékají kvalitní jednorázové rukavice, aby pomáhaly s hygienou tam, kde si to uživatel přeje a situace vyžaduje. Vrcholným okamžikem pro naši službu byla montáž první dřevěné, polohovací, skládací elektrické postele v domácnosti, do které se těsně před Vánoci, přesně 22. 12. 2016, vrátil pacient z nemocnice.

Montáž postelí jsme chtěli nechat až do nového roku 2017, abychom získali dostatečnou zručnost. Prosba však byla tak urgentní, že jsme nakonec i v tom hektickém závěrečném období roku prožili nádhernou zkušenost z naplnění této konkrétní potřeby lidem v nouzi. Grant nám umožnil zakoupit 3 takové postele, včetně kvalitních antidekubitních matrací. V současné době však máme k dispozici 6 kusů a tři z nich již našly své uživatele. Dcera jednoho z nich nám napsala povzbudivou SMS: „Děkuji, že jste moji mamince přivezli postel i přes překážky (těžko sjízdný zimní terén s překážkami, které nastanou, když je nejméně čekáte – poznámka autora článku). Teď jsem mluvila s tatínkem a oba jsou moc spokojeni. Maminka lépe spí, a tudíž se vyspí i taťka.“