Zájemcům o dobrovolnictví ve Slezské diakonii nabízíme každou středu od 8.00 do 10.00 hodin možnost získat bližší informace k dobrovolnictví při osobním setkání s koordinátorkou dobrovolníků. Zastavte se u nás v Informačním centru na ulici Dukelské 2096/5a v Českém Těšíně.

Těší se na Vás Veronika a Monika.

Představujeme Vám koordinátorku dobrovolníků

Představujeme Vám koordinátorku dobrovolníků Slezské diakonie programu Dobrovolnictví potřebným lidem pro oblast Český Těšín, Třinec a Jablunkov Janu Kostkovou, která Vám přiblíží do jakých služeb hledá dobrovolníky a jakou činností se dobrovolníci zabývají.
V případě, že byste se i Vy rádi stali dobrovolníky Slezské diakonie volejte a pište, těšíme se na Vás.
tel.: 605 205 121, e-mail: pestouni.tc@slezskadiakonie.cz

Video ZDE.

Jaké vlastnosti by měl mít dobrovolník?

V rámci akce Den sociálních služeb, zdraví a souvisejících aktivit ve Městě Český Těšín jsme se u stánku Slezské diakonie ptali našich návštěvníků, které tři vlastnosti jsou pro ně nejdůležitější u dobrovolníků v sociálních službách. Jakého dobrovolníka by si vybrali, kdyby se ocitli v roli potřebného? Jednoznačně vyhrála vlastnost umění naslouchat společně s laskavostí. Člověk, který umí darovat úsměv, je ochotný a je zřejmé, že chce potěšit druhé. To jsou výsledky naší ankety. To jsou tedy dárky, které můžete v roli dobrovolníka věnovat lidem, kteří se ocitnou v tísni.

Pokud byste se i Vy rádi přidali k nám, kontaktujte naši koordinátorku dobrovolnictví Veroniku Sasynovou na e-mail: v.sasynova@slezskadiakonie.cz

Nominace na cenu DOBRÉ DUŠE

Největším oceněním je pro nás nominace kolegů z Domova pro seniory! Jsem ráda, že si váží činnosti našich dobrovolníků, že vidí jejich kvalitní práci a že je nominovali na tuto cenu.

Veronika Židková, vedoucí střediska SD BENJAMÍN Krnov
koordinátor Dobrovolnického centra Slezské diakonie v Krnově

Cílevědomá a systematická práce koordinátora s dobrovolníky

Ve Slezské diakonii se uskutečnil celodenní seminář pro koordinátory dobrovolníků, lektorkou nám byl odborník zdravotně sociálních dobrovolnických programů paní MUDr. Kořínková z Prahy, která velmi poutavě přednášela o tom, co koordinátor potřebuje vědět a znát, kdy má dobrovolnický program smysl pro jednotlivé účastníky, jak pracovat s informacemi a jak informace správně využít pro propagaci dobrovolnictví v organizaci a získání nových dobrovolníků. Koordinátoři dobrovolníků se zapojovali také do diskuse a přispívali svými náměty a zkušenostmi ze své praxe.

Děkujeme a zase někdy příště se budeme těšit opět na semináři.

AKTUÁLNĚ HLEDÁME DOBROVOLNÍKY Z ŘAD STUDENTŮ

- pro doučování 4-5 dětí ze sociálně slabých rodin na Třinecku
  (úspěšné ukončení školního roku). Více naleznete ZDE.

- do kavárny u Lidušky. Více naleznete ZDE!

​V případě zájmu, prosím, volejte Veroniku Sasynovou tel.: 731 130 175

Středisko Slezské diakonie SILOE aktuálně hledá do svého týmu dobrovolníky, kteří jsou empatičtí a budou s klienty trávit čas s veškerou důstojností a zachováním jejich individuálních potřeb a přání.

Možnosti zapojení ve dvou rovinách:

Individuální práce – povídání si s klientem na pokoji či v reminiscenční místnosti či zahradě, předčítání si (časopisů či knih), zpívání s klientem, kreslení či jiná výtvarná činnost (trénink jemné motoriky klienta), účast na canisterapii, luštění křížovek a rébusů (trénink paměti)

Skupinová práce – ranní rozcvička s klienty, vzpomínání na určité téma, procházky či výlety (vždy v doprovodu pracovníka), zpěv, skupinový trénink paměti na flipchartu, pomoc při akcích střediska (zahradní slavnost, vánoční večírek apod.)

Docházet do střediska mohou kterýkoliv den v týdnu i o víkendu, časově v týdnu od 8:00 – 12:00h nebo odpoledne mezi 13-14h do cca 17 hodin.

Hledáme dobrovolníka

Pro 10 letého chlapce z oblasti Třinecka hledáme dobrovolníka pro doučování matematiky.

V případě zájmu o dobrovolnictví ve Slezské diakonii pište na e-mail: pestouni.tc@slezskadiakonie.cz nebo volejte na tel.: 605 205 121.

ARCHA v DinoParku - v rámci Dobrovolnického dne zaměstnanců společnosti Hyundai dne 9. 9. 2017

Dobrovolnický den v našem středisku byl naprosto úžasný, uživatelé i pracovníci služby byli nadšení, neustále na tento výlet vzpomínají na poradách  a chválí si pracovníky společnosti Hyundai, kteří k nim byli velice milí a pozorní. Uživatele, samozřejmě, mají radost s dárečků, které si mohli v Dinoparku jako upomínku zakoupit.

Před samotným dobrovolnickým dnem jsme se aktivně domlouvali na celém průběhu akce s paní Petrovskou, vyřešili jsme dopravu, vstupné, hospodaření s financemi, atd. Spolupráci hodnotím velice dobře, díky dobré domluvě poté proběhl výlet do DinoParku hladce, bez jakýchkoliv komplikací a nejasností.

Jeden dobrovolník se vždy individuálně věnoval jednomu uživateli našeho zařízení, prošel s ním DinoPark, pomohl mu se zakoupením drobného občerstvení, poté mu také pomohl s výběrem dárku.

Dobrovolnici byli velice milí, vstřícní, taktéž jejich děti, které se našeho výletu zúčastnily. Je velice příjemné zjistit, že mladí lidé a jejich děti mají sociální cítění a chtěli pomoci našim uživatelům užít si skvělý den - uživatele totiž nemají dostatek financí, aby si takové výlety mohli dopřávat často.

Tento výlet se opravdu nad očekávání povedl, musíme pochválit dopravu, kterou pracovníci zařídili skvěle, byl pro nás připraven mikrobus, který nás zavezl až před DinoPark. Někteří pracovníci nám sdělili, že by se rádi zúčastnili nějakých akcí, které budeme s uživateli pořádat, a nadále udržovat přátelské vztahy. Moc rádi bychom i nadále spolupracovali.

Bc. Ivana Dombeková, DiS.

AKTUÁLNĚ HLEDÁME DOBROVOLNÍKY Z ŘAD STUDENTŮ

Aktuálně hledáme dobrovolníky pro doučování dětí na Třinecku a  pomoc s přípravou do školy. Jedná se o rodiny s nimiž pracuje dlouhodobě jak sociální odbor, tak služby Slezské diakonie. Více naleznete ZDE.

Kontakt:

Bc. Jana Kostková

mob.: +420 605 205 121

e-mail: pestouni.tc@slezskadiakonie.cz

Akce pro studenty střední školy pedagogické v Krnově.

V úterý 27. 6. 2017 připravilo Dobrovolnické centrum ve spolupráci s pracovníky služeb Harmonie p.o., Domov pro seniory p.o. Krnov, Matana raná péče, Sociální asistence Krnov akci pro studenty střední školy pedagogické v Krnově. Více se můžete dočíst ZDE.

Udílení Ceny Ď v Moravskoslezském kraji

Slezská diakonie měla příležitost říci DĚKUJI své dobrovolnici slečně Kateřině Chalupové u příležitosti slavnostního udílení Ceny Ď. Více se můžete dočíst ZDE.

Nominujeme dobrovolnici Slezské diakonie do XVII. ročníku ceny Ď 2017

Dobrovolnické centrum Slezské diakonie Český Těšín nominuje k ocenění ceny Ď 2017 dobrovolnici Kateřinu Chalupovou ...

Více se dočtete ZDE.

Dobrovolníci Slezské diakonie na oddělení sociálních lůžek Nemocnice Třinec, p. o.

Březnové víkendy zpestřili dobrovolníci Slezské diakonie klientům oddělení sociálních lůžek Nemocnice Třinec, p. o. společným tvořením...

Více se dočtete ZDE.