V Krnově před radnici proběhl happening k Mezinárodnímu dni porozumění autismu:

Zajímá Vás, jak v BENJAMÍNU Krnov prožívali rok 2016?

Přečtěte si výroční zprávu střediska BENJAMÍN Krnov ZDE.

Kalendář 2017 - soutěž příběhů a umění

Ve dnech 15. 3.-14. 4. 2017 probíhá hlasování veřejnosti o nejlepší kalendář roku 2017. Vedle vítězných kalendářů, které vybírá odborná porota, bude na základě vašich hlasů udělena i Cena veřejnosti.
Slezská diakonie středisko BENJAMÍN Krnov se účastní soutěže s kalendářem I TAKOVÍ JSME. Hlasovat můžete zde:

Děkujeme Vám za podporu a přízeň, děkujeme za Váš hlas

Terapie pro tělo i duši

Nadace rozvoje zdraví obohacovala po dobu tří let program denního stacionáře BENJAMÍN o návštěvy do solných jeskyní a výlety do aquaparku. Zajistila prožitkové techniky přímo v zařízení, služba si mohla zakoupit potřebné vybavení, proškolit pracovníky, obohatit tým o další spolupracovníky a pravidelně zprostředkovat setkávání s canisterapeutickými psy.
Na začátku bylo přání obohatit službu o nové techniky a nabídnout klientům něco nového, něco co ještě nepoznali. „Těšili jsme se na první návštěvy solných jeskyní, nebo na reakce klientů při kontaktu se speciálně vycvičenými psy.  Co vše nám nadace přinesla jsme, ale zjišťovali až zpětně, když jsme si každý rok hodnotili, co se u nás změnilo.“ uvedla Veronika Židková, vedoucí střediska.
Návštěvy solných jeskyní ulevili klientce s astmatickými potížemi a při návštěvě jeskyně výrazně omezili její potřebu používat kortikoidní sprej.  U jiné klientky se podařilo odbourat strach ze psů a aktivně jí zapojit do metod canisterapie. „Silným zážitkem po mne byl kontakt s matkou, které jsme ukazovali fotky její dcery u nás v zařízení. Na fotku své dcery se psem reagovala s velkým údivem a ptala se nás, jak jsme docílili toho, že si její dcera hladí psa. Kolegyně, která organizuje metodu canisterapie po celé tři roky začala hovořit o tom, jak klientku postupně vtahovala do terapií. Prvně v roli pozorovatele, kterého postupně přibližovala, až jí aktivně do kontaktu se psy zapojila. Radost matky, ale také aktivní zájem klientky o kontakt se psy, kterých se dříve obávala, byl pro nás velkou odměnou za trpělivost a dobře vybraný canisterapeutický tým“ zakončila Židková.

HIT HIT - I Takoví Jsme

Klienti denního stacionáře Slezské diakonie BENJAMÍN z Krnova se měli možnost obléci do kouzelné módy inspirované americkými padesátými léty. Dobou, kdy ulicemi zněl swing, jazz a rock ´n ´roll. Dobou, kdy pánové byli opravdoví gentlemani a dámy se nosily s grácií a elegancí. Z fotografií nyní vznikají kapesní kalendáře, pohlednice, magnetky a pro rok 2017 bude vydán i kalendář. V neposlední řadě středisko plánuje výrobu velkých obrazů a organizaci výstav.

CO bylo na začátku? Nápad vytvořit klientům sérii elegantních fotografií byl spontánním nápadem pracovnic denního stacionáře, které se na začátku každého roku setkávají a společně plánují různé akce a projekty, kterými si ten nový rok naplní. Nafotit klientům fotografie, kde pánové budou opravdoví gentlemani a naše slečny a ženy se ukážou, jako dámy na začátku vůbec nepočítal s kalendářem, obrazy a propagací celé akce, jak tomu bylo. „ Na začátku jsme s kolegyněmi chtěli vytvořit fotografie, kterými potěšíme naše klienty, jejich rodiče nebo jiné blízké osoby. Uvědomujeme si totiž, že většina našich klientů má fotografie ze sociálních služeb. Fotografie, na kterých pracují v dílnách, pomáhá jim druhá osoba, někdo je vede, podpírá nebo zajišťuje jinou podporu. A že většina našich klientů nemá takové ty krásné fotografie, které většina lidí má z dob maturity.“ Uvedla Hana Gebauerová, pracovnice denního stacionáře, která stojí za vznikem celé myšlenky.

Nápad vydat kalendáře vznikl již při prvním focení klientů a v následujících měsících pracovníci střediska hledali cesty, jak na realizaci celého projektu získat potřebný kapitál. Jako jednou z „nejjednodušších cest“ se zdála prezentace projektu na crowdfundingovém portálu HITHIT. „Je pravdou, že jsme si kolegy mysleli, že náš nápad vydat kalendář zaujme natolik, že se cílová částka bez potíží vybere. Nakonec to pro nás bylo neskutečně dlouhých 45 dní, které jsme intenzivně věnovali oslovováním drobných dárců i firem, prezentovali jsme se na Dni dětí nebo na fotbalovém utkání v Chomýži… Naštěstí se nám podařilo cílové částky dosáhnout a rádi bychom poděkovali všem přispěvatelům, díky kterým jsme na stránkách HITHIT vybrali částku 124 630,-- Kč.“ Uvedla Veronika Židková, vedoucí střediska BENJAMÍN Krnov.

Finanční příspěvek zaslalo celkem 207 osob, které přispěli od částky 45 Kč až po částku 10 000Kč. Mezi nejvýznamnější přispěvatele patří firma Značky Morava a.s., paní Dita Machálková, pracovníci Městské policie Krnov, návštěvníci koncertu Letní notování a spousta kolegů ze Slezské diakonie. Realizace celého projektu by se ovšem neobešla bez dvou skvělých žen, které do střediska zadarmo docházeli, půjčovali klientům nádherné šaty, různé doplňky, fotili je a potom fotografie upravili pro finální vzhled kalendáře a ostatních produktů. „Rádi bychom poděkovali Markétě Kristen – Cherry Lady a fotografce Petře Kejha a to nejen za půjčení šatů a tvorbu fotek, ale hlavně za to jak nás obohatili. Každé setkání a focení bylo plné energie, radosti, emocí a nových zážitků.“ doplnila Židková.

Terapie pro tělo i duši