Lidé bez domova očima našich dětí

je kampaň Slezské diakonie, která si klade za cíl představit lidi bez domova prostřednictvím fotografií, které překreslili žáci ze Základní umělecké školy Pavla Kalety v Českém Těšíně. Každá fotografie je dále obohacena o životní příběh portrétovaného člověka.

Fotografie bezplatně pro tuto kampaň pořídila odborná fotografka paní Halina Sikora a následně fotografie překreslili žáci Základní umělecké školy Pavla Kalety v Českém Těšíně.

Nicméně bez lidí bez domova, kteří dali souhlas s pořízením a prezentací těchto fotografií, by kampaň nevznikla. Portréty lidí bez domova byly pořízeny ve službě terénního programu BETHEL Český Těšín a jedná se o uživatele této služby Slezské diakonie.

Lidé bez domova jsou tématem mnohých diskusí a různých názorů včetně návrhů na řešení této jejich životní situace. Lidé bez domova žijí mezi námi a stali se součástí naší společnosti. Jde o to, aby veřejnost viděla lidí bez domova, jako lidi, kteří mají svůj vlastní životní příběh s okolnostmi, které je přivedly na životní cestu, ve které chybí domov. Mladí lidé bývají velmi často nezatížení předsudky a jsou to oni, kteří budou tvůrci budoucnosti.

A jak se povedlo žákům zachytit lidi z fotografií do své kresby? Fotografie paní Sikory a portréty žáků ZUŠ Pavla Kalety v Českém Těšíně poprvé shlédli hosté na slavnostní vernisáži výstavy, která nese stejné jméno jako kampaň tj. Lidé bez domova očima našich dětí, která se konala dne 7. 1. 2019 ve studovně Diakonického a vzdělávacího centra Vladislava Santariuse v Českém Těšíně za účasti ředitelky Slezské diakonie, autorek kampaně, ale také portrétovaných lidí.

Hamonogram putovní výstavy v roce 2019 a 2020

leden - únor 2019: DVC Slezské diaonie Český Těšín

březen: Zámek v Cieszynie

duben: ZUŠ Pavla Kalety Český Těšín

květen: MUZ-IC Bystřice, vernisáž 7. 5. 2019 v 16:00 hodin

červen: MÚ Bruntál

červenec a srpen: Městská knihovna Třinec

září a říjen: VOŠS Ostrava

prosinec: Gymnázium a střední odborná škola Rýmařov

únor a březen 2020: Vyšší odborná škola sociální Ostrava

květen 2019: MUZ-IC Bystřice

V úterý 7. května 2019 slavnostní vernisáží zahájena výstava Slezské diakonie Lidé bez domova očima našich dětí v Muzeu a Informačním centru obce Bystřice. Fotografie a kresby zde mohli shlédnout návštěvníci až do konce měsíce května.

Reportáž z vernisáže - eHutník ZDE

červen 2019: Městský úřad Bruntál

Výstava fotografií a kreseb v rámci kampaně Lidé bez domova očima našich dětí je umístěna v měsíci červnu v prostorách městského úřadu Města Bruntál.

červenec - srpen: Knihovna Třinec

Těší nás, že můžeme sdílet naši putovní výstavu Lidé bez domova očima našich dětí a také myšlenku sdílení příběhů lidí bez domova se čtenáři a pracovníky Knihovny Třinec, kde je možnost výstavu shlédnout až do konce měsíce srpna 2019.

Poté bude příležitost putovní výstavu vidět v roce 2019 a 2020 na dalších místech Moravskoslezského kraje.

Partneři v rámci této kampaně jsou Obec Bystřice, Městský úřad Bruntál,  Městská knihovna Třinec, VOŠS Ostrava, Gymnázium a střední odborná škola Rýmařov a další instituce.

Slezská diakonie srdečně zve všechny, kteří mají zájem si prohlédnout na fotografie a portréty lidí bez domova, které mnozí z nás běžně potkávají na ulici. Výstavou Lidé bez domova očima našich dětí se nabízí možnost seznámit se také s jejich životními příběhy a tak porozumět životní situaci těchto lidí a také smyslu sociální služby terénního programu BETHEL Český Těšín.

Kontakt:

Mgr. Lenka Waszutová, MBA, tisková mluvčí;

l.waszutova@slezskadiakonie.cz; tel. 558 764 320, 604 229 619

Velké poděkování patří ZUŠ Pavla Kalety v Českém Těšíně, učitelky, které pracovaly s dětmi:

Renata Humel a Pavla Richterová

Tuto kampaň v rámci stáže vzdělávaní praxí vymyslela a zrealizovala Alina Humel narozená v Českém Těšíně 29.5.1984.

Reportáž k výstavě přináší také Český rozhlas Ostrava.

Služby Slezské diakonie pro lidi bez domova ZDE