Poděkování

EFFATHA Nový Jičín, sociálně terapeutické dílny děkují MAS Lašsko z.s. za finanční dar 4000Kč. Díky penízkům budeme moci nechat vytisknout originální omalovánky pro děti, které děti dostanou při divadelním vystoupení maňáskového divadla střediska. Omalovány namalovala paní Daniela Kotalová, principál divadla. Velký dík i ji.
Těšíme se na další vystoupení: 20.11. v MŠ Jerlochovice, 11.11. Speciální MŠ a ZŠ Komenského v Novém Jičíně.

Růže pro paní hraběnku na zámku Kunín

Středisko Slezské diakonie EFFATHA Nový Jičín, sociálně terapeutické dílny se zúčastní krásné akce Růže pro paní hraběnku na zámku Kunín.

Prohlídku celého zámku, květinových vazeb a dekorací můžete absolvovat samostatně, nebo v doprovodu průvodce. Již tradičně v měsíci září zve zámek v Kuníně na slavnost Růže pro paní hraběnku, oslavu královny květin a nejslavnější zámecké paní hraběnky Walburgy, která milovala růže a na zámku vychovávala chudé a talentované děti.
Ve vstupním prostoru budeme mít možnost prezentace a prodeje našich výrobků, připravíme tvoření pro děti a zahrajeme pohádku s našim maňáskovým divadélkem.

MÁME ŠIKOVNÉ RUCE

Stejně, jako v minulých letech, i letos se tři klienti střediska EFFATHA Nový Jičín, sociálně terapeutické dílny, vypravili do Bruntálu, aby zde ukázali, že mají „šikovné ruce“.

Každoročně  dáváme příležitost jiným klientům. Šanci mají všichni. Stačí chtít, trénovat a dát do toho vše. V letošním roce se podařilo obsadit úžasné 3.místo a to p.Martinovi a p.Miladě,  sl.Katka získala 4.místo. Zabodovali jsme v kategorii keramika a ve volné kategorii – výroba šperků, kde paní Milada vyráběla náušnice technikou „šitý korál“. I přesto, že je paní Miladě již 68let, dokázala svou neskutečnou pílí porazit i mnoho mladších soupeřů. Paní Milada je vzorem pro mnoho mladých lidí. Je plná života a energie, užívá si každého dne plnými doušky. Na soutěž jela s cílem užít si dne, využít šanci zúčastnit se nové výzvy. Od prvního okamžiku i přes svůj tělesný handicap neustále tancovala. Dokonce si nechtěla sednout ani u jídla. Oči ji zářily radostí.

Děkujeme všem našim klientům, že do toho jdou každoročně s námi!!!  Děkujeme, že přijímají nové výzvy s nadšením…  Jsou to právě tyto okamžiky, které nás všechny „nabíjí“.

Výstava k mezinárodnímu dni porozumění autismu

V Informačním centru a knihovně Slezské diakonie právě probíhá výstava velkoformátových fotogragií střediska Effatha Nový Jičín.

Vánoce spolu - radost a přátelství

Tak jako každý rok i letos jsme měli možnost strávit úžasný den v nádherném prostředí hotelu Abácie v Novém Jičíně. I letos jsme pro naše klienty uspořádali tolik očekávané "Vánoční posezení". Tato akce je pro všechny odměnou za jejich celoroční, týmovou práci, za snahu při výrobě výrobků, které tak úžasně reprezentují naše středisko.

Společně jsme prožili krásný den se skupinou DUO JAMAHA - děkujeme jim i v letošním roce za jedinečné oživení našeho "Vánočního posezení". I v letošním roce nám hráli bez nároku na odměnu, za což patří velký dík.
Byl to krásný den !!! Všem děkuji za neskutečnou atmosféru !!! Jsme skvělá parta !!!

Středisko EFFATHA Nový Jičín, sociálně terapeutické dílny "křídlí".

Již třetím rokem se EFFATHA Nový Jičín (letos společně i se středisky Slezské diakonie EFFATHA Krnov, DUHOVÝ DŮM Ostrava a EBEN-EZER Český Těšín)
účastní projektu Advent plný křídlení, ve spolupráci s KŘÍDLENÍ - nadačním fondem.

"KŘÍDLENÍ nadační fond vnímám jako trvalou výzvu ke sdružování ve prospěch a snažení se pro potřeby druhých v našem životě. Je to takové hemžení a šustění křídel, bez kterých nelze vzlétnout a být šťastný. Pokud se Vám líbí přirovnávání, pak peříčko k pírku tvoří jedno křídlo, teprve dohromady mnoho křídel umožňuje KŘÍDLENÍ. Nejde jen o peníze, ale o přesvědčení, že věci můžeme a chceme měnit. Může to pak znamenat dávání svobody druhým, učení se jeden od druhého a létání nad hranicemi našich jednotlivostí i běžných věcí.”  Zakladatelka nadačního fondu Lucie Houthoofdtová

Pojďte s námi dražit předměty, které reprezentují neziskové organizace a mají pro ně výjimečnou hodnotu.

Mimo jiné i ten NÁŠ - maňáska "Anděla Porozumění" !!!

Zde je odkaz na již probíhající aukci:  http://www.kridleni.cz/aukce/103-jedna-se-o-manaska-andela-porozumeni.html

Za nefňukou do Prahy

Šest klientů Slezské diakonie, střediska EFFATHA Nový Jičín, sociálně terapeutické dílny, se mělo možnost na konci září zúčastnit společné cesty do Prahy. Kromě památek a návštěvy speciálních míst jako je místně vyhlášená čokoládovna, jsme díky finanční podpoře ČSOB banky, společně shlédli unikátní představení „Nefňuka“ pražské skupiny The Tap Tap. V představení jsou maximálně zapojeni herci a muzikanti s různými handicapy. Elektrické vozíky členů Tap Tapu slouží jako motory k pohybům loutek a scénickým dějům. Všichni nám tak dokázali, že nejdůležitějším ze všeho je „nefňukat“, ale jít si za svým snem. Velkým povzbuzením pro nás je i osobní setkání a rozhovor s herci na jevišti.

autor článku: Gabriela Lhotská
autor fotografií: Gabriela Lhotská