leden

Muzeum protestantismu na Těšínském Slezsku

Od Nového roku jsme v Diakonickém a vzdělávacím centru Vladislava Santariuse zahájili provoz Muzea protestantismu na Těšínském Slezsku. Muzeum je určeno pro všechny, kdo se zajímají o historii našeho regionu, vždyť víra v životech našich předků hrála obrovskou roli a utvářela celý charakter společnosti, ve které dnes žijeme.
Rádi byste získali nové informace? Muzeum Vás seznámí nejen s pochopením víry v protestantských církvích, dozvíte se, jak fungovaly církevní sbory v době totality, aneb co se dělo za zavřenými dveřmi některých členů sboru. Hudba a zpěv byly a jsou nedílnou součástí křesťanského života s hlubokou tradicí. Věděli jste, že již po 1. světové válce vznikalo mnoho smíšených sborů a orchestrů, protože lidé měli obrovskou touhu chválit Boha písní? V našem muzeu se můžete podívat na ukázky hudebních nástrojů či fotografie některých pěveckých sborů a dozvědět se další podrobnosti. Jak vypadalo vzdělávání dětí na nedělních besídkách po druhé světové válce a bylo možné spolupracovat s organizacemi mimo Evropu?
Přijďte se seznámit s historií našich předků a dozvědět se více o regionu, který je tak specifický.

Karla Glosová
Diakonické a vzdělávací centrum Vladislava Santariuse