RÚT Krnov

Úterý    13:00 – 16:00,  jinak dle domluvy
Středa  13:00 – 16:00,  jinak dle domluvy
Čtvrtek 13:00 – 16:00,  jinak dle domluvy

Služba sociální rehabilitace je poskytována bez úhrady.

Kontakt

Iva Volná, koordinátor střediska, tel. 733 142 404, rut.kr@sdk.cz, i.volna@sdk.cz
Mgr. Miroslav Hodina, sociální pracovník, tel. 731 128 448, m.hodina@sdk.cz

Poslání

Posláním služby RÚT Krnov, sociální rehabilitace je podporovat lidi s mentálním postižením, tělesným postižením, duševním onemocněním v individuálním i skupinovém nácviku, rozvoji a udržení dovedností, které vedou k větší samostatnosti a soběstačnosti a lepšímu využití příležitostí tak, aby jejich život získával na kvalitě.

Cílová skupina uživatelů

Lidé s mentálním postižením, lidé s tělesným postižením a lidé s duševním onemocněním, kteří usilují o řešení vlastní situace a o uplatnění ve společnosti, z Krnova a okolí do cca 15 km.
Věkové rozmezí pro poskytování služby je 18 - 70 let.

Službu neumíme poskytnout lidem, kteří:

• nejsou ve stabilizovaném psychickém stavu
  • nekomunikují verbálně ani neverbálně

Cíle

Hlavním cílem je člověk vybavený znalostmi a dovednostmi pro samostatný život, je zorientovaný v prostředí a informacích tak, že je schopen samostatně fungovat ve svém nejbližším okolí a umí využívat jeho zdroje, umí se samostatně rozhodovat.

Dalšími cíli jsou:

• vyzkoušet si anebo získat pracovních návyky a dovednosti v zaměstnání,
  • zmírnit sociální izolaci,
  • u lidí s duševním onemocněním podporovat stabilizovaný psychický stav,
  • pozitivně působit na veřejnost tak, aby byla informovaná a upustila od předsudků.

Zásady poskytování sociální služby

* Individuální přístup založen na rovnocenném vztahu – vycházíme z osobních přání, potřeb, možností a schopností člověka; společně realizujeme jeho individuální cíle; nevyvyšujeme se z pozice pracovníků, respektujeme svobodnou vůli a názor každého; komunikujeme s lidmi tak, aby nám rozuměli.

* Přiměřená míra podpory – poskytujeme právě tolik podpory, kolik je potřeba, tzn. ne méně, ale ani více; snažíme se o vytvoření přirozené podpory z komunity, rodiny, pracovního prostředí tím, že využíváme běžných společenských zdrojů, tj. přístup ke vzdělání, zaměstnání, kulturnímu a společenskému životu.

* Zodpovědný přístup - člověk sám je nositelem zodpovědnosti za dosahování a naplňování svých osobních cílů; naši zodpovědnost vidíme v zajišťování takových podmínek, aby jeho rozhodnutí byla informovaná, a aby jeho potřeba podpory v čase klesala, motivujeme k aktivitě.

Popis služby

Službu sociální rehabilitaci poskytujeme následujícími metodami:

Podporované zaměstnávání

Podpoříme Vás na Vaší cestě k zaměstnání (jak napsat životopis, příprava na přijímací pohovor, podpora při hledání a udržení práce ...)

Cvičné praxe

Umožníme Vám vyzkoušet si jaké to je pracovat v opravdové firmě na cvičné praxi (třeba v zahradnictví, v obchodě, v knihovně, na stavbě, ve výrobně...)

Vzdělávací aktivity

Naučíme Vás pracovat s informacemi, jak jednat v různých životních situacích (jak pracovat s počítačem, Internetem, s mobilním telefonem, jak hospodařit s penězi, nacvičujeme jak správně podávat ruku, vést rozhovor...)

Posílení soběstačnosti v prostředích

Pomůžeme Vám žít samostatně, soběstačně, bezpečně a podle Vašich představ ve Vašem nejbližším okolí, ve Vašem městě (jak se bezpečně a včas dostat na zastávku autobusu, jak používat např. pračku, žehličku, kam docházet za kulturou, sportem ...)

Sociálně rehabilitační skupina a Individuální sezení

Pomůžeme Vám zvládnout aktuální situace a problémy s využitím Vašich vlastních sil (jak pracovat s vlastním strachem a obavami, jak si víc věřit, jak porozumět sám sobě…)

Práce s různými potřebami lidí vyžaduje odlišný přístup a naše služba na ně umí velmi dobře reagovat. Potřeby všech tří cílových skupin se mohou prolínat – poskytneme podporu při hledání zaměstnání člověku s duševním onemocněním nebo tělesným postižením, stejně jako podpoříme člověka s mentálním postižením v jeho nelehké životní situaci a naopak.

Mapa