Dne 29. 4. 2015 na odloučeném pracovišti MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie ve Starém Bohumíně proběhla beseda s Mgr. Danielem Kaczmarczykem (ředitelem Wicliffowy misie) na téma „17 dní v Africe“.

Pozvali jsme kamarády z pomocné třídy a místní seniory. Pan Mgr. Kaczmarczyk nám vyprávěl o svém pobytu v Etiopii, kde bydlel nejdříve v Addis Ababa, kde se hovoří v šedesáti různých jazycích. Hlavním jazykem je amharština. Typickým jídlem je indžera – placek upečený na plotně z mouky tefu plus omáčky z hrachu a fazolí. Platí, že čím teplejší oblast, tím štiplavější jídlo. Při jídle používají pouze pravou ruku. Odpadky hází, kam je napadne. Děti si sami vyrábějí hračky, které se snaží prodat, aby měly na živobytí. Starají se o své sourozence.

Mohli jsme si prohlédnout různé suvenýry a přivonět k nim, vzít si knížky s náboženskou tématikou. Beseda se nám všem líbila. Všichni jsme odcházeli domů s nezapomenutelnými zážitky o Africe. Na památku jsme si nakreslili obrázky o Africe, kterými jsme si vyzdobili chodbu školy.

Autorka: Mgr. Koštialiková