Podzimní Kavárna u Lidušky a zajímavý program s pracovníkem  ZOO Ostrava

Uživatelé denního stacionáře i ubytovací a odlehčovací služby v Duhovém domě v Ostravě si dvakrát v měsíci mohou díky podpoře Nadace ČEZ pochutnat na šálku dobré kávy, horké čokolády nebo čaje v rámci mobilní Kavárny u Lidušky.  Kavárna je vždy obohacena různým programem, který zpříjemní čas klientů během jejich pobytu ve středisku. Program tvoří například předčítání, povídání si s uživateli, hraní deskových her nebo tvořivé workshopy. Abychom si posezení u kávy zpříjemnili, vyrobili jsme si dekorace s podzimními motivy – barevné listy či létající draky, při jejichž tvorbě uživatelé mohli projevit nejen kreativního ducha, ale také si procvičit jemnou motoriku. Někteří uživatelé si zvolili práci s pracovními listy, kde se mohly rozvíjet jejich kognitivní schopnosti jako je pozornost nebo myšlení.
Program naší kavárny byl v říjnu zpestřen návštěvou pana Vladimíra Adámka - pracovníka  ostravské ZOO. Zajímavým výkladem nás seznámil se svou prací, které se věnuje již 27 let. Klienti se dozvěděli různé informace a zajímavosti od lemurů, přes vzácné druhy papoušků až po ohrožené druhy zvířat jako jsou sloni či záchranné chovy ptactva. Otázky na vzácného hosta kladli nejen zvědaví uživatelé Duhového domu, ale i pracovníci. Dále si uživatelé v rámci pestrého programu mohli prohlédnout a sáhnout na vycpaného makaka, kel a zub slona nebo i pravou lebku medvěda a lva. Na závěr nám byl představen ještě nečekaný host, kterého si pracovník přinesl se sebou v přenosné krabici – had. Někteří klienti se hada štítili, většina se ale nebála si hada pohladit. Na první pohled se zdál být slizký, avšak po doteku byla jeho žlutá šupinatá hadí kůže příjemná. Samozřejmě nebyl jedovatý ani nijak nebezpečný a byl pod dohledem pracovníka. V ten den klienti i pracovníci z kavárny odcházeli plni nových informací, a hlavně vjemů. Všem se program moc líbil.

Děkujeme.

Já, dobrovolníci i uživatelé se společně těšíme na další roční období – zimu, kdy bude opět příležitost si zpříjemnit chladná zimní odpoledne šálkem horké a kvalitní kávy nebo čaje a zpříjemnit si čas trávený v Duhovém domě tvorbou zimních motivů či vánočních dekorací.

Katka Glombková
Koordinátorka dobrovolníků pro Oblast Ostrava

Naše dobrovolnice přijaly pozvání naší mobilní kavárny, děkujeme!

Ve čtvrtek 20. září uživatelé střediska Slezské diakonie ELIM Stonava měli možnost v rámci mobilní Kavárny U Lidušky zhlédnout prezentaci a dozvědět se spoustu zajímavostí a zvláštností o dalekém Thajsku. V podání dobrovolnice Míši, která tady před lety strávila několik měsíců, bylo toto sdílení opravdovým zážitkem pro všechny zúčastněné. Milá dobrovolnice Tereza zase předvedla pestrobarevný šátek, ve kterém mladé Thajky tančí. Poutavé vyprávění nás doslova vtáhlo do této exotické destinace. Tradice a zvyky, poslech hymny, mýty o královské rodině, tsunami a v neposlední řadě rozdíly mezi životem na severu oproti turistickým letoviskům na jihu, tolik a mnohem více jsme měli možnost se díky usměvavé a vtipné dobrovolnici dozvědět. Ještě jednou děkujeme za tak krásný kulturní program u šálku dobré kávy či čaje.
Veronika Sasynová, koordinátor tuzemského dobrovolnictví ve Slezské diakonii, tel.: 731 130 175, v.sasynova@slezskadiakonie.cz

<<

Příjemné odpoledne u šálku dobré kávy

Příjemné odpoledne u šálku dobré kávy, vhled do života Boženy Němcové a následně poslech z knihy Babička. To vše mohlo být vytvořeno v prostředí domova pro seniory SAREPTA v Komorní Lhotce díky milým dobrovolnicím z mobilní kavárničky U Lidušky, projektu, který byl podpořen nadací ČEZ a projektu Čteme díky audioknihám podpořeného Ministerstvem kultury. Nemalým překvapením pro mnohé obyvatele domova byla i výstava fotografii Kazimierza Suchánka, kterou jsme převezli z Diakonického vzdělávacího centra v Českém Těšíně do společenské místnosti domova.

Literární čtení manželů Bélových

Milým zpříjemněním kavárny u Lidušky bylo literární čtení manželů Bélových na středisku SAREPTA v Komorní Lhotce ...

Více se dočtetZDE.

Kavárna U Lidušky hledá právě tebe!

V dnešní uspěchané době je čas velkou vzácností, ještě vzácnější je čas, který darujeme někomu druhému. A proto je tady výzva pro všechny, kteří pomohou zpříjemnit jedno odpoledne v měsíci seniorům v domově pro seniory SAREPTA Kamorní Lhotka. Pouze jedno odpoledne (max. cca 3 hodiny) - přijďte si popovídat, podat kávu či čaj, zastavit se, zavzpomínat a posedět. Neměj obavy, nebudeš zde sám! Nová příležitost udělat vše v čase, který nám byl darován, to, co chceme. A proto neváhej a ozvi se!

Helena Volná  553 701 556; 739 525 260

Mobilní Kavárna u Lidušky Slezské diakonie také v domově Oáza pokoje

V rámci konference Gerontologických dnů v Ostravě zaujala paní Kikovou z Charity prezentace naší mobilní kavárny U Lidušky, se kterou jezdíme za našimi klienty do středisek. Proto jsme zavítali 5.12. do domova Oáza pokoje ve Frýdku Místku a zpříjemnili tak mikulášské dopoledne klientům u šálku dobré kávy a čaje. Tímto příkladem dobré praxe jsme názorně ukázali, jak může fungovat mobilní kavárna i s programem, který příjemně vyplnil společně strávený čas klientů. Ti, kdo měli zájem, se mohli zapojit do tvoření vánočního přáníčka pod vedením naší zručné kolegyně Moniky. Nechyběl ani Mikuláš s nadílkou a přáním hezkého prožití vánočních svátků. Moc děkujeme také klientům domova za krásné vánoční ozdoby, které vyrobili pro naše děti ze sociálně slabých rodin. Děti se tak mohou těšit v předvánočním čase na malý dáreček a vyzdobit si tak svůj vánoční stromeček. Kavárna se všem moc líbila. Strávili jsme zde pěkné dopoledne, kdy jsme měli možnost si domov a jeho prostory také prohlédnout.

Kavárna u Lidušky v DUHOVÉM DOMĚ Ostrava

Dne 16. 3. 2017 jsme se vydali s naší kavárnou do Ostravy na středisko DUHOVÝ DŮM Ostrava ...

Více se dočtete ZDE.

Kavárna u Lidušky

Novým dobrovolnickým projektem je Kavárna u Lidušky v Nemocnici Třinec, p.o., (oddělení sociálních lůžek) a ve středisku Slezské diakonie SAREPTA Komorní Lhotka, domov pro seniory. Dobrovolníci nabízí několikrát do měsíce kromě šálku dobré kávy a čaje zajímavý program a především svůj volný čas, kdy si seniory mohou sednout, povídat si s nimi a naslouchat jim.

• v rámci Kavárny u Lidušky Nemocnice Třinec na IFK, regionální televize Třinec, 9.12.2016, od 8,24. minuty:

Kavárna u Lidušky ve středisku EBEN-EZER Český Těšín

V pátek 19. října jsme s mobilní Kavárnou u Lidušky navštívili EBEN-EZER Český Těšín, kde nás i přes sychravé podzimní počasí vítali všichni s radostí a úsměvem. Společně strávené odpoledne jsme si zpříjemnili povídáním u šálku dobré kávy, sladké čokolády nebo teplého čaje. Někteří návštěvníci kavárny si vytvořili podzimní stromy podle své fantazie, kterými si vyzdobí své pokoje nebo je darují svým blízkým a kamarádům.

Těšíme se na další společné setkání v rámci projektu.

S mobilní Kavárnou u Lidušky podpořeným Nadací ČEZ, které proběhne v listopadu. Můžete se připojit i Vy :)

Koordinátorka mobilní Kavárny U Lidušky
Jana Drobková, tel.: 734 891 827