RÚT Nový Jičín, sociální rehabilitace

Místo poskytování služby

Sokolovská 9, 741 01  Nový Jičín

Doba poskytování služby

Služba sociální rehabilitace je uživatelům poskytována po celý kalendářní rok v pracovní dny mezi 7 až 17 hodinou. (podrobněji další tabulka)

Kapacita služby

okamžitá kapacita – 1 klient na 1 pracovníka v daném okamžiku.

10-15 klientů (aktivních smluv, individuálních plánů)/1 pracovníka

Služba sociální rehabilitace je poskytována bez úhrady.

Gabriela Lhotská, vedoucí střediska: tel. 734 366 561, email: g.lhotska@sdk.cz

Vít Raška, sociální pracovník: tel. 739 525 375, email: v.raska@slezskadiakonie.cz

Doba poskytování služby

KANCELÁŘ

TERÉNNÍ sl.

pondělí

7:30 – 9:00

úterý

středa

14:30 – 16:00

čtvrtek

7:30 – 9:00

pátek

sobota

neděle

Poslání

Posláním služby RÚT Nový Jičín, sociální rehabilitace je posilovat soběstačnost našich uživatelů tak, aby nebyli vlivem své nemoci nebo postižení omezeni v pracovních a každodenních činnostech jejich života a mohli využívat běžných společenských zdrojů ve svém okolí.

Cílová skupina

Lidé s mentálním a kombinovaným postižením, s duševním onemocněním, s poruchami autistického spektra ve věku 16-65let, kteří přistupují aktivně ke spolupráci. Žijí na území města Nový Jičín a v blízkém okolí (do 20km) a jsou vlivem svého onemocnění nebo postižení v soc. nepříznivé situaci.

Osoby, které nespadají do cílové skupiny:

• Lidé, kteří v průběhu poskytování služby potřebují péči v základních úkonech sebeobsluhy.

Kapacita služby:

Okamžitá kapacita služby: 1 uživatel na 1 pracovníka v daném okamžiku.

V naší službě máme dva pracovníky přímé péče, takže maximální okamžitá kapacita služby jsou 2 uživatelé v daném okamžiku.

Dále odmítáme zájemce ze zákonných důvodů:

• poskytovatel neposkytuje sociální službu, o kterou zájemce žádá (osobní cíl zájemce neodpovídá cílům/poslání služby sociální rehabilitace)
  • poskytovatel nemá dostatečnou kapacitu (naplněná kapacita, poté je zájemce zařazen do pořadníku čekatelů)
  • osobě, která žádá o poskytnutí sociální služby, které vypověděl poskytovatel v době kratší než 6 měsíců před touto žádosti smlouvu o poskytnutí téže sociální služby  z důvodu porušování povinnosti vyplývajících ze smlouvy

Cíle služby

• Uživatel, který je soběstačný při naplňování svých potřeb
  • Uživatel, který má pracovní uplatnění (upevnění v pracovních návycích a dovednostech
  • Uživatel, který zná svá práva a povinnosti, a je samostatný ve svém rozhodování
  • Uživatel, který není vlivem svého onemocnění nebo postižení v sociálně nepříznivé situaci a má sníženou potřebu psychiatrické hospitalizace

Klient, který má pracovní návyky a dovednosti:

• rozvíjí své vlastnosti podporující pracovní začlenění, je připraven na přechod do chráněného zaměstnání, případně uplatnění na otevřeném trhu práce (rozvíjí pečlivost, trpělivost, pozornost, včasný příchod, omlouvání absencí, schopnost a ochota řídit se instrukcemi, zodpovědný přístup k práci, k tomu co dělám a jak to dělám, plánuje denní režim v závislosti na pracovních povinnostech)
  • umí si efektivně hledat zaměstnání, je dostatečně připraven na pracovní pohovor a práci si následně také udržet

Zásady poskytování služeb

• Podporujeme osobnost uživatele: uživatel je tím, kdo rozhoduje o průběhu služby, sociální pracovník mu poskytuje podporu pro samostatné rozhodování.
  • Uplatňujeme podporu namísto péče. Řídíme se pravidlem, že pokud to uživatel zvládne, neuděláme to za něj.
  • Pokud během individuálního plánování narazíme na možné rizikové situace, jsou pro nás podnětem k posílení soběstačnosti uživatele.
  • Klademe důraz na využití přirozené komunitní sítě kolem uživatele. Nácviky probíhají v co největší míře v přirozeném prostředí uživatele v jeho domácnosti, na pracovištích, ve městě a běžně dostupných místech.
  • Důstojnost uživatele je pro nás zásadní, minimalizujeme stigmatizující dopad služby na uživatele.
  • Zvyšujeme odbornost pracovníků služby, nad rámec povinného vzdělávání (stáže, samostudium, konference), s ohledem na cílové skupiny služby a potřeby uživatelů.

Co nabízíme

Nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začleňování

• přiměřená péče o zevnějšek (zdravý životní styl-snižování nadváhy, péče o svůj vzhled)
  • samostatný pohyb a orientace