Cesta kolem světa

Jistě nás už všichni znáte!

My jsme ti, co jednou za čas vyšilují kvůli cizím zemím – my, klienti a pracovníci ze služby DUHOVÝ DŮM Ostrava, denní stacionář. Ne, že bychom byli tak kosmopolitní, nebo chtěli emigrovat…, jenom jsme se nadchli pro cizí kultury, a snažíme se z nich dostat, co nejvíce to jde.  V rámci měsíce března jsme se vydali po poznávací cestě Španělskem a nestačili se divit! A pokud si myslíte, že Španělsko je jenom fotbal, tak se šeredně mýlíte! Je sice fakt, že jsme byli svědky velkého zápasu FC Barcelony s Realem Madrid CF (Messi i Ronaldo nečekaně nemohli přijet, ale my ji m to odpustili), ale match skončil nerozhodně, tak jsme se rozhodli prozkoumat jiné zajímavosti této země…

Zkusili jsme si vášnivý tanec Flamenco formou workshopu pod dohledem zkušené lektorky, paní Lenky Vaňkové a vlnili se (jak uživatelé, tak méně zdařile pracovníci) do rytmu trubek, kytar a jiných typicky španělských hudebních nástrojů. A také jsme si ve stylu země díky dílnám vyzdobili stacionář – máme moc šikovné a nadšené uživatele, se kterými jsme na tom pracovali skoro celý měsíc.  Vrcholem všeho byl 30. březen, na který jsme nemohli ani dospat, jelikož jsme čekali velkou návštěvu. Přijeli se za námi podívat i uživatelé z Domovů na Liščině a Barevného světa. Byli jsme za to moc rádi, jelikož se všichni známe díky dílnám (službě sociálně terapeutické dílny probíhající v odpoledních hodinách v DDO) a přátelíme se.

To ráno se zdálo jako každé jiné, dokud neodbila osmá hodina. V té chvíli jsme si přestali povídat, skládat hmatová puzzle, počítat příklady, a začali stěhovat židle do tělocvičny, abychom to všechno v klidu stihli. Hosté dorazili před devátou hodinou, jak bylo naplánováno, tak jsme po krátkém vítáni mohli začít. Jako první se nám opětovně představila paní Vaňková, která u nás v tomto měsíci vedla workshop, ale tentokrát si sebou přivedla své 4 sličné studentky z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Sotva tanečnice pozvedly vějíře nad hlavu, my jim už odpovídali tradičním „Ole!“ Představily se nám celkem ve dvou různých tancích a paní Vaňková nám navíc popovídala o svém pobytu ve Španělsku, o nátuře a dobrosrdečnosti tamních lidí a o svátcích, které slaví. Jenom pro zajímavost  - během Feria de Abril (Dubnový festival v Andalusii), které jsou v dubnu, se skoro celý měsíc nepracuje (oficiálně jen 2 týdny), jenom se zpívá, tancuje, hoduje a konají se různé přehlídky.

Poté přišel na řadu pan Něnička z útulné restaurace Pata Negra v Ostravě – Jih. I on strávil nějaký čas ve Španělsku a po svém návratu přebudoval rodinnou restauraci do Španělského stylu… Také on nám povídal o zajímavostech této země, a také o restauraci. A přestože Pata Negra v překladu znamená Černá noha, což moc vábně nezní, tak jídlo bylo výborné. Od našeho tradičního českého jídla se lišilo, jak jen to šlo – no kolikrát jste jedli bramborový salát s tuňákem …? Většina z nás jenom jednou (poprvé), a olizovala se poté až do oběda za ušima.

Závěrem bychom tímto chtěli poděkovat jak našim hostům z Domova na Liščině a Barevného světa, tak především vzdát své velké díky paní Vaňkové (s Nelou, Marií, Kristýnou a Janou) a panu Něničkovi, kteří přišli bez nároku na jakýkoliv honorář a umožnili nám zažít nezapomenutelné dopoledne.

Adiós amigos!