Je Vám 18 až 30 let? Toužíte poznat zahraniční pracovní prostředí? Chcete pomáhat?

Prostřednictvím programu mezinárodního dobrovolnictví nabízíme Vám, mladým lidem ve věku 18 až 30 let, jedinečnou možnost zakusit dlouhodobé dobrovolnictví v sociálních a vzdělávacích organizacích a institucích v Evropě i mimo ni.

Slezská diakonie působí jako koordinující hostitelská i vysílající organizace již dlouhou dobu. Prostor pro dobrovolnickou službu je mladým lidem ze zahraničí poskytován jak v centrech samotné Slezské diakonie, tak v dalších střediscích, se kterými Slezská diakonie spolupracuje. Naším zájmem je především napomoci osobnímu a duchovnímu rozvoji dobrovolníka díky zkušenostem s dobrovolnou službou doma nebo v zahraničí.

K dosažení těchto záměrů jsme si stanovili následující cíle:

• umožnit dobrovolníkům interkulturní a ekumenické učení
  • podpořit povědomí dobrovolníků o sociální odpovědnosti
  • zprostředkovat poznávání pracovního prostředí a poskytovat rady, jak se v něm orientovat
  • rozvíjet komunikační schopnosti dobrovolníků a jejich smysl pro týmovou práci
  • poskytnout příležitost k rozhodování o budoucím povolání

Od roku 2005 hostila Slezská diakonie 50 mezinárodních dobrovolníků z Dánska, Francie, Izraele, Palestiny, Německa, Nizozemí, Polska, Slovenska, Španělska, Ukrajiny a USA. Výměnné pobyty dobrovolníků z České republiky probíhají v rámci projektů pořádaných ve spolupráci s partnerskými hostitelskými organizacemi sdruženými v síti EDYN (Ecumenical Diaconical Year Network). Slezská diakonie doposud vyslala 5 mladých lidí na dobrovolnou službu do Maďarska, Německa, Itálie, Švédska a Dánska.

Mezinárodní dobrovolnictví je jedním z trvale aktuálních témat zahraničního oddělení Slezské diakonie. Byl mu věnován i čtyřdenní seminář "Privilegium – ano nebo ne?", který proběhl ve dnech 28. 11. – 1. 12. 2011 v Malenovicích a zaměřil pozornost především na vydávání pobytových víz zahraničním dobrovolníkům. Pro více informací o semináři kliknětě zde.

Více se o programu Mezinárodního dobrovolnictví dozvíte na www.sdfd.cz

Chcete-li s námi vyrazit na dobrodružnou cestu dobrovolnictví, kontaktujte Zuzanu Nestrojovou, tel. 558 764 342.