Maruška a Justýnka

Jmenuji se Marie Kurowská a spolu s mým přítelem vychováváme 8-letého syna Ondru a 5-letou dcerku Justýnku.

Justýnka se narodila jako zdravé miminko a velká změna u ní nastala po povinném očkování Hexa vakcínou. Jelikož byla Justýnka do té doby naprosto v pořádku a já neměla vůči očkování žádnou nedůvěru, absolvovala dle tabulek pediatra předepsanou dávku 3 vakcín.

Poté jsme si všimli, jaké změny se u naší holčičky odehrávají. Ustalo jakékoliv žvatlání, ležela naprosto bez zájmu, slabá ve svalech, nastaly první křeče…

Justýnčina diagnóza vyřčena lékaři zní – dětská mozková obrna. Dále je postižena centrální svalovou hypotonií, dioptrickou a oční vadou strabismus, mikrocefalií a epilepsií.

V jejích 8 měsících nám bylo řečeno, že je Justýnka těžce retardovaná, nikdy nebude chodit a že ji čeká doživotní užívání léků.

Navzdory všem nesnázím je dnes Justýnka  5-letá snaživá a usměvavá dívenka. Pilně se sama posouvá po zadečku a dokáže i samostatně sedět. Jsme šťastni spolu s ní i za tyto malé úspěchy.

I přes svou píli je však zcela závislá na pomoci druhé osoby. V rámci jejího rozvoje jsme od zjištění její diagnózy začali navštěvovat různé speciální rehabilitační programy a speciální školku, denní stacionář Slezské diakonie LYDIE v Českém Těšíně. Ve stacionáři jsme byli velice spokojeni a opravdu moc děkujeme paním učitelkám a dalším pracovníkům za péči, kterou Justýnce věnovali. Po přestěhování do Karviné navštěvujeme už druhým rokem také středisko Slezské diakonie, středisko EUNIKA Karviná. S rehabilitacemi a další péčí jsme rovněž velmi spokojeni a velmi rádi do denního stacionáře docházíme. Justy denně cvičí Bobath metodu, jezdíme na hipoterapie a plavání, které má moc ráda. Rovněž každoročně navštěvujeme lázeňské pobyty, které jsou pro Justýnku vždy velkým přínosem.

Děkujeme touto cestou Vám všem, kteří jste jakýmkoliv způsobem byli ochotni pomoci Justýnce v jejím dalším snažení, jak už péčí o ni, tak finanční pomocí.

Marie Kurowská

Lucka a Matyášek

Jsem maminkou šestiletého Matyáše, kterému byl v  necelých třech letech diagnostikován dětský autismus.

Od tří let chodil syn do denního stacionáře Slezské diakonie LYDIE v Českém Těšíne, kde se zpočátku učil nebýt nonstop s maminkou. Ve stacionáři děti jezdily na koně (hipoterapie), za dětmi dojížděla paní s pejsky (canisterapie),  syn zde využíval služeb fyzioterapeutky, chodili i na plavání. Kolektiv pracovníků byl skvělý, Maty měl všechny tety moc rád. Naučili jsme se používat výměnný obrázkový komunikační systém.

Do stacionáře Maty chodil 1,5 roku, poté začal navštěvovat speciální MŠ, která je v téže budově. V ten samý rok začala ve školce pracovat nová paní učitelka Danielka, která zde zahájila svou pracovní kariéru a byla mně osobně, jako matce, velkým vzorem, motivací a pomocí. Spolupráce s paní učitelkou i asistentkou byla naprosto úžasná. Paní učitelka je člověk na správném místě! Na tento rok nikdy nezapomeneme. Během docházení do MŠ Matyáš zároveň půl roku docházel na terapie určené přímo autistům OTA (open therapy autism), pod supervizí paní Štraussové. Tento školní rok je Matyášek již předškolákem a navštěvuje logopedickou třídu se zdravými dětmi. První předškolní léta strávená při Slezské diakonii a rané péči nám moc pomohla.

Lucie Macurová