Letos se u dlouholetého partnera Slezské diakonie, nadace Naemi-Wilke z německého Guben, sešlo celkem 326 přání pod vánoční stromeček, z nichž 60 bylo proměněno v balíčky pro děti z Polska a 266 pro uživatele center Slezské diakonie.

„Také v tomto roce jsme získali velkou podporu jak v rámci města Guben, tak jeho okolí“, řekl ředitel nadace, pastor Stefan Süß. Zapojily se školy, Rotary-Club (sdružuje obchodníky a vůdčí osobnosti pro poskytování humanitárních služeb, podporu budování etických standardů všech povolání a míru ve světě), dobrovolní hasiči z Groß-Gastrose, církevní sbory Samostatné evangelické luterské církve v lužické církevní oblasti (Görlitz, Klitten, Weigersdorf, Dresden, Cottbus a Guben) a Baptistický sbor v Guben. Přibližně 120 balíčků zabalili zaměstnanci nadace, zodpovědnost za dodání více než 200 balíčků převzali výše jmenovaní partneři.

Každý rok je akce spojena s velkou solidaritou a především důvěrou, že Slezská diakonie, diakonie v Polsku a nadace Naemi-Wilke vše spolehlivě zorganizují, a že balíčky skutečně obdrží konkrétní lidé.

Auto, které 5. 12. 2014 přivezlo dárky do Gliwic, Dziegielowa a Českého Těšína, dalo k dispozici Gubenská firma Volvo-Popp. Ředitel nadace spolu s pastorem místního sboru Samostatné evangelicko-luterské církve v Německu v Guben, Michaelem Voightem, nastoupili dlouhou cestu na Slezsko, aby dárky předali na příslušná místa a setkali se rovněž s představiteli polského Centrum Misji i ewangelizacji a paní ředitelskou Slezské diakonie, Mgr. Zuzanou Filipkovou, Ph.D. Všichni partneři v Německu, kteří nadaci Naemi-Wilke v získání vánočních balíčků podporují, obdrží vždy v lednu jako poděkování a zpětnou vazbu, DVD. Každé z obdarovaných diakonických center totiž zasílá zprávy a fotky z vánočních setkání, u příležitostí kterých jsou dárky rozdávány. Nosič také formou prezentace mapuje cestu, kterou balíčky musely urazit, aby doputovaly ke svým adresátům.

„Je nám jasné, že touto akcí nedokážeme vyřešit základní společenské a sociální problémy. Je však určitým signálem, že děti a lidé s postižením dostanou dárek jako vánoční pozdrav. Tím chceme podpořit jejich radost a vděčnost. Jsou přeci Vánoce. Připomínáme si, že samotný Bůh se stal pro nás lidi darem“, vyjádřil se pastor Süß.