únor

Nadace rozvoje zdraví obohacovala po dobu tří let program denního stacionáře BENJAMÍN o návštěvy do solných jeskyní a výlety do aquaparku. Zajistila prožitkové techniky přímo v zařízení, služba si mohla zakoupit potřebné vybavení, proškolit pracovníky, obohatit tým o další spolupracovníky a pravidelně zprostředkovat setkávání s canisterapeutickými psy.
Na začátku bylo přání obohatit službu o nové techniky a nabídnout klientům něco nového, něco co ještě nepoznali. „Těšili jsme se na první návštěvy solných jeskyní, nebo na reakce klientů při kontaktu se speciálně vycvičenými psy.  Co vše nám nadace přinesla jsme, ale zjišťovali až zpětně, když jsme si každý rok hodnotili, co se u nás změnilo.“ uvedla Veronika Židková, vedoucí střediska.
Návštěvy solných jeskyní ulevili klientce s astmatickými potížemi a při návštěvě jeskyně výrazně omezili její potřebu používat kortikoidní sprej.  U jiné klientky se podařilo odbourat strach ze psů a aktivně jí zapojit do metod canisterapie. „Silným zážitkem po mne byl kontakt s matkou, které jsme ukazovali fotky její dcery u nás v zařízení. Na fotku své dcery se psem reagovala s velkým údivem a ptala se nás, jak jsme docílili toho, že si její dcera hladí psa. Kolegyně, která organizuje metodu canisterapie po celé tři roky začala hovořit o tom, jak klientku postupně vtahovala do terapií. Prvně v roli pozorovatele, kterého postupně přibližovala, až jí aktivně do kontaktu se psy zapojila. Radost matky, ale také aktivní zájem klientky o kontakt se psy, kterých se dříve obávala, byl pro nás velkou odměnou za trpělivost a dobře vybraný canisterapeutický tým“ zakončila Židková.