září

Léto, prázdniny, tábor - tato tři slova patří k sobě. Příměstské tábory v Krnově si mohly i letos užít děti se specifickými potřebami. Tři týdenní táborové turnusy pořádala Poradna rané péče MATANA, Slezská diakonie. Díky podpoře Moravskoslezského kraje mělo každé dítě se specifickými potřebami dispozici svou asistentku a díky MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie a stacionáři Benjamín Slezské diakonie měli děti i asistenti pro tábor skvělé zázemí.

Naše příměstské tábory vypadají jinak, než běžné tábory. Spoustu času věnujeme individuálním hrám a zálibám jednotlivých dětí. Dále asistentky pomáhají dětem zvládnout táborové hry, společnou hru s ostatními dětmi, procházky. Ale také dětem poskytují potřebnou asistenci v běžných úkonech, jako je krmení, dopomoc s toaletou a další.

Co je ale stejné? Například celotáborové hry. Letos jsme si hráli na cirkus nebo cestovali do vesmíru. Jezdili na výlety autobusem i vlakem, opékali špekáčky na Ježečkově paloučku, prohlédli si zámek Linhartovy, ochutnávali Zátorskou kyselku, mlsali zmrzlinu, tvořili a sportovali.

Tábory jsou o prázdninách jednou z mála možností, kdy si mohou rodiče od péče o děti s postižením odpočinout nebo se věnovat jejich zdravým sourozencům. A protože většina z dětí nedokáže popovídat, co na táboře zažili, všechny aktivity asistenti nafotili a doma si pak fotky děti spolu s rodiči mohli prohlédnout na internetu.

Starat se o děti s postižením není vůbec jednoduché a každý to nezvládne. Naše asistentky, především studentky středních a vysokých škol, se o děti staraly skvěle, s radostí a láskou. Bez nich by to nešlo. Tímto jim děkujeme a těšíme se na příště.

Ivana Kmínková, Poradna rané péče MATANA, Slezská diakonie