RÚT Frýdek–Místek, sociální rehabilitace

Místo poskytování služby

Naši kancelář najdete na adrese tř. T. G. Masaryka 1101, 738 01 Frýdek-Místek.

Službu sociální rehabilitace poskytujeme ve dvou formách:

ambulantní forma – setkání (konzultace) probíhají v konzultační místnosti služby na tř. T. G. Masaryka 1101 ve Frýdku-Místku.
Kancelář a konzultační místnost služby se nacházejí v budově společnosti COOP, nedaleko Kostikova náměstí. Budova je vzdálena cca 10 minut pěší chůze od vlakového nádraží, v blízkosti se nachází autobusová zastávka Na Veselé.

terénní forma – setkání probíhají mimo kancelář, dle potřeb uživatelů služby (domácnosti, obchody, zaměstnání, zájmové aktivity, doprovody k lékaři a podobně).
Terénní forma služby je poskytována na území následujících obcí: Frýdek-Místek, Baška, Brušperk, Bruzovice, Dobrá, Dobratice, Dolní Domaslavice, Dolní Tošanovice, Fryčovice, Horní Domaslavice, Horní Tošanovice, Hukvaldy, Kaňovice, Kozlovice, Krásná, Krmelín, Lhotka, Lučina, Morávka, Nižní Lhoty, Nošovice, Palkovice, Paskov, Pazderna, Pražmo, Raškovice, Řepiště, Sedliště, Soběšovice, Staré Město, Staříč, Sviadnov, Třanovice, Vojkovice, Vyšní Lhoty, Žabeň, Žermanice.

Doba poskytování služby

PONDĚLÍ:          7:00–15:00 ambulantní i terénní forma

ÚTERÝ:              7:00–15:00 ambulantní i terénní forma

STŘEDA:            7:00–15:00 ambulantní i terénní forma

ČTVRTEK:         7:00–15:00 ambulantní forma

PÁTEK:               7:00–15:00 ambulantní i terénní forma

SOBOTA:            ZAVŘENO

NEDĚLE:            ZAVŘENO

Ambulantní forma služby znamená, že jsme v kanceláři a můžeme probrat, co je pro Vás důležité.

Terénní forma služby znamená, že jsme mimo kancelář a podporujeme naše uživatele tam, kde nás potřebují (např. v zaměstnání).

První setkání je vhodné si předem domluvit, telefonicky či emailem. Neváhejte kontaktovat sociální pracovnice!

Kapacita

Ambulantní forma služby – maximální okamžitá kapacita: 1
Počet uživatelů, kterým můžeme v daném okamžiku službu poskytnout, se odvíjí od aktuálního prostorového zabezpečení služby.

Terénní forma služby – maximální okamžitá kapacita: 3
Počet uživatelů, kterým můžeme v daném okamžiku službu poskytnout, se odvíjí od aktuálního personálního zabezpečení služby.

Zdarma. Službu sociální rehabilitace poskytujeme bezplatně (bez úhrady).

Koordinátor střediska: Mgr. Jana Jourová
tel.: 731 826 808, e-mail: j.jourova@slezskadiakonie.cz

Sociální pracovník: Mgr. Gabriela Matušková
tel.: 739 390 677, e-mail: dobrapraxe@slezskadiakonie.cz
Paní Mgr. Gabriela Matušková je „na příjmu“ od pondělí do pátku od 7:00 do 15:00 hod. Pokud Váš hovor nemůže aktuálně přijmout, zavolá Vám zpět.

Sociální pracovník: Bc. Silvie Pavelková, DiS.
tel.: 703 499 991, e-mail: rut.fm.sp@slezskadiakonie.cz
Paní Bc. Silvie Pavelková, DiS. je „na příjmu“  od pondělí do úterý od 7:00 do 15:00 hod. Pokud Váš hovor nemůže aktuálně přijmout, zavolá Vám zpět.

Pracovník v sociálních službách: Radka Burešová
tel.: 737 227 857, e-mail: rut.fm@slezskadiakonie.cz

Leták střediska ke stažení zde

Leták pro snadné čtení ke stažení zde

Protokol o podání stížnosti ke stažení zde

Informace o zpracování osobních údajů k jednání se zájemcem o službu

Informace o zpracování osobních údajů k uzavření smlouvy o poskytování služby

Komu je služba poskytována

Službu sociální rehabilitace poskytujeme lidem:

• ve věku od 18 do 65 let;
  • s mentálním postižením, závažným duševním onemocněním, kombinovaným postižením;
  • kteří se v důsledku svého postižení nebo duševního onemocnění ocitli v nepříznivé sociální situaci;
  • kteří jsou schopni a chtějí se podílet na řešení své situace.

Poslání

Podporujeme lidi se zdravotním postižením v tom, aby se zapojili do všech oblastí života společnosti a rozvíjeli se. Dále usilujeme o to, aby společnost byla vůči těmto lidem otevřená a přístupná.

Cíle služby

Člověk, který rozhoduje sám za sebe.

Člověk, který našel své místo v životě:

• bydlí podle své volby,
  • realizuje se v pracovním životě,
  • má navázány vztahy s dalšími lidmi,
  • dělá to, co je pro něj důležité.

Pozitivní postoj veřejnosti vůči lidem se zdravotním postižením.

Zásady poskytované služby

Podpora nezávislosti

Naši uživatelé nemusí být nikdy zcela samostatní, přesto mohou být nezávislí. Proto podporujeme člověka v tom, aby rozhodoval sám za sebe. Rozvíjíme jeho schopnosti a dovednosti tak, aby měl možnost ovlivňovat svůj život.

Zaměření na člověka

Zajímáme se o životní příběh člověka. Zaměřujeme se na jeho přání, potřeby a silné stránky. Respektujeme také jeho obavy.

Hledání cesty

Otevíráme člověku možnosti, které život nabízí. Hledáme společně, jak zvládnout situace, které život přináší. Pomáháme mu objevit jeho vlastní zdroje, ale také podporu v jeho okolí. Věříme v úspěch.

Zaměření na společnost

K tomu, aby lidé se zdravotním postižením mohli být součástí společnosti, potřebují přijetí. Naše zásady se proto snažíme šířit při jednání s rodinou, opatrovníky, zaměstnavateli či institucemi. Zapojujeme se také do osvětových aktivit.

Způsob poskytování služby

Uživatelům služby poskytujeme individuální podporu prostřednictvím sociální práce. Reagujeme na řadu nepříznivých sociálních situací, ve kterých se naši uživatelé v důsledku svého postižení či závažného duševního onemocnění nacházejí. Nepříznivou sociální situaci definujeme ve službě RÚT Frýdek-Místek, sociální rehabilitace jako stav, kdy lidé nemají zejména:

• možnost samostatně a nezávisle jednat a ovlivňovat svůj život;
  • možnost bydlet podle své volby;
  • možnost využívat v místě bydliště běžné služby jako jsou obchody, veřejná doprava, knihovny, sportovní zařízení a podobně;
  • placené zaměstnání;
  • aktivní vztahy s rodinou, přáteli, kolegy či sousedy;
  • možnost trávit volný čas (podle svého) aktivitami, které člověka naplňují a mají pro něj smysl.

Kdo nás podporuje

Službu sociální rehabilitace poskytujeme bezplatně. Poskytování služby spolufinancuje: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Statutární město Frýdek-Místek, Nadace rozvoje zdraví.

Sponzor Sponzor Sponzor Sponzor

Mapa