Zpravodaj KARMEL ke stažení níže

1. číslo - květen 2016 ZDE         v anglickém jazyce ZDE

Život a tradice v Iráku

článek ke stažení ZDE

Paní Samíra z Integračního programu Karmel se s námi podělila o svůj recept a uvařila velmi chutné a zvláštní jídlo, kde se skořice používá i jinak, než jen ve sladkém jídle a máme tak možnost si rozšířit i naše kulinářské obzory. Velmi zajímavé a podnětné je ale také poděkování po jídle. V Iráku lidé děkují slovy: Ať jsou tvoje ruce požehnané. – A paní hospodyně k tomu dopoví: Pro tvé dobro / Pro vaše dobro.

KARMEL - integrační program

Na přelomu ledna a února tohoto toku byla prostřednictvím pastora Bohuslava Wojnara ze sboru Apoštolské církve v Českém Těšíně oslovena Slezská diakonie se žádostí o spolupráci na procesu integrace několika desítek iráckých křesťanů, kteří do České republiky uprchli před násilím ze strany islamistických skupin. Po vyjádření podpory tomuto úsilí ze strany Slezské církve evangelické, a. v., která je zřizovatelem Slezské diakonie, se tak SD stala partnerem unikátního projektu Nadačního fondu Generace 21, který s podporou vlády České republiky a s finančním zajištěním ze strany britského fondu Barnabas a mnoha jednotlivých dárců usiluje o záchranu celkem 153 iráckých křesťanských uprchlíků a jejich integraci do společnosti v několika regionech ČR.

V noci z 19. na 20. února 2016 přijela do školicího střediska Karmel ve Smilovicích první skupina křesťanských uprchlíků skládající se ze 14 osob: 4 dětí a 10 dospělých. V neděli 20. března tuto skupinu doplnili další zachránění Iráčané: rodiče se 4 dětmi. Všichni tak na Těšínsku našli svůj nový domov.

Péči o křesťanské uprchlíky Slezská diakonie realizuje prostřednictvím svých zaměstnanců, externích spolupracovníků a dobrovolníků. Ti se starají především o výuku českého jazyka, duchovní podporu, asistenční služby, tlumočení, koordinaci dobrovolnictví a dárcovství. Tato služba by byla nemyslitelná bez zapojení sborů několika křesťanských církví (mj. Slezské církve evangelické, a. v., Apoštolské církve, Církve bratrské či Římskokatolické církve) a křesťanských organizací (Křesťanské společenství, z. s., českotěšínská místní skupina České evangelikální aliance aj.). Společným cílem všech je podpořit a napomoci integraci křesťanských uprchlíků z Iráku do české společnosti včetně jejich uplatnění na trhu práce.

Více informací o tomto projektu naleznete v odkazu níže.