říjen

Podzimní Kavárna u Lidušky a zajímavý program s pracovníkem  ZOO Ostrava

Uživatelé denního stacionáře i ubytovací a odlehčovací služby v Duhovém domě v Ostravě si dvakrát v měsíci mohou díky podpoře Nadace ČEZ pochutnat na šálku dobré kávy, horké čokolády nebo čaje v rámci mobilní Kavárny u Lidušky.  Kavárna je vždy obohacena různým programem, který zpříjemní čas klientů během jejich pobytu ve středisku. Program tvoří například předčítání, povídání si s uživateli, hraní deskových her nebo tvořivé workshopy. Abychom si posezení u kávy zpříjemnili, vyrobili jsme si dekorace s podzimními motivy – barevné listy či létající draky, při jejichž tvorbě uživatelé mohli projevit nejen kreativního ducha, ale také si procvičit jemnou motoriku. Někteří uživatelé si zvolili práci s pracovními listy, kde se mohly rozvíjet jejich kognitivní schopnosti jako je pozornost nebo myšlení.
Program naší kavárny byl v říjnu zpestřen návštěvou pana Vladimíra Adámka - pracovníka  ostravské ZOO. Zajímavým výkladem nás seznámil se svou prací, které se věnuje již 27 let. Klienti se dozvěděli různé informace a zajímavosti od lemurů, přes vzácné druhy papoušků až po ohrožené druhy zvířat jako jsou sloni či záchranné chovy ptactva. Otázky na vzácného hosta kladli nejen zvědaví uživatelé Duhového domu, ale i pracovníci. Dále si uživatelé v rámci pestrého programu mohli prohlédnout a sáhnout na vycpaného makaka, kel a zub slona nebo i pravou lebku medvěda a lva. Na závěr nám byl představen ještě nečekaný host, kterého si pracovník přinesl se sebou v přenosné krabici – had. Někteří klienti se hada štítili, většina se ale nebála si hada pohladit. Na první pohled se zdál být slizký, avšak po doteku byla jeho žlutá šupinatá hadí kůže příjemná. Samozřejmě nebyl jedovatý ani nijak nebezpečný a byl pod dohledem pracovníka. V ten den klienti i pracovníci z kavárny odcházeli plni nových informací, a hlavně vjemů. Všem se program moc líbil.

Děkujeme.

Já, dobrovolníci i uživatelé se společně těšíme na další roční období – zimu, kdy bude opět příležitost si zpříjemnit chladná zimní odpoledne šálkem horké a kvalitní kávy nebo čaje a zpříjemnit si čas trávený v Duhovém domě tvorbou zimních motivů či vánočních dekorací.

Katka Glombková
Koordinátorka dobrovolníků pro Oblast Ostrava